Γιατί να χρησιμοποιηθεί ένας αντιοξειδωτικός ορός και ποια είναι η δράση της Βιταμίνης C στο δέρμα;

“Το δέρμα είναι εκ φύσεως φτιαγμένο να επανορθώνεται. Όταν δέχεται πληθώρα επιθέσεων από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το δέρμα πρέπει να εστιάσει στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης, που περιορίζει την ικανότητά του για αυτο-επιδιόρθωση.”

Ο Sheldon Pinnell, Ιατρός και Ιδρυτής της SkinCeuticals τοποθετεί λέξεις κι έννοιες σε μια σωστή διάσταση κατανόησης μιας δερματικής κατάστασης, θέλοντας να τονίσει τα προφανή και σημαντικά.

“Η καθημερινή χρήση αντιοξειδωτικών με καθαρή βιταμίνη C, εφόσον αυτά είναι σχεδιασμένα να διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, παρέχει προστασία ενάντια στις περιβαλλοντικές βλάβες και ενισχύει τους μηχανισμούς αυτο-επιδιόρθωσης μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης”, επισημαίνει με στόμφο.

Και πάνω στην ερώτηση: “Γιατί να χρησιμοποιηθεί ένας αντιοξειδωτικός ορός;” η απάντηση έρχεται αβίαστα μ’ όσα ήδη γνωρίζουμε όλοι για τα αντιοξειδωτικά, τη βιταμίνη C και τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γήρανση του δέρματος δεν έχει να κάνει μόνο με την πάροδο του χρόνου. Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι ο ήλιος, ο καπνός του τσιγάρου και η ρύπανση, προκαλεί σημάδια πρόωρης γήρανσης στο δέρμα. Αυτό, αναπόφευκτα, οδηγεί όχι μόνο στον σχηματισμό λεπτών γραμμών, ρυτίδων, ατελειών και δυσχρωμιών, αλλά, ενίοτε, ακόμα και σε πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις χημικές αντιδράσεις που πυροδοτούνται από την έκθεση σε επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για την ιστορία και το απαραίτητο μια φορά κι έναν καιρό, η SkinCeuticals ιδρύθηκε με θεμέλιο την ακαδημαϊκή έρευνα του Δρ. Sheldon Pinnell, ο οποίος εξ αρχής προσδιόρισε και κατοχύρωσε πρώτος τις παραμέτρους που πρέπει να πληρούνται για τη βέλτιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στο δέρμα.

Μαζί με την ερευνητική ομάδα της SkinCeuticals, ο Δρ. Pinnell συνέβαλε στην πρωτοποριακή έλευση των φαρμακοκαλλυντικών, με την ανάπτυξη της αρχικής σύνθεσης βιταμίνης C για εφαρμογή στο δέρμα. Αυτές οι παράμετροι έγιναν γνωστές ως παράμετροι Duke, σημείο αναφοράς στην αποτελεσματική χορήγηση της βιταμίνης C στο δέρμα.

Οι παράμετροι Duke ορίζονται ως ενσωμάτωση στη σύνθεση σε όξινο pH με το καθαρό L-ασκορβικό οξύ. Τα παράγωγα βιταμίνης C δεν αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο δέρμα, απλώς διεσδούν στη σύνθεση σε συγκέντρωση 10-20%.

Εσείς, τώρα, πριν αναρωτηθείτε “με τι κριτήρια να επιλέγει κανείς προϊόντα με βιταμίνη C;” έρχονται οι αντιοξειδωτικοί οροί της SkinCeuticals, ως πιο ενεργές – και μάλιστα – πρότυπες συνθέσεις (με τις παράμετρους Duke) να δώσουν λύσεις απέναντι στην αντιγήρανση (είναι μοναδικοί στο είδος τους κι ως πρόληψη).

Το ρεπορτάζ χρόνων λέει ότι “τα αντιοξειδωτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα (εφ’όρου ζωής), καθώς από τη μία προλαμβάνουν τις ρυτίδες κι από την άλλη τις αντιμετωπίζουν.

Η δύναμη των αντιοξειδωτικών

Κάθε µέρα εκτιθέµεθα σε ατµοσφαιρικές επιθέσεις που κάνουν την επιδερµίδα να δείχνει πιο γερασµένη. Οι ελεύθερες ρίζες που δηµιουργούνται από το συνδυασµό της ηλιακής ακτινοβολίας και της ρύπανσης, αποτελούν µια συνεχή απειλή για την υγεία της επιδερµίδας µας.

Η UVA ακτινοβολία δηµιουργεί ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν δυσχρωµίες και καταστρέφουν το στηρικτικό ιστό της επιδερµίδας. Η UVB ακτινοβολία προκαλεί άµεση βλάβη στο δέρµα µέσω του ηλιακού εγκαύµατος. Το τροποσφαιρικό ή “κακό” όζον, δηµιουργείται όταν το ηλιακό φως αντιδρά µε χηµικές ουσίες από καυσαέρια αυτοκινήτων και βιοµηχανικούς ρύπους, που περιέχουν βαρέα µµέταλλα, επιβλαβή αέρια και αιωρούµενα σωµατίδια. Το τροποσφαιρικό όζον εξαντλεί τα αντιοξειδωτικά επίπεδα του δέρµατος. Οι ρύποι των κινητήρων πετρελαίου αποτελούν αεροµεταφερόµενα σωµατίδια ύλης και σχετίζονται µε σηµάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες και οι δυσχρωµίες.

Η SkinCeuticals ιδρύθηκε µε θεµέλιο την ακαδηµαϊκή έρευνα του ∆ρ. Sheldon Pinnell, ο οποίος προσδιόρισε και κατοχύρωσε τις παραµέτρους που πρέπει να πληρούνται για τη βέλτιστη απορρόφηση και αποτελεσµατικότητα της βιταµίνης C στο δέρµα και ανέπτυξε την αρχική τοπική σύνθεσης βιταµίνης C στο κλάδο των προϊόντων φροντίδας του δέρµατος. Πλέον η SkinCeuticals, Νο1 µάρκα που χρησιµοποιείται και προτείνεται από τους καλύτερους δερµατολόγους και πλαστικούς χειρουργούς παγκοσµίως, παρέχει µια µεγάλη γκάµα αντιοξειδωτικών ορών προσώπου µε Βιταµίνη C, που προλαµβάνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση.

Oι αντιοξειδωτικοί οροί της SkinCeuticals είναι επιστηµονικά αποδεδειγµένα ότι παρέχουν προηγµένη προστασία από τις επιθέσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της ηµέρας και προάγουν τη φυσική επιδιόρθωση του δέρµατος το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπεται η αυτοεπιδιόρθωση του δέρµατος για ορατή διόρθωση των σηµαδιών γήρανσης.

Υπάρχει ένας αντιοξειδωτικός ορός SkinCeuticals για κάθε ανάγκη και τύπο δέρματος

SILYMARIN CF

Μετά από 6 χρόνια έρευνας, δηµιουργήθηκε για 1η φορά ένας αντιοξειδωτικός ορός βιταµίνης C, που παρέχει προηγµένη προστασία από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις για το λιπαρό δέρµα µε τάση ακµής. Μειώνει τη λιπαρότητα, λειαίνει την υφή του δέρµατος, και βελτιώνει λεπτές γραµµές και ρυτίδες.

Το Silymarin CF είναι ένας πανίσχυρος ορός βιταµίνης C, εµπλουτισµένος µε 3 αντιοξειδωτικά συστατικά αποδεδειγµένης αποτελεσµατικότητας: 0,5% Σιλυµαρίνη, 15% L-ασκορβικό οξύ και 0,5% Φερουλικό οξύ, για προηγµένη αντιοξειδωτική δράση και προστασία ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις και τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση του σµήγµατος, και ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξάρσεις και ορατά σηµάδια γήρανσης.

Η µη λιπαρή υφή αυτού του αντιοξειδωτικού ορού, περιέχει επίσης 0,5% σαλικυλικό οξύ, το οποίο µειώνει τις υπάρχουσες βλάβες τις ακµής και βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της εµφάνισης νέων ατελειών.

C E FERULIC

Σύµφωνα µε έρευνες, αυτός ο αντιοξειδωτικός ορός της SkinCeuticals µειώνει το σύνολο των οξειδωτικών βλαβών που έχουν προκληθεί από ακτίνες UV, Όζον και Καυσαέρια Diesel κατά 41%! Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με το αντηλιακό για καθηµερινή αντιοξειδωτική & αντιγηραντική προστασία από µέσα και από έξω.

Το CE Ferulic µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε κάθε τύπο δέρµατος, κανονικό, ξηρό και ευαίσθητο δέρµα, που είναι ώριµο και παρουσιάζει δυσχρωµίες και αφυδάτωση.

Το CE Ferulic είναι ένας επαναστατικός αντιοξειδωτικός συνδυασµός που προσφέρει προηγµένη προστασία από περιβαλλοντικούς παράγοντες φωτογήρανσης εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρώιµα σηµάδια γήρανσης.

Ο ορός C E Ferulic βελτιώνει την όψη λεπτών γραµµών και ρυτίδων, μειώνει την απώλεια σφριγηλότητας και φωτίζει τον τόνο της επιδερµίδας.

PHLORETIN CF

Εδώ πρόκειται για μια ευρέος φάσµατος θεραπεία, που παρέχει προηγµένη προστασία από περιβαλλοντικές επιθέσεις προς υπεράσπιση του δέρµατος ενάντια σε αντιδραστικά µόρια (συµπεριλαµβανοµένων των ελεύθερων ριζών), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Παράλληλα µε την ανώτερη αντιοξειδωτική του δράση αυτός ο εκπληκτικός ορός περιποίησης, έχει αποδειχθεί ότι διορθώνει την υπάρχουσα βλάβη από µέσα προς τα έξω.

Το Phloretin CF είναι ένας αντιοξειδωτικός ορός υψηλής αποτελεσµατικότητας µε ευρεία δράση: 2% φλορετίνη, 10% Bιταµίνη C και 0,5% φερουλικό οξύ. Προερχόµενη από τον κορµό της µηλιάς, η φλορετίνη είναι ένα ευρέος φάσµατος µόριο µε προσφάτως αναγνωρισµένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και µελετηµένο για χρήση ως παράγοντα ρύθµισης της µελάγχρωσης. Αυτό που κάνει είναι να προστατεύει ενάντια στη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, διευκολύνοντας τη φυσική διαδικασία επιδιόρθωσης του δέρµατος και να επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση, ενώ παράλληλα βελτιώνει την όψη των δυσχρωµιών, προσδίδοντας λάµψη και οµοιοµορφία.

Με αφορμή τους καινοτόμους, αντιοξειδωτικούς ορούς της SkinCeuticals και τη δυναμική της Βιταμίνη C σ’ αυτούς, θέσαμε μερικά απλά ερωτήματα στη Δρ. Μαρία Γιαννάκη, δερματολόγο, αφροδισιολόγο, διδάκτωρ της ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη βιταμίνη C.

Από ποια ηλικία είναι κατάλληλη η χρήση της;

“Η Bιταμίνη C συνοδεύει όλα τα πρωτόκολλα αντιοξείδωσης, οπότε ουσιαστικά προτείνεται σε ενήλικο δέρμα, είτε ως μέσο πρόληψης, είτε ως μέσο βελτίωσης ατελειών (σημάδια, λεπτές γραμμές, δυσχρωμίες, μείωση ελαστικότητας και φωτογήρανσης).”

Σε ποιο τύπο δέρματος ταιριάζει;

“Υπάρχουν πλέον οροί εξειδικευμένοι με Bιταμίνη C κατάλληλοι για διαφορετικούς τύπους δέρματος. Ειδικά το καλοκαίρι προτείνεται η ενσωμάτωση Bιταμίνης C στην πρωινή skincare ρουτίνα, φυσικά συνοδευόμενη πάντα από ορθή χρήση του κατάλληλου αντηλιακού (και μάλιστα 365 ημέρες το χρόνο).”

Με ποια συστατικά συνδυάζεται καλύτερα;

“Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος, την εποχή για την οποία μιλάμε και το πρωτόκολλο που ο καθένας ακολουθεί, μπορεί να συνδυαστεί με serum υαλουρονικού και πεπτιδίων για ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε πολύ αφυδατωμένα ώριμα δέρματα. Άλλος πολύ αγαπημένος συνδυασμός περιλαμβάνει πρωινή χρήση ορού Bιταμίνης C και παράγωγα ρετινόλης στη βραδινή ρουτίνα, συνήθως μήνες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια.”

Υπάρχει κάποια αντένδειξη στη χρήση της;

“Γενικά η Bιταμίνη C -σταθεροποιημένη σε προϊόντα για θεραπευτική χρήση- είναι καλά ανεκτή από τα
περισσότερα δέρματα, ωστόσο σε οποιαδήποτε γνωστή αντιδραστικότητα στη συγκεκριμένη ουσία προτείνεται αποφυγή της.”

Εν κατακλείδι, η Bιταμίνη C είναι πολύτιμος σύμμαχος για μια υγιή, ελαστική και λαμπερή επιδερμίδα.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Μαρία Γιαννάκη – Αραπάκη, Dermamedic

Διεύθυνση: Χαλανδρίου 1 &, Λεωφ. Μεσογείων, Αγ. Παρασκευή 153 43, Ελλάδα

Τηλέφωνο 213-029-7963, 694-488-2671

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα