3 “πειραγμένες” συνταγές μπακαλιάρου να δοκιμάσετε σήμερα

Για εσάς που έχετε βαρεθεί το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου ή μετά το μεσημεριανό τραπέζι έχετε κανονίσει rendez-vous στο πάρκο για καφέ, άρα η σκορδαλιά αποκλείεται από το μενού, μπορείτε να δοκιμάσετε μία από τις παρακάτω πιο “πειραγμένες” συνταγές με κύριο συστατικό αυτό το πεντανόστιμο και υγιεινό ψάρι.

Φιλέτο μπακαλιάρου ψημένο στους χυμούς του με σαλάτα μεσκλάν

Υλικά

1 φιλέτο μπακαλιάρου των περίπου 250 γρ.

1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ

1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο κατά μήκος στα τέσσερα

2 κλωναράκια μαϊντανό

1 φύλλο δάφνης

100 ml ελαιόλαδο

10 κόκκους κόκκινο πιπέρι

80 γρ. σαλάτα μεσκλάν

αλάτι, πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

  • Τοποθετούμε στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού διαστάσεων 30×40 εκ. τις φέτες λεμονιού, το ένα κλωναράκι μαϊντανού, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το φύλλο δάφνης σπασμένο σε μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε από πάνω το φιλέτο μπακαλιάρου, ραντίζουμε με 40 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα).
  • Διπλώνουμε το χαρτί σε σχήμα φακέλου, κλείνοντας καλά τις άκρες. Το μεταφέρουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο και τυλίγουμε με αυτό τον φάκελο, κλείνοντας πάλι καλά τις άκρες. Βάζουμε το πακέτο μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC και ψήνουμε για 35 λεπτά.
  • Μαρινάρουμε τη σαλάτα μεσκλάν με ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό λάιμ. Την τοποθετούμε στο πιάτο.
  • Ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο με τον μπακαλιάρο και μεταφέρουμε το ψάρι πάνω στη σαλάτα, με τη βοήθεια σπάτουλας. Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Ψαρόσουπα Μασσαλίας με μπακαλιάρο

Του σεφ Γιώργου Γεράρδου 

Υλικά

750 γρ. παστός μπακαλιάρος

500 γρ. μικρές πατάτες, τύπου baby

1 φινόκιο

2 ντομάτες

1 ξερό κρεμμύδι

1 καρότο

3 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνη

1 πρέζα κρόκο Κοζάνης ή 0,5 γρ.

4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί

4 φέτες ψωμί φρυγανισμένες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

  • Ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε για 48 ώρες σε νερό, αλλάζοντάς το 5-6 φορές.
  • Αφαιρούμε την πέτσα, τυχόν κόκαλα και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Αφαιρούμε τη φλοίδα και τα σπόρια από τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα. Ψιλοκόβουμε επίσης το φινόκιο, το κρεμμύδι και το καρότο. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση.
  • Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι, το φινόκιο και το καρότο με το ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε

το σκόρδο και τη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. • Οταν εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ, προσθέτουμε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο, τη δάφνη, τον κρόκο Κοζάνης, 750 ml νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατατούλες.
  • Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί.

Tip: Η κλασική bouillabaisse γίνεται με ποικιλία από μικρά ψάρια, μύδια και γαρίδες. Δοκιμάστε την.

Τηγανητός μπακαλιάρος με κουκιά, αρακά και σάλτσα σαφράν

ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα μπακαλιάρου με την πέτσα, ξαλμυρισμένα

200 γρ. φρέσκο αρακά

4 ξερά κρεμμύδια, τα 2 σε φέτες και τα άλλα 2 πολτοποιημένα

200 γρ. κουκιά

2 καυτερές πιπεριές

8 στήμονες κρόκου Κοζάνης

80 ml ελαιόλαδο

ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

250 ml ζωμό λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι για το πανάρισμα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

TΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  • Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κουκιά με το πολτοποιημένο κρεμμύδι για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και βράζουμε για 40 λεπτά.
  • Μόλις μαλακώσουν και δούμε ότι έχουν πιει όλο το νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες, τον ζωμό λαχανικών, το σαφράν, την καυτερή πιπεριά, το τζίντζερ, το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τα περνάμε ελαφρά από αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
  • Σερβίρουμε στα πιάτα τα λαχανικά με τη σάλτσα και από πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου.

Πηγή: real taste & style