Το Νο 1 τσάι που μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
green_tea
Credit: Unsplash.com

Η υγιής αρτηριακή πίεση λειτουργεί ως “σιωπηλός φύλακας” της υγείας της καρδιάς μας. Αντιθέτως, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανά μας.

Για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, έχει σημασία τι τρώμε αλλά και τι πίνουμε. Συχνά συνιστώνται ορισμένες δίαιτες, που δίνουν έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, την άπαχη πρωτεΐνη και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης, περιορίζουν το αλάτι, το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. 

Όταν πρόκειται για επιλογές ροφημάτων για την αρτηριακή πίεση, το τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ένα είδος τσαγιού που “υπερβαίνει” τα υπόλοιπα όταν πρόκειται για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι φαίνεται να είναι η Νο. 1 καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Περιέχει ενώσεις που έχουν σημαντικούς ρόλους στη χαλάρωση της συστολής των λείων μυών, στην ενίσχυση της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της αγγειακής φλεγμονής και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, τα οποία είναι όλα σημαντικά για τη διαχείριση της υπέρτασης.

Μεταξύ των τεσσάρων ποικιλιών τσαγιών, το πράσινο τσάι φαίνεται να έχει τα περισσότερα κλινικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση του συνδέεται με βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, Μια μετα-ανάλυση που αξιολογούσε τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι επωφελήθηκαν από μειώσεις κατά 3 mmHg και 1 mmHg στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, αντίστοιχα. 

prasino_tsai
Credit: 123RF

Μια προηγούμενη μετα-ανάλυση έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Μετά από ανάλυση 13 δοκιμών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση επίσης κατά 2 mmHg.  

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Μπορούν να το κάνουν αυτό αποτρέποντας τη στένωση των αρτηριών, βελτιώνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία) και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, επισημαίνουν οι ερευνητές. 

Επιπλέον, η μέτρια ποσότητα καφεΐνης που βρίσκεται στο τσάι μπορεί να διεγείρει μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της ροής του αίματος, συμβάλλοντας δυνητικά στην καλύτερη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. 

Πώς να εντάξετε το πράσινο τσάι στη διατροφή σας

Μπορείτε να απολαύσετε το πράσινο τσάι απλά βυθίζοντας τα φύλλα πράσινου τσαγιού ή το σακουλάκι, σε ζεστό νερό για τρία έως πέντε λεπτά. Έχει επίσης υπέροχη γεύση παγωμένο. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για το πόσο τσάι πρέπει να πίνετε για υγιή αρτηριακή πίεση.  

Εάν χρειάζεστε λίγη γλυκύτητα στο μείγμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, ή μέλι. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ορισμένους ανθρώπους. 

Εκτός από ένα κλασικό φλιτζάνι τσάι, δοκιμάστε ένα τονωτικό με μηλόξυδο ή ένα Matcha Green Tea Latte. Ενώ για την ώρα του πρωινού, ετοιμάστε ένα Smoothie με πράσινο τσάι και φρούτα. 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα