Κελτικό αλάτι: Μύθος ή πραγματικότητα τα διατροφικά του οφέλη;
alati-keltiko
Credit: Unsplash.com

Γνωρίζατε ότι το κελτικό αλάτι συλλέγεται με τις ίδιες μεθόδους όπως πριν από 2.000 χρόνια; Η τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί τον ήλιο και τον άνεμο για την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, δίνει στο κελτικό θαλασσινό αλάτι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Την γκρι απόχρωση, υγρή υφή και λεπτή αρωματική γεύση. Επιπλέον, αυτή η απλή, παλιάς σχολής επεξεργασία του, επιτρέπει να διατηρεί ορισμένα μέταλλα, διαφοροποιώντας το από το εξαιρετικά επεξεργασμένο επιτραπέζιο αλάτι.

Τι είναι το κελτικό αλάτι;

Το κελτικό θαλασσινό αλάτι, ή sel gris (γκρίζο αλάτι) στα γαλλικά, συλλέγεται με βιώσιμες μεθόδους στην περιοχή της Βρετάνης της Γαλλίας, κοντά στην Κελτική Θάλασσα. Τα ρηχά πεδία αλατιού εξατμίζονται σταδιακά, αφήνοντας πίσω κρυστάλλους αλατιού με ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο ή σίδηρο, διακρίνοντας το κελτικό αλάτι από τα επιτραπέζια άλατα που υφίστανται μεγαλύτερη επεξεργασία και χάνονται ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά. Το κελτικό αλάτι είναι ανοιχτό γκρι, έχει συνήθως μεγαλύτερους κρυστάλλους σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι και επίσης έχει υψηλότερη υγρασία επειδή δεν εξατμίζεται όλο το νερό κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Διατροφικό προφίλ

Κάθε αλάτι, είτε κελτικό θαλασσινό αλάτι, αλάτι Ιμαλαΐων ή επιτραπέζιο, χαρακτηρίζεται από το ελαφρώς διαφορετικό προφίλ ορυκτών του.

Το κελτικό αλάτι περιέχει:

  • Νάτριο
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Ψευδάργυρος

Με βάση μια μελέτη σύγκρισης, το κελτικό θαλασσινό αλάτι περιέχει τη λιγότερη ποσότητα νατρίου και την υψηλότερη ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου σε σύγκριση με τα άλλα δύο άλατα που αναφέρονται παραπάνω.

Κάθε ένα από αυτά τα μέταλλα μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο και ακολουθώντας τις καθημερινές συστάσεις. Το νάτριο και το κάλιο είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, το μαγνήσιο συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, το ασβέστιο υποστηρίζει την υγεία των οστών και ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Το κελτικό θαλασσινό αλάτι παρέχει αυτά τα μέταλλα σε συγκεκριμένες ποσότητες. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτού του αλατιού θα πρέπει να βασίζεται σε διατροφικές οδηγίες και σε ατομικούς στόχους υγείας.

alati
Credit: Unsplash.com

Οφέλη από το κελτικό αλάτι: πραγματικότητα ή φαντασία;

Ο “θόρυβος” γύρω από το κελτικό θαλασσινό αλάτι και τα υποτιθέμενα οφέλη του για την υγεία ήταν θέμα συζητήσεων στο TikTok και σε πολλές άλλες πλατφόρμες. Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι η κατανάλωση κελτικού θαλασσινού αλατιού θα αποφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με άλλα άλατα όπως το επιτραπέζιο αλάτι ή το αλάτι Ιμαλαΐων.

Ενώ το κελτικό θαλασσινό αλάτι έχει την ατομική διατροφική του σύνθεση και το μεταλλικό του προφίλ, εξακολουθεί να είναι ένα αλάτι που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά σύμφωνα με τις ατομικές διατροφικές ανάγκες και τις εθνικές διατροφικές οδηγίες.

Πιθανά μειονεκτήματα

Τα πιθανά μειονεκτήματα του κελτικού θαλασσινού αλατιού σχετίζονται με τη σύνθεση ορυκτών του. Ενώ περιέχει μικρότερη ποσότητα νατρίου, η υπερβολική κατανάλωσή του, όπως στην περίπτωση άλλων αλάτων, συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης. Το κελτικό θαλασσινό αλάτι περιέχει πολύ λίγο ιώδιο σε σύγκριση με το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι. Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία και το μεταβολισμό του θυρεοειδούς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κελτικό θαλασσινό αλάτι

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την… γαστρονομική σας εμπειρία. Μπορεί να ενσωματωθεί ως μαγειρικό αλάτι ενώ βράζετε ένα μπολ ζυμαρικά, ως αλάτι καρύκευμα για να προσθέσετε μια τελευταία πινελιά και να ενισχύσετε τις φυσικές γεύσεις των κρεάτων και των λαχανικών ή ως αλάτι ψησίματος για να τονίσετε τη γλυκύτητα του ψωμιού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κελτικό αλάτι για να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία και η διακριτή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία μπορεί να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία γεύσης και υφής, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις ατομικές προτιμήσεις.

Ενώ το κελτικό θαλασσινό αλάτι προσφέρει ελαφρώς περισσότερα μέταλλα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι, εξακολουθεί να είναι αλάτι και η κατανάλωσή του πρέπει να είναι μέτρια.

Η American Heart Association συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου στα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, με ιδανικό όριο όχι περισσότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα για τους περισσότερους ενήλικες. Επομένως, η κατανάλωση κελτικού αλατιού, μαζί με άλλα συστατικά που περιέχουν νάτριο, θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με αυτές τις συνιστώμενες οδηγίες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα