7 φορές που τα ρούχα σχεδιαστών μάς θύμισαν την ελληνική φουστανέλα
Isabel Marant SS15 ©Pixelformula

Η φουστανέλα, κατεξοχήν ελληνικό ενδυματολογικό σύμβολο γενναιότητας, προέκυψε ιστορικά από το κοινό βαμβακερό πoυκάμισο και αργότερα κατέληξε στον τύπο της πλισέ φούστας όπως την ξέρουμε σήμερα. Λέγεται ότι προέρχεται από τη λέξη  “fustagno” που στα ιταλικά σημαίνει βαμβακερό ύφασμα – απ΄όπου το fustana, με υποκοριστικό το fustanella!

Πρόκειται για μια πολύπτυχη, λευκή, βαμβακερή φούστα, αποτελούμενη από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και στη συνέχεια σουρώνονται στη μέση, οι πτυχές δε, είναι 400, όσα δηλαδή και τα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Το λευκό της χρώμα συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.

Στις πασαρέλες κατα καιρούς έχουν εμφανιστεί αρκετά κομμάτια που θυμίζουν την παραδοσιακή μας φουστανέλα, κοντές δηλαδή φουσκωτές λευκές φούστες και φουστάνια με πολλαπλές πτυχώσεις. Χωρίς απαραίτητα τα looks να είναι folklore ή οι σχεδιαστές τους να έχουν ως άμεση αναφορά τη φουστανέλα, εντούτοις βρήκαμε κάποια που αναπόφευκτα μας θύμισαν τη φορεσιά των περήφανων τσολιάδων μας.

 

Όταν ο Giambattista Valli σχεδίαζε την καλοκαιρινή συλλογή ως δημιουργικός διευθυντής του Emanuel Ungaro έγραφε στις σημειώσεις του ότι πρόκειται για μία οδύσσεια στα ελληνικά νησιά. Ο Valli περιέλαβε σε εκείνη την κολλεξιόν του πολλά στοιχεία της ελληνικής ενδυματολογικής κουλτούρας, με αποκορύφωμα το opening look της Natasha Poly με μια κατάλευκη πολύπτυχη κοντή φούστα, κάνοντας έτσι μία ξεκάθαρη αναφορά στην ελληνική φουστανέλα.

Christian Dior AW16
©Pixelformula
Comme Des Garçons SS17
©Pixelformula
Khaite Resort19
Courtesy of Khaite
Loewe SS21 ©Pixelformula
Jil Sander SS21
Courtesy of Jil Sander

Και ένα bonus look λόγω της ημέρας, όταν για την συλλογή του SS15 ο Jacquemus μάλλον είχε στο μυαλό του τη Γαλανόλευκη…(ή είχε περάσει το καλοκαίρι του σε κάποιο ελληνικό νησί)

Jacquemus SS15 ©Pixelformula
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα