Περπάτημα: Πόσες θερμίδες “καίνε” οι γυναίκες σε 30 λεπτά – Ενδυναμώνει την καρδιά, τονώνει τη διάθεση

Το περπάτημα έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων μειώνει το άγχος, το βάρος, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, ενδυναμώνει την καρδιά και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απαραίτητη άσκηση σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά. Τα γυμναστήρια, οι ηλεκτρικοί διάδρομοι ακόμη και στο σπίτι, βοηθούν στην τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ωστόσο σύμφωνα με του ειδικούς, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, αρκεί να έχουμε την διάθεση.

Για να εντάξετε περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά σας, χωρίς μάλιστα να το καταλάβετε, αρκεί να εκτελέσετε κάποιες δραστηριότητες με τα πόδια, αφήνοντας στο σπίτι το αυτοκίνητο, όπως τα ψώνια της εβδομάδας. Αντίστοιχα, θα μπορούσατε να περπατήσετε ένα μέρος των καθημερινών σας διαδρομών, όπως παρκάροντας πιο μακριά το αυτοκίνητο από τη δουλειά ή το σπίτι ή κατεβαίνοντας μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο, έτσι ώστε να περπατήσετε περισσότερο, ή να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας.

Όπως επισημαίνει η προπονήτρια Jodie McKnight: «Θα συνιστούσα το περπάτημα για όσους ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να κινηθούν και να κάψουν θερμίδες με έναν τρόπο χαμηλότερης έντασης».

Μετά από 30 λεπτά περπάτημα, μια γυναίκα καίει 133 θερμίδες που αυξάνονται σε 175 όταν το περπάτημα είναι έντονο. Αντίστοιχα, ένας άντρας μπορεί να κάψει 159 θερμίδες, οι οποίες γίνονται 189 μετά από έντονο περπάτημα.

Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cities & Health, διαπίστωσε πως ένας περίπατος σε ένα ήσυχο αστικό τοπίο με σκιά και πράσινο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και να μειώσει το στρες.

«Συνιστάται σήμερα να περπατάτε περίπου 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 250-600 θερμίδες ανάλογα με το άτομο» σημειώνει η προπονήτρια.

Πράγματι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity διαπίστωσε ότι η επίτευξη 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων.

Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, καθώς διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Αντίστοιχα όμως και για τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν κι ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα