Search
Close this search box.
Αρκούν 11 λεπτά γρήγορου περπατήματος καθημερινά, για να μειωθεί πάνω από 20% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Γυναίκα αθλείται σε εξωτερικό χώρο-τρέχει

Πολλές έρευνες έχουν καταγράψει την σημασία της γυμναστικής στον ανθρώπινο οργανισμό και στην προστασία του από ασθένειες. Μάλιστα αρκετές από αυτές, συχνά προτείνουν το σπορ αλλά και την διάρκεια για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, εκτιμά ότι ο ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι οι άνθρωποι ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά.

Συγκεκριμένα, 11 λεπτά τη μέρα (75 λεπτά την εβδομάδα) σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως μεγάλης έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός και το τένις, είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού, καρκίνων και, κατ’ επέκταση, πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Σόρεν Μπράγκε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, ανέλυσαν τα ευρήματα 94 σχετικών ερευνών που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Διαπιστώθηκε ότι, πέρα από τη σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την επαγγελματική εργασία, τα δύο τρίτα περίπου των ανθρώπων δεν ασκούνται τα 150 λεπτά την εβδομάδα που συνιστούν οι ειδικοί. Ποσοστό κάτω του 10% των ανθρώπων ασκείται πάνω από 300 λεπτά την εβδομάδα.

Η νέα μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) βρήκε ότι πέρα από τα 150 λεπτά άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης εβδομαδιαίως, τα επιπρόσθετα οφέλη από την άσκηση για την υγεία και την αποφυγή πρόωρου θανάτου είναι μάλλον οριακά. Από την άλλη, ακόμη κι αν κανείς ασκείται τα μισά λεπτά (75) από τα συνιστώμενα μέσα στην εβδομάδα, αποκομίζει σημαντικά οφέλη, έχοντας 23% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα 75 λεπτά είναι επίσης αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 17% και του καρκίνου κατά 7%. Για μερικούς καρκίνους (κεφαλιού-λαιμού, λευχαιμίας, μυελώματος κ.α.) η μείωση του κινδύνου είναι ακόμη μεγαλύτερη (14-26%), ενώ για άλλους κινδύνους (πνευμόνων, ήπατος, ενδομητρίου, παχέος εντέρου, μαστού κ.α.) η μείωση του κινδύνου κυμαίνεται μεταξύ 3% και 11%.

“Αν κάποιος βρίσκει κάπως αποθαρρυντική την ιδέα των 150 λεπτών άσκησης με μέτρια έως μεγάλη ένταση μέσα στην εβδομάδα, τότε τα ευρήματα μας θα πρέπει να είναι καλό νέο γι’ αυτόν. Ακόμη και η λιγότερη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την καθόλου. Τα 75 λεπτά είναι μια καλή βάση για ξεκίνημα και μετά κανείς μπορεί να προσπαθήσει να αυξήσει σταδιακά τα λεπτά άσκησης εωσότου φτάσει τα 150”, δήλωσε η δρ Μπράγκε.

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ευθυνόμενες για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, έναντι σχεδόν 10 εκατομμυρίων θανάτων από καρκίνους. Η σωματική δραστηριότητα, ιδίως η έντονη, μειώνει τον κίνδυνο τόσο για καρδιαγγειακά περιστατικά όσο και για καρκίνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι άνθρωποι ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια έως μεγάλη ένταση, τότε ένας στους έξι πρόωρους θανάτους περίπου (το 16%) θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, καθώς επίσης το 11% των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου και το 5% των περιπτώσεων καρκίνου. Αν όλοι ασκούνταν τουλάχιστον 75 λεπτά, τότε θα είχαν προληφθεί το 10% των πρόωρων θανάτων, καθώς επίσης το 5% των καρδιαγγειακών περιστατικών και το 3% των καρκίνων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα