Art & Gastronomy: Τι κοινό έχει ένας πίνακας ζωγραφικής με μια νόστιμη συνταγή;

Μέσα από τη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε εμβληματικά έργα εικαστικών και ο διακεκριμένος corporate chef Κώστας Γεωργατζάς δημιουργεί γεύσεις εμπνευσμένες από τα χρώματα, τα θέματα και το ύφος του έργου.

«Διαλογισμός» του Aλεξέι φον Γιαβλένσκι (1918)

Ο Ρωσογερμανός Aλεξέι φον Γιαβλένσκι (Alexej von Jawlensky) ήταν ένας από τους διακεκριμένους εξπρεσιονιστές ζωγράφους και κατατάσσεται μεταξύ των μεγάλων σύγχρονων Ρώσων ζωγράφων.

Το έργο του «Διαλογισμός» είναι ίσως από τα πλέον αντιπροσωπευτικά πορτρέτα της σειράς «Διαλογισμοί», που εστιάζει κυρίως στην αναπαράσταση του ανθρώπινου προσώπου, με έκδηλη την αυτοσυγκέντρωση και τα σημάδια του διαλογισμού, δημιουργώντας ένα αυστηρά αφηρημένο μοτίβο της μορφής τους. Η ευλάβεια και η βαθιά πνευματική συγκέντρωση αποπνέουν την ένταση της λατρευτικής προσευχής τους.

Στη σειρά των έργων «Διαλογισμοί» από το 1908 μέχρι το θάνατό του το 1941, καθρεφτίζεται η καθοριστική επίδραση των Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πολ Γκογκέν, Ανρί Ματίς αλλά και του Βασίλι Καντίνσκι, οι οποίοι τον ενέπνευσαν στην ανάπτυξη αυτού του ιδιαίτερου εξπρεσιονιστικού στiλ, στην τοπιογραφία αλλά κυρίως στα πορτρέτα.

Τα χρώματα έγιναν δυνατά, φωτεινά, τολμηρά κάποιες φορές παράξενα, όπως το σχήμα του προσώπου που φαντάζει υπερφυσικό ή ασύμμετρο. Έντονη είναι η έκφραση των ματιών, που συνήθως είναι μεγάλα, και κυριαρχούν στο πορτρέτο. Αργότερα εστίασε αποκλειστικά στη μορφή των γυναικείων κεφαλών που αντιπροσωπεύουν αναμφισβήτητα μια συνέχεια της ρωσικής ορθόδοξης ζωγραφικής.

Ο εξπρεσιονισμός του Αλεξέι είναι άμεσα αναγνωρίσιμος και, μαζί με αυτόν του Μοντιλιάνι, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο περιζήτητων έργων από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Aλεξέι φον Γιαβλένσκι γεννήθηκε το 1864 στη Ρωσία από αστική οικογένεια. Από παιδί είχε ταλέντο στη ζωγραφική και ο πατέρας του τον έστειλε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, να εκπαιδευτεί δίπλα στον Ιλία Ρεπίν, σπουδαίο ρεαλιστή ζωγράφο και κορυφαία φυσιογνωμία της ρωσικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Όμως ο Αλεξέι δεν προοριζόταν να εξελιχθεί σε παραδοσιακό καλλιτέχνη, αλλά, ως ανήσυχο πνεύμα, έγινε ένας από τους κορυφαίους εξπρεσιονιστές ζωγράφους της Ευρώπης. Το 1896 μετακόμισε στη Γερμανία και έγινε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών του Νέου Μονάχου και αργότερα έγινε ένας από τους βασικούς καλλιτέχνες της ομάδας Γερμανών εξπρεσιονιστών. Είναι γνωστός και ως ο «Ρώσος Ματίς», αφού ο ζωηρός χρωματισμός και οι παθιασμένες πινελιές του ήταν βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του. Τα ταξίδια του στο Παρίσι πολλά και η διαμονή όλο και μεγαλύτερη… Η επιρροή από τους ιμπρεσιονιστές και εξπρεσιονιστές Γάλλους ήταν μεγάλη. Από το 1930 υπέφερε από αρθρίτιδα, οπότε τα έργα του ήταν όλο και λιγότερα. Το 1938 παρέλυσε και πέθανε στο Βισμπάντεν το 1941.

Έργα του βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου και σε ιδιωτικές συλλογές. Οι πίνακές του σήμερα πωλούνται από 8-19 εκατομμύρια δολάρια.

Ο corporate executive chef Κώστας Γεωργατζάς εμπνεύστηκε από τον πίνακα του Aλεξέι φον Γιαβλένσκι και δημιούργησε πασχαλινές φωλιές από sticks δημητριακών με χρωματιστό γλάσο και πολύχρωμα κουφέτα.

Πασχαλινές φωλιές δημητριακών

Υλικά

400 γρ. sticks δημητριακών

500 γρ. άχνη ζάχαρη

100 γρ. νερό

μικρά πολύχρωμα κουφέτα, σοκολατένια ή απλά

χρώματα ζαχαροπλαστικής της επιλογής μας

Τρόπος παρασκευής

• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το νερό να ομογενοποιηθούν και έχουμε ένα όμορφο γλάσο.

• Το χωρίζουμε σε 4 μέρη και το χρωματίζουμε με διάφορα χρώματα.

• Δημιουργούμε φωλιές με τα δημητριακά μέσα σε θήκες για μάφιν και περιχύνουμε με γλάσο διαφορετικού χρώματος την κάθε φωλιά.

• Αφήνουμε τις φωλιές να κρυώσουν, ώστε να στεγνώσει εντελώς το γλάσο.

• Τις γεμίζουμε με κουφέτα και τις τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος για να τις στολίσουμε στο πασχαλινό μας τραπέζι.

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα