Ξένια Καλογεροπούλου: Αγνώριστη σε παιδική ηλικία – Η σπάνια φωτογραφία με τον πατέρα της
Ξένια Καλογεροπούλου

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. . Σπούδασε υποκριτικά στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στη Γαλλία το 1956 στο έργο “Γιατρός με το ζόρι”. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Αθήνα έγινε το 1958 στο έργο «Ο 6ος Αμερικάνικος Στόλος».

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία “Η κυρά μας η μαμή”. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία ¨Γάμος αλά ελληνικά”. Από το 1964 έως το 1975 ανέβασε σημαντικές παραστάσεις με τον τότε σύζυγό της Γιάννη Φέρτη και τον θίασό τους.

Το 1976 γνωρίζει τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Σκαλιόρα. Ο θάνατος του την συγκλονίζει και από τότε και για ένα ολόκληρο χρόνο αρχίζει να γράφει ένα γράμμα που γίνεται βιβλίο με τον τίτλο “Ένα γράμμα στον Κωστή”. Μια κατάθεση ψυχής προς τον σύζυγό της όπου του περιγράφει ανασύροντας μνήμες, όλη της την ζωή.

Η Ξένια Καλογεροπούλου θεμελίωσε το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα, τόσο γράφοντας όσο και ανεβάζοντας ποιοτικές παραστάσεις για παιδιά. Υπήρξε πρωτοπόρος όταν μέσα στη Δικτατορία το 1972, πήρε τη μεγάλη απόφαση και ίδρυσε την Παιδική Σκηνή, ένα θέατρο για παιδιά. Το 1984 έκανε ένα ακόμα μεγάλο βήμα ιδρύοντας το θέατρο Πόρτα, στο χώρο του κινηματογράφου Odeon της οδού Μεσογείων, και έτσι η Παιδική Σκηνή ονομάστηκε «Μικρή Πόρτα». Παράλληλα, συνέχισε να παίζει και εκτός του δικού της θεάτρου σε σπουδαίες παραστάσεις με τον Λευτέρη Βογιατζή και στο θέατρο Αμόρε.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης είχε δημοσιεύει μια σπάνια φωτογραφία της Ξένιας Καλογεροπούλου. Συγκεκριμένα ποζάρει σε παιδική ηλικία με τον πατέρα της Αδαμάντιο Καλογερόπουλου. Όπως θα διαπιστώσετε η μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου είναι αγνώριστη.

Δείτε τη φωτογραφία

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα