Σοφία Μανωλάκου: Inner Beauty
Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Έφτασε στο στούντιο για τη φωτογράφιση μόδας γεμάτη ενέργεια και όρεξη να αφεθεί στον φακό του φωτογράφου μας, παρότι τα καθημερινά γυρίσματα της σειράς του Mega, Εξαψη, στην οποία πρωταγωνιστεί, είναι σίγουρα απαιτητικά. Η ίδια δεν έχασε στιγμή την καλή της διάθεση, έπαιζε σαν μικρό παιδί με τη μικροσκοπική Αμπι, την τετράποδη πρωταγωνίστρια του set (το «παιδί» της fashion director μας), και παράλληλα απαντούσε με ειλικρίνεια σε όλες μου τις ερωτήσεις.

ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ: Από το Οικονομικό της Νομικής στην υποκριτική. Πόσο δύσκολο ήταν να αφήσεις τις σπουδές σου για την ηθοποιία ή μήπως ήταν κάτι καρμικό;
ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Δεν υπάρχει καμία δυσκολία όταν θέλεις κάτι πολύ. Ηταν μια απόφαση που είχα πάρει σε μικρότερη ηλικία, απλά ήρθε και μέστωσε στα 22 μου χρόνια, όταν ήδη φοιτούσα στο Οικονομικό. Τότε ένιωσα έτοιμη να αφοσιωθώ σε αυτό που αγαπούσα.

Ε.Ζ.: Η οικογένειά σου πώς αντέδρασε στην απόφασή σου να ακολουθήσεις το επάγγελμα του ηθοποιού;
Σ.Μ.: Η οικογένειά μου ήταν πάντα δίπλα μου. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ελεύθερο, αλλά προστατευμένο. Οι γονείς μου ήθελαν και θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα με οτιδήποτε κι αν καταπιαστούν. Οσο για την καλλιτεχνική κατεύθυνση που διάλεξα, δεν νομίζω ότι τους αιφνιδίασα. Υπήρχε πάντα μια καλλιτεχνική αύρα στο σπίτι. Μεγάλωσα με τη γιαγιά μου, η οποία ήταν αδερφή του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Ε.Ζ.: Σε φόβιζε τότε, στο ξεκίνημα, η επαγγελματική αβεβαιότητα που έχει ο καλλιτεχνικός χώρος;
Σ.Μ.: Πιστεύω πως ακόμα κι αν έχεις ένα πτυχίο που μπορεί να σου εξασφαλίσει επαγγελματική σταθερότητα, αν δεν αγαπάς τη δουλειά που κάνεις δεν θα πετύχεις ποτέ. Σίγουρα το επάγγελμα του ηθοποιού δεν σου εγγυάται σταθερότητα. Ψάχνεις για δουλειά τουλάχιστον μία με δύο φορές τον χρόνο, χωρίς να ξέρεις καν αν θα βρεις. Αλλά αυτό το στοιχείο είναι που το κάνει και μοναδικό. Να μην ξεχνάμε επίσης πως ο καλλιτέχνης είναι ανήσυχο πνεύμα, δεν εφησυχάζει ποτέ. Δεν θα ήθελε να μείνει σε μια δουλειά για πολύ καιρό, ψάχνει συνεχώς για καινούργιους δρόμους έκφρασης.

Ε.Ζ.: Το ευρύ κοινό σε γνώρισε αρχικά μέσα από μια τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια. Αυτό προκάλεσε ποτέ προκαταλήψεις στις πρώτες οντισιόν;
Σ.Μ.: Νιώθω τυχερή που έκανα τη συγκεκριμένη διαφήμιση, καθώς ήταν μια ξένη παραγωγή με γυρίσματα στην Πολωνία, την οποία επισκέφτηκα δύο χρονιές. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο της Ευρώπης και συνεργάστηκα με ένα εξαιρετικό team. Τώρα, ως προς τις οντισιόν που ακολούθησαν, όχι, δεν αντιμετώπισα κάποιου είδους προκατάληψη.

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Ε.Ζ.: Αυτή την περίοδο συμμετέχεις στη δημοφιλή σειρά του Mega Εξαψη, στην οποία υποδύεσαι μια γνωστή δημοσιογράφο που από το δεύτερο κιόλας επεισόδιο βρίσκεται στην Εντατική εξαιτίας ενός τροχαίου. Μίλησέ μας για τον ρόλο σου και τι έχεις αγαπήσει σε αυτόν.

Σ.Μ.: Από τα δοκιμαστικά αγάπησα αυτόν τον ρόλο, τη Βίκυ. Πρόκειται για μια κοπέλα η ζωή της οποίας άλλαξε μέσα σε μία μέρα, όταν έμαθε πως ο πραγματικός της πατέρας δεν είναι αυτός που πίστευε, αλλά ο βουλευτής Αξιώτης (Νίκος Νικολάου). Διεκδικώντας μια θέση στη ζωή του γίνεται θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας. Η Βίκυ, ως δημοσιογράφος, είναι ανήσυχο πνεύμα, παρορμητική, αλλά έχει πάντα στο μυαλό της ότι έχει την προστασία της αδερφής της, Μαρίνας (Γιούλικα Σκαφιδά). Αποζητά την αγάπη και όταν θέλει κάτι το διεκδικεί.

 

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Ε.Ζ.: Τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη στη δουλειά σου;

Σ.Μ.: Η δημιουργία, το ότι ταξιδεύεις, ανακαλύπτεις άλλους κόσμους, άλλες ζωές, άλλους χαρακτήρες. Ανακαλύπτεις ακόμα και πτυχές του εαυτού σου που νόμιζες ότι δεν έχεις. Ο ηθοποιός είναι σαν το πιάνο, ανάλογα με το μουσικό κομμάτι πατιούνται και τα αντίστοιχα πλήκτρα. Σε κάθε καινούργια δουλειά ξεκινάς σαν άγραφο χαρτί και στην πορεία γίνεσαι ζωγραφιά.

Ε.Ζ.: Τι είναι πιο σημαντικό για σένα σε μια συνεργασία;
Σ.Μ.: Η κοινή αισθητική και ο σεβασμός. Η αισθητική ως προς την προσέγγιση της δουλειάς και ο σεβασμός ως προς τη συνεργασία σε προσωπικό επίπεδο. Ο ηθοποιός παίζει με το νευρικό του σύστημα, οπότε καλό είναι αυτό να διατηρείται χαλαρό…

Ε.Ζ.: Εχεις συμμετάσχει και σε εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις. Τι σημαίνει το θέατρο για σένα;
Σ.Μ.: Για μένα, το θέατρο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος είναι το ίδιο φαγητό μαγειρεμένο με διαφορετικό τρόπο. Το θέατρο είναι το φρέσκο, ενώ η τηλεόραση το κατεψυγμένο. Και τα δύο είναι νόστιμα και μπορείς να τα απολαύσεις εξίσου. Ως ηθοποιό το θέατρο με γοητεύει ιδιαίτερα. Εχεις χρόνο για πρόβες – η περίοδος ζύμωσης, όπως λέω εγώ. Οταν πια η παράσταση ανέβει, το πλοίο ξεκινάει
και δεν έχει γυρισμό. Δεν υπάρχει δεύτερη λήψη ή διόρθωση ενός σαρδάμ, όλες οι αισθήσεις πρέπει να είναι παρούσες.

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Ε.Ζ.: Εχει ειπωθεί για σένα ότι είσαι ανοιχτό βιβλίο καθώς και ότι έχεις μια όμορφη παιδικότητα. Είναι εύστοχες πιστεύεις αυτές οι περιγραφές;
Σ.Μ.: Ισως δίνω αυτή την εντύπωση επειδή είμαι αυθόρμητη και φαίνομαι κοινωνική. Σίγουρα δεν έχω δεύτερες σκέψεις και όταν θέλω να πω κάτι το λέω – είτε καλό, είτε κακό. Είμαι ανοιχτή μέχρι εκεί που ο άλλος δεν θα προσπαθήσει να παραβιάσει τα όριά μου. Υπάρχει ο δικός μου προσωπικός χώρος που δεν αφήνω κανέναν να περάσει. Είμαι ένας άνθρωπος που αποζητά τη μοναχικότητα και την ησυχία.

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Ε.Ζ.: Τι θεωρείς ότι έχουμε εκτιμήσει περισσότερο μέσα στην πανδημία και τι έχουμε στερηθεί;
Σ.Μ.: Αυτά που έχουμε εκτιμήσει είναι αυτά που έχουμε στερηθεί. Τα απλά, αυτά που τόσα χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα. Την υγεία, την αγκαλιά, μια εκδρομή, ένα ποτό, το να μαζευτούμε φίλοι στο σπίτι, να πάμε σινεμά, θέατρο, συναυλίες.

Ε.Ζ.: Γνωρίζω πως είσαι σε μια μακροχρόνια σχέση. Τι σημαίνει για σένα έρωτας και τι τον δυναμώνει στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε;
Σ.Μ.: Το πάθος φεύγει, αλλά αυτό που έρχεται είναι πιο δυνατό και ουσιαστικό. Είναι η αγάπη και η αίσθηση ότι με τον άλλον είσαι οικογένεια ό,τι και να γίνει. Ενα ζευγάρι για να παραμείνει ερωτευμένο δεν πρέπει να ξεθωριάσει ο θαυμασμός του ενός προς τον άλλον.

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Ε.Ζ.: Εχεις δηλώσει ότι στην επαγγελματική σου ζωή έχεις δεχτεί λεκτική βία από μια συνάδελφό σου. Πιστεύεις ότι, ανεξαρτήτως χώρου, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ριζικά και τι συμβουλές θα έδινες σε νεότερα παιδιά που έχουν ανάγκη από καθοδήγηση στο ξεκίνημά τους;
Σ.Μ.: Είναι αδιανόητο το 2021 να μιλάμε για έλλειψη σεβασμού και ενσυναίσθησης. Εδώ και χρόνια δεν σεβόμαστε το περιβάλλον, τα ζώα, τους συνανθρώπους μας. Ολοι γεννιόμαστε σπουδαίοι άνθρωποι και κατά τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτή την ιδιότητά μας. Δυστυχώς, πολλοί επιλέγουν να γίνουν μικροί και λίγοι στην ψυχή. Στα νέα παιδιά θα έλεγα αν βρεθούν αντιμέτωπα με περιστατικά βίας να μιλήσουν, να μην ντραπούν, να ζητήσουν βοήθεια και ποτέ μα ποτέ να μην πιστέψουν πως φταίνε. Να είναι θωρακισμένα με δύναμη. Η κοινωνία έχει φωνή και σιγά σιγά αλλάζει προς το καλύτερο.

Ε.Ζ.: Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σου σχέδια;
Σ.Μ.: Γίνονται συζητήσεις για μια θεατρική παράσταση και μια ταινία μεγάλου μήκους, αλλά όλα αυτά Θεού θέλοντος και… κορονοϊού επιτρέποντος.

Sofia Manolakou - Instyle 80
InStyle Τεύχος Μαΐου

Από την Ειρήνη Ζουρνατζή 

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος
Styling: Πέννυ Ιωαννίδου
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα