Νίκη Κάρτσωνα: Fashion With a Cause
Φωτογραφία: Αντώνιος Πανίτσας για το InStyle Τεύχος Μαϊού

Γνωρίζοντάς τη λίγο αλλά ουσιαστικά, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι η «σπίθα» στον τόνο της φωνής της χαρακτηρίζει και την ενέργεια που διοχετεύει στο νέο της εγχείρημα. Η Νίκη Κάρτσωνα, που πολλοί γνωρίζουμε από τον χώρο του μόντελινγκ, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη μόδα και το νέο της project ακούει στο όνομα Fashion For a Reason. Ο στόχος της δεν είναι άλλος από την προσφορά στήριξης σε νέα κορίτσια που ζουν σε υποδεέστερες κοινότητες ή ορφανοτροφεία, ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Fashion For a Reason;

Η ιδέα του FFR δεν γεννήθηκε σε μια στιγμή, σε ένα απόγευμα. Νιώθω πως η ανάγκη της προσφοράς με οδήγησε σε αυτή την ιδέα. Η σκέψη νέων κοριτσιών που ζουν σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο με οδήγησε στο να μοιραστώ την ιδέα μου και να τη δω να πραγματοποιείται με την υποστήριξη ανθρώπων που αγαπώ, εκτιμώ και εμπιστεύομαι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά –πριν καν δημιουργηθεί ο οργανισμός– που πρόσφερα ρούχα σε μια φοιτήτρια στα Γιάννενα που γνώριζα ότι είχε ανάγκη. Δεν χρειαζόταν μια τσάντα με ρούχα μόνο. Είχε ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα. Είχε ανάγκη να δει πως κάποιος αφιέρωσε χρόνο για εκείνη. Δεν θα ξεχάσω την αγωνία μου να διαλέξω ρούχα σύμφωνα με την προσωπικότητά της, από τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που είχα στη διάθεσή μου. Πάνω απ’ όλα, δεν θα ξεχάσω τα λόγια αγάπης που πήρα. Εκεί κατάλαβα τον απώτερο σκοπό μου. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Από την προσωπική μου ανάγκη να προσφέρω.

Βοηθάς, στηρίζεις και συμβάλλεις στην εκπλήρωση ονείρων που έχουν πολλά νέα κορίτσια, τα οποία βρίσκονται σε ανάγκη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους, ώστε να ενταχθούν στην επόμενη γενιά επαγγελματιών γυναικών. Ποιος είναι ο ρόλος της μόδας σε αυτό το εγχείρημα;

Η απόφαση για τη δημιουργία του οργανισμού είχε να κάνει με την προσφορά μέσα από τη μόδα. Πιστεύω πως όλοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, όπου κι αν εργαζόμαστε ή ζούμε, μπορούμε να προσφέρουμε. Και αν σε αυτή την ανάγκη σου, την ιδέα σου, βρεθούν άνθρωποι που θα πιστέψουν στο όνειρό σου και θα γίνουν δικοί σου υποστηρικτές, τότε μπορούν να συμβούν και θαύματα. Εμείς αγαπάμε και πιστεύουμε τα κορίτσια που είναι… dreamers. Αγαπάμε τις νέες γυναίκες που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και γινόμαστε ένα σκαλοπάτι για να φτάσουν εκεί που επιθυμούν. Αρχικά προσφέροντας ρούχα που ταιριάζουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους. Γινόμαστε personal shoppers τους και φτιάχνουμε την ντουλάπα τους με καινούργια ρούχα – και, ελπίζουμε, με καινούργια όνειρα. Φαντάζεσαι τι είναι για ένα κορίτσι που δεν έχει τη δυνατότητα, να του προσφέρουν αυτήν τη χαρά, την πολυτέλεια της μόδας! Να υπάρχει κάποιος που θα αφιερώσει χρόνο για εκείνη, με στόχο να βρει τα ρούχα και τους συνδυασμούς που της ταιριάζουν. Μόδα και αγάπη. Αυτό προσφέρουμε εμείς, αλλά αυτό που εισπράττουμε από τα κορίτσια είναι πολύ μεγαλύτερο. Μας δείχνουν τον τρόπο να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Ποια είναι η απήχηση που έχουν μέχρι τώρα οι δράσεις του FFR;

Είμαστε ακόμα ένας μικρός οργανισμός και οι κινήσεις μας είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες, ώστε να αντεπεξέλθουμε σωστά. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση που έχουμε είναι μόνο θετική και την προσφορά μας την αγκαλιάζουν με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Μεγαλώνοντας το FFR ως οργανισμός, αυτόματα σημαίνει πως θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε περισσότερα κορίτσια.

“Το πιο σημαντικό ξέρεις ποιο είναι; Να είσαι παρών και με τεντωμένα αυτιά, για να ακούς και να μοιράζεσαι”.

Η χώρα μας στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ειδικά τώρα, στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε;

Οταν παίρνεις την απόφαση να προσφέρεις, κοιτάς τι μπορείς να κάνεις εσύ και με ποιον τρόπο. Αν υπάρχουν κρατικά κονδύλια ή όχι δεν το γνωρίζω, γιατί δεν μας έχει απασχολήσει καθόλου προς το παρόν. Πιστεύουμε στην προσφορά του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ποιες είναι ακριβώς οι υπηρεσίες που προσφέρει το FFR και με ποιον τρόπο;

Προσφέρουμε χρόνο και αγάπη. Προσφέρουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες. Συνεργαζόμαστε με ένα δίκτυο επιτυχημένων ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην κατάκτηση στόχων, είτε είναι θεραπευτές, life coaches, γιατροί είτε στελέχη εταιρειών για τη δημιουργία ενός υπέροχου βιογραφικού. Προσφέρουμε αλλαγή στην εικόνα με τα καινούργια ρούχα και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μέσω της βοήθειας που θα λάβει κάθε κορίτσι από τους συνεργάτες μας. Η αλλαγή γκαρνταρόμπας είναι σημαντική. Η εικόνα στην εποχή που ζούμε είναισημαντική, είναι το σωστό μάρκετινγκ του εαυτού μας προς τον έξω κόσμο. Δείχνει πόσο αγαπάς και φροντίζεις εσένα. Αρα εμείς, γνωρίζοντας και προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από τη μόδα,
στηρίζουμε την προσπάθεια των κοριτσιών να σταθούν ισότιμα και να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες με τις συνομήλικές τους.

Εχοντας πολυετή και επιτυχημένη πορεία στο μόντελινγκ αλλά και στην επιχειρηματικότητα στον χώρο της μόδας, τι ελπίζεις να καταφέρεις με το νέο σου αυτό project;

Εύχομαι να καταφέρω να δώσω χαρά μέσω της αγάπης μου για τη μόδα, η οποία πρόσφερε και σε μένα χαρά. Θεωρώ πως τα δώρα που δόθηκαν στους ανθρώπους απλόχερα είναι ωραίο κάποια στιγμή να γυρίζουν πίσω με έναν όμορφο τρόπο. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά σε τελική ανάλυση στον ίδιο κόσμο ζούμε όλοι. Οσο πιο όμορφος γίνεται, τόσο το καλύτερο για όλους. Αυτή μου τη χαρά θέλησαν να μοιραστούν και να μοιράσουν και οι άνθρωποι που με πίστεψαν και αποτέλεσαν την ομάδα του FFR για την υλοποίηση της ιδέας μου.

Συνάντησες μέχρι τώρα κάποια κοπέλα της οποίας η ιστορία να σε άγγιξε περισσότερο για κάποιον λόγο;

Ολες οι ιστορίες είναι σημαντικές και μοναδικές. Και όλες είναι συγκινητικές. Το πιο σημαντικό ξέρεις ποιο είναι; Να είσαι παρών και με τεντωμένα αυτιά, για να ακούς και να μοιράζεσαι.

Η κοινωνία μας «τρέφει» την ανισότητα ανάμεσα στα φύλα. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι κοινωνικά και θεσμικά, τι θα ήταν αυτό;

Η κοινωνία μας και οι θεσμοί της υπάρχουν και μας επηρεάζουν στο πλαίσιο που θέλουμε και επιτρέπουμε εμείς. Εχουν γίνει μεγάλοι αγώνες για να καταφέρουμε σήμερα εσύ κι εγώ και κάθε γυναίκα να είμαστε ελεύθερες να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. Στην εποχή μας, λοιπόν, πιστεύω πως ο μεγαλύτερος εχθρός ή φόβος ή αντίσταση, όπως θέλεις μπορείς να το πεις, είναι μόνο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πιστεύοντας σε σένα, στις δυνατότητες και στα όνειρά σου μπορείς να αλλάξεις ό,τι σε κρατάει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Fashion For a Reason;

Περισσότερα dreamer girls. Περισσότερα χαμόγελα, περισσότερη αγάπη. Θέλουμε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε κορίτσι που χρειάζεται την υποστήριξή μας. Και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μεγαλώσει ο οργανισμός μας, οι εθελοντές μας, οι υποστηρικτές μας, σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών που θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους. Και αυτές είναι πολλές. ■

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα