Η Αννίτα Ναθαναήλ μάς δίνει μαθήματα ενσυναίσθησης
InStyle τεύχος Ιουνίου

Είναι τρομερό πόσα μπορούν να πάνε λάθος αν μείνεις στην εικόνα κάποιου. Εν προκειμένω, αν είχα μείνει στο φαίνεσθαι της Αννίτας Ναθαναήλ από όταν ήταν παρουσιάστρια ή, φευ, από όταν συμμετείχε στο ριάλιτι The Real Housewives of Athens (το οποίο έχει δηλώσει και η ίδια ότι ήταν κάτι προκλητικό και δεν θα το ξαναέκανε), θα την είχα αδικήσει ανεπανόρθωτα. Στα λόγια της βρήκα μια ισορροπία και μια σοφία που σίγουρα της κληροδότησαν οι εμπειρίες της σε συνδυασμό με την ποιότητά της ως ανθρώπου, αλλά και μια ακούραστη διάθεση για ζωή και δημιουργία.

Από την Κρίστελ Λιάκου

Ολοι όσοι πληροφορηθήκαμε την είδηση σχετικά με την Ιωάννα, την κοπέλα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι φτάνοντας ένα πρωί στη δουλειά της, αρχικά σοκαριστήκαμε κι έπειτα στενοχωρηθήκαμε γι’ αυτήν τη νέα γυναίκα που είχε ξαφνικά να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία της, μια αλλαγή όλης της ζωής της και μια ποινική υπόθεση που έδειχνε να μην προχωράει γρήγορα, και όλα αυτά χωρίς κάποια οικονομική στήριξη. Εσένα τι σε κινητοποίησε και σου έδωσε την ώθηση να εμπλακείς με την υπόθεσή της;

Ακριβώς αυτό. Το ότι επρόκειτο για μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, η οποία θα μπορούσε να είναι η αδερφή μου και η οποία, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, δέχτηκε αυτή την αδιανόητη επίθεση, που έχει στιγματίσει τη ζωή της δυστυχώς για πάντα. Επίσης, το ότι είχαν ήδη περάσει 8 μήνες χωρίς ν’ αλλάξει κάτι ουσιαστικό –χωρίς να λάβει κάποια βοήθεια ή αρωγή για τον γολγοθά που περνάει– ήταν η αιτία που αποφάσισα να αναλάβω δράση.

΄Εφτιαξες λοιπόν μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για εκείνη. Θέλεις να μας πεις πώς ξεκίνησε όλο αυτό και πού βρίσκεσαι τώρα;

Είχα την ευκαιρία μέσω του συζύγου μου να γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο και δημιουργό της μεγαλύτερης παγκόσμιας πλατφόρμας συγκέντρωσης χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, της Gofundme  www.gofundme.com η οποία, αν και δεν δραστηριοποιείται ακόμη στην Ελλάδα, φιλοξενεί πολλές μεγάλες καμπάνιες για ελληνικούς σκοπούς. Μάλιστα, έχει συγκεντρώσει πολλές χιλιάδες ευρώ για το Μάτι, τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Μόρια, τα αδέσποτα στην Ελλάδα κ.ά. Ο ίδιος συμφώνησε να στήσει μια εκστρατεία αγάπης για την Ιωάννα, με το #helpforIoanna –δηλαδή βοήθεια για την Ιωάννα–, αφού θέλαμε να κάνουμε έκκληση για βοήθεια σε ολόκληρο τον ελληνισμό, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.

Είναι πολύ ωραίο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερωνόμαστε, αλλά δεν αρκεί. Ολοι εμείς πώς μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια;

Δυστυχώς, η περίπτωση μιας τέτοιας επίθεσης είναι σπάνια και η αξιολόγηση των αναγκών της Ιωάννας είναι μια σύνθετη διαδικασία, καθότι δεν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία και γνώση στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί με σιγουριά η ταχύτερη ανάρρωσή της. Μέχρι τότε, ο κόσμος μπορεί να στηρίζει την Ιωάννα ψυχολογικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οικονομικά μέσα από την πλατφόρμα Gofundme, με το ελάχιστο ποσό των 5 ευρώ, που όμως είναι αρκετό αν έχουμε μεγάλη στήριξη.

Η ευτυχία μας είναι αληθινή μόνο όταν μπορούμε να τη μοιραστούμε.

InStyle τεύχος Ιουνίου

Σύντομα θα ξεκινήσει και άλλη μία σημαντική εκστρατεία αγάπης, ελληνικής προέλευσης αυτήν τη φορά, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ιωάννα στον αγώνα που δίνει. Πιστεύουμε στην ευαισθησία των συνανθρώπων μας και σας θέλουμε όλους δίπλα μας! Στην τελική, όλοι μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα σ’ αυτόν τον τόπο και να κάνουμε τη ζωή ενός ανθρώπου λίγο καλύτερη, εκεί που η δικαιοσύνη έχει αποτύχει να επιβάλει αυστηρότερες συνέπειες σε αυτουργούς που προκαλούν ολέθριες ζημιές με τις πράξεις τους σε συνανθρώπους μας.

Ο κόσμος μας χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερους ανθρώπους με ενσυναίσθηση, πολεμιστές και θεραπευτές, αυτούς που φροντίζουν όλα τα είδη, το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, δηλαδή το σπίτι μας.

Ασχολούσουν ανέκαθεν με τον ακτιβισμό; Ησουν πάντα τόσο δοτική και υπέρ των αδυνάμων; Ή υπήρξε κάποιο κομβικό σημείο στη ζωή σου, κάποιο γεγονός που σε συγκλόνισε και άλλαξες κοσμοθεωρία;

Ο ακτιβισμός είναι για μένα τρόπος ζωής, αλλά χωρίς τον τίτλο. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας μου ήταν πάντα ο πιο δοτικός άνθρωπος που γνώριζα, και μέσα από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Η Θεοτόκος» προσέφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του. Η χαρά που εισέπραττε μας «έλουζε» όλους οικογενειακώς. Ευαισθητοποιήθηκα στο κομμάτι των αδέσποτων ζώων από νωρίς, φιλοξενώντας πολλά από αυτά και υιοθετώντας μέχρι και 6 κάποια στιγμή. Τώρα η αγέλη μου αποτελείται από 4 τετράποδα και άλλα πολλά που φροντίζω στη γειτονιά μου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, εστίασα στο περιβάλλον. Ο κόσμος μας χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερους ανθρώπους με ενσυναίσθηση, πολεμιστές και θεραπευτές, αυτούς που φροντίζουν όλα τα είδη, το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, δηλαδή το σπίτι μας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που βλέπουν πέρα από την υλιστική μήτρα που έχει εκπαιδεύσει τον τρόπο σκέψης της πλειοψηφίας από εμάς να είμαστε άπληστοι, εγωιστές και άστοργοι. Χρειαζόμαστε περισσότερη ανιδιοτέλεια, φροντίδα και αγάπη. Με πάνω από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο και μόνο μια χούφτα να μιλούν και να αναλαμβάνουν δράση για θετική αλλαγή, οφείλουμε όλοι να επιλέξουμε να κάνουμε τη διαφορά, και όλοι μπορούμε!

Είσαι μια γυναίκα που απολαμβάνει τη ζωή της και όχι επιδερμικά. Αυτό φαίνεται από όλη σου τη στάση απέναντι στη ζωή και φυσικά και από την εικόνα σου. Είσαι η επιτομή του «aging gracefully». Τι έχεις να πεις στις γυναίκες που περνούν τα 40 και αγχώνονται για την εικόνα τους;

Ποτέ δεν είναι αργά για να νιώσουμε ακόμη πιο ζωντανές! Είναι σίγουρα υπέροχο να είμαστε νέες, αλλά είναι ακόμη ωραιότερο να μεγαλώνουμε όμορφα, γιατί μαθαίνουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας! Αλλωστε, η καλύτερη ηλικία είναι πάντα αυτή που ζούμε. Η διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας. Υπάρχουν τόσα νέα, φρέσκα, πανέμορφα κορίτσια εκεί έξω… Εμείς όμως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να ξεχωρίσουμε ευκολότερα ακριβώς λόγω της ηλικίας μας… και χωρίς ανταγωνισμό! Για σκεφτείτε το!

Γιατί η ηλικία είναι τόσο μεγάλο ταμπού για τις γυναίκες;

Η ψυχή δεν έχει ηλικία. Και η δική μου είναι εγκλωβισμένη στο σώμα μιας 52χρονης, οπότε παλεύω με νύχια και δόντια για να κάνω το σώμα να συμβαδίζει μαζί της! (γέλια) Μπορεί να θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα της διατροφής, της άσκησης αλλά και της διατήρησης μιας καλής ψυχολογίας για πολλές γυναίκες, αλλά είναι στο χέρι μας να κατακτήσουμε και αυτόν τον στόχο όπως τόσους άλλους στη διάρκεια της ζωής μας. Επιλέγω να με αγαπώ, να αγαπώ την κάθε ρυτίδα μου και το κάθε σημάδι χαλάρωσης πάνω στο σώμα μου. Και όταν επιτυγχάνω τον στόχο μου, η ικανοποίηση είναι διπλή και τριπλή!

Ποιο είναι το δικό σου μυστικό όπλο για μια ευτυχισμένη ζωή;

Επιλέγω να περιτριγυρίζομαι μόνο από πραγματική αγάπη. Απορρίπτω οτιδήποτε αρνητικό από τη ζωή μου, ακόμη κι αν κάποιες φορές μού στοιχίζει η απομάκρυνση κάποιων ανθρώπων από δίπλα μου. Η ευτυχία μας είναι αληθινή μόνο όταν μπορούμε να τη μοιραστούμε αδιαπραγμάτευτα με τους δικούς μας ανθρώπους.

Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε για σένα και θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Στα 21 μου χρόνια και ενώ ήμουν πεζή και διέσχιζα τον δρόμο, γλίτωσα από ένα ατύχημα από αυτοκίνητο, που θα μπορούσε να με είχε αφήσει εντελώς παράλυτη. Αυτό το μάθημα ζωής ήταν σαν σεμινάριο ταχείας εκμάθησης. Με άλλαξε πολύ. Εσφιξα τα δόντια και κατάφερα να το ξεπεράσω με μόλις ένα 6% σωματικής αναπηρίας.

Τι περιμένουμε να δούμε από σένα στο μέλλον;

Θα λανσάρω πολύ σύντομα μια καινούργια ηλεκτρονική διαδραστική πλατφόρμα που θα σας ψυχαγωγήσει και θα σας εκπλήξει! ■

Φωτογραφίες Νίκος Μαλιάκος

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα