Οι 13 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται στο ψυγείο
Γυναίκα μπροστά σε ψυγείο
Credit: 123RF

Το ψυγείο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και πολλών άλλων προϊόντων. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι ορισμένα τρόφιμα χάνουν τη φρεσκάδα τους στο ψυγείο. Υπάρχουν φορές που η ψύξη του φαγητού μειώνει τη γεύση του ή αλλάζει την υφή του. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη μαγειρική σας και να απολαύσετε περισσότερο το φαγητό σας, διαβάστε τις 13 τροφές της παρακάτω λίστας, που δεν πρέπει να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας, αλλά καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Η γεύση, η υφή και η μακροζωία αυτών των τροφίμων μπορούν να βελτιωθούν απλά αποθηκεύοντάς τα στο ντουλάπι, στον πάγκο ή σε ένα συρτάρι. Ένα ψυγείο μπορεί επίσης να διατηρήσει τα ήδη ώριμα φρούτα για μερικές ακόμη μέρες, αλλά να γνωρίζετε ότι τα φρούτα δεν ωριμάζουν καλά στο ψυγείο.

Πατάτες

Τα δροσερά, σκοτεινά περιβάλλοντα είναι τα καλύτερα για να αποθηκεύσετε τις πατάτες, ωστόσο τα ψυγεία είναι πολύ κρύα. Οι πατάτες γίνονται χοντροκομμένες όταν παγώσουν, καθώς η ψύξη διασπά το άμυλο που περιέχει. Στο ψυγείο, το άμυλο μετατρέπεται επίσης σε ζάχαρη, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τη γεύση του.

Ντομάτες

Ενώ τα περισσότερα προϊόντα έχουν καλύτερη απόδοση στο ψυγείο, οι ντομάτες έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν τις αφήμουμε στον πάγκο της κουζίνας. Όταν οι ντομάτες κρυώσουν, η γεύση τους αλλοιώνεται και η υφή γίνεται πιο στυφή. Οι ώριμες ντομάτες πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Καλό είναι να τις βάλετε στο ψυγείο αν έχουν υπερωριμάσει.

Κρεμμύδια

Όταν αποθηκεύετε κρεμμύδια, κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το ηλιακό φως. Αφού το κρεμμύδι έχει ξεφλουδιστεί και κοπεί, πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο. Αποθηκεύστε το στο συρτάρι λαχανικών σε μια σφραγιζόμενη σακούλα.

Σκόρδο

Όταν φυλάσσεται στο ψυγείο, το σκόρδο τείνει να χάνει τη γεύση του. Διατηρήστε την πικάντικη γεύση του αποθηκεύοντάς το σε δροσερό, ξηρό μέρος με λίγο αερισμό. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι μια χάρτινη σακούλα. Μόλις το χρησιμοποιήσετε, έχετε 10 μέρες για να το καταναλώσετε.

Ψωμί

Γενικά, το ψωμί δεν διαρκεί πολύ και μερικοί άνθρωποι το βάζουν στο ψυγείο για να αποτρέψουν την ανάπτυξη μούχλας. Αυτή η συνήθεια όμως στεγνώνει το ψωμί και δεν μπορείτε να το απολαύσετε. Στην ιδανική περίπτωση, το ψωμί πρέπει να αποθηκεύεται σε ντουλάπι ή ψωμιέρα. Οι φέτες μπορούν να καταψυχθούν και να ψηθούν όπως απαιτείται, εάν χρειάζεται να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Μήλα

Αν προτιμάτε κρύα μήλα, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο, αλλά δεν χρειάζεται. Η τραγανή γεύση μειώνεται με την ψύξη τους. Τα μήλα μπορούν να παραμείνουν για μερικές εβδομάδες σε ένα τραπέζι ή πάγκο.

Αβοκάντο

Όταν τα αβοκάντο είναι πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά, δεν είναι καλά. Τα άγουρα αβοκάντο είναι σαν να δαγκώνετε ωμές πατάτες και τα υπερώριμα αβοκάντο είναι μαλακά και μαυρισμένα. Θα πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο μόνο εάν έχουν ωριμάσει.

Πεπόνι

Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα πεπόνια σε θερμοκρασία δωματίου. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η κατάψυξη του πεπονιού υποβαθμίζει την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά πιο γρήγορα, επομένως η κατανάλωση του σε θερμοκρασία δωματίου το κάνει και πιο υγιεινό. Το πεπόνι μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά το κόψιμο.

Μέλι

Όταν διατηρηθεί στο ψυγείο, το μέλι θα κρυσταλλώσει. Το υγρό γίνεται κοκκώδες και ουσιαστικά στερεό, επομένως είναι δύσκολο στη χρήση. Όσο το μέλι αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου, διαρκεί πολύ. Είναι δυνατό να ανακτήσετε το στερεοποιημένο μέλι θερμαίνοντας απαλά το μπουκάλι σε ζεστό νερό.

Ξηροί καρποί

Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των ξηρών καρπών και να μην ταγγίσουν, τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Ωστόσο, δεν θα έχουν τόσο καλή γεύση όταν έχουν παγώσει καθώς απορροφούν τις οσμές άλλων τροφίμων στο ψυγείο και χάνουν τη χαρακτηριστική γεύση τους. Οι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο. Μπορείτε να αναζωογονήσετε τους ξηρούς καρπούς που έχουν καταψυχθεί, φρυγανίζοντας τους σε στεγνό τηγάνι πριν τους φάτε.

Καφές

Εάν βάλετε στο ψυγείο τον καφέ – αλεσμένο ή μη – θα πάρει υγρασία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τον αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου και σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα μούρα δεν διαρκούν πολύ, επομένως είναι καλύτερο να τα αγοράσετε την ημέρα που θα τα καταναλώσετε αντί να τα αποθηκεύσετε. Αν σκοπεύετε να τα κρατήσετε για λίγες μέρες, καλύτερα να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο και όχι στον πάγκο. Όταν βραχούν, τα περισσότερα μουχλιάζουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό μην ξεπλένετε ποτέ ολόκληρο το κουτί.

Ροδάκινα, νεκταρίνια, βερύκοκα, δαμάσκηνα

Όταν τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα ωριμάζουν σε θερμοκρασία δωματίου, είναι στα καλύτερά τους. Για μέγιστη γεύση, αποθηκεύστε τα σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο ή στο ντουλάπι.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα