Τα 8 πιο συχνά λάθη που κάνετε αποθηκεύοντας τρόφιμα στο ψυγείο
Γυναίκα μπροστά σε ψυγείο
Credit: 123RF

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων, βοηθά κυρίως στη μείωση της σπατάλης, στην εξοικονόμηση χρημάτων και την αποφυγή δηλητηριάσεων. Συγκεντρώσαμε τα κοινά λάθη αποθήκευσης τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε. 

Τοποθετείτε το κρέας στο επάνω ράφι του ψυγείου

Το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσετε το κρέας είναι το επάνω ράφι του ψυγείου σας. Το άψητο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια περιέχουν αίμα και υγρά, που ονομάζονται χυμοί. Οι χυμοί μπορεί να στάξουν σε άλλα τρόφιμα και να μολύνουν το φαγητό σας με επιβλαβή βακτήρια. Αποθηκεύστε και αποψύξτε το κρέας σας στο κάτω ράφι μακριά από μαγειρεμένα φαγητά και από τρόφιμα που μπορείτε να φάτε ωμά, όπως φρούτα και λαχανικά.

Τρόφιμα στο ψυγείο
Credit: 123RF

Αποθηκεύετε ακάλυπτα τα τρόφιμα

Πιθανότατα έχετε βάλει ένα ακάλυπτο πιάτο ή δοχείο στο ψυγείο από βιασύνη ή καθαρή τεμπελιά, αλλά αυτό είναι λάθος. Το ανοιχτό φαγητό μπορεί να επιμολυνθεί με άψητα τρόφιμα όπως το ωμό κρέας. Τα ακάλυπτα τρόφιμα επίσης στεγνώνουν γρήγορα και μπορούν να απορροφήσουν τυχόν μυρωδιές από το ψυγείο ή τα τρόφιμα. 

Μετακινήστε τα τρόφιμα σε αεροστεγές δοχείο ή κλείστε τα με πλαστική μεμβράνη πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Αυτό θα το διατηρήσει φρέσκο ​​και θα αποτρέψει την αλλοίωση των τροφίμων. Αν βιάζεστε, σκεπάστε το φαγητό με αλουμινόχαρτο. 

Κρατάτε υπολείμματα πάρα πολλές μέρες

Πετάξτε τα υπολείμματα του φαγητού εάν δεν τα έχετε φάει μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες. Ακόμα κι αν δεν βλέπετε εμφανή σημάδια αποσύνθεσης, όπως μούχλα, το φαγητό μπορεί να είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Τα βακτήρια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και θα προκαλέσουν αλλοίωση των τροφίμων, κάτι που μπορεί να σας αρρωστήσει. Θυμηθείτε να βάζετε τα υπολείμματα στο ψυγείο το αργότερο δύο ώρες μετά το γεύμα σας. 

Αποθηκεύετε πατάτες δίπλα σε μήλα και κρεμμύδια

Πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν πατάτες μαζί με μήλα και κρεμμύδια στο ντουλάπι, αλλά αυτό είναι λάθος. Τόσο τα μήλα όσο και τα κρεμμύδια εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να κάνει τις πατάτες σας να φυτρώσουν.

Αποθηκεύστε τις πατάτες σε ξεχωριστό ντουλάπι, σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για να μην αλλοιωθούν ή να φυτρώσουν.

Πατάτες
Credit: 123RF

Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο

Μπορεί να φαίνεται σαν μια πρακτική εξοικονόμησης χρόνου να προπλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σας και να τα πετάξετε στο ψυγείο, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Κάθε φορά που εισάγετε υγρασία, αυξάνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων και καταστροφής των τροφίμων. 

Πλένουμε φρούτα και λαχανικά
Credit: 123RF

Αντίθετα, πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας αμέσως πριν τα φάτε ή τα προετοιμάσετε. Εάν το προϊόν είναι βρώμικο, ξεπλύνετε το και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό πριν το βάλετε στο ψυγείο. 

Χρήση ακατάλληλων δοχείων αποθήκευσης

Είναι εύκολο να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα του φαγητού σας στα δοχεία από χαρτόνι ή φελιζόλ, αλλά μην το κάνετε αυτό. Αυτά τα δοχεία δεν είναι αεροστεγή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μπαγιάτικο φαγητό και περίεργες μυρωδιές ψυγείου. 

Στο ντουλάπι , τα περισσότερα πράγματα μπορούν να αποθηκευτούν στο αρχικό κουτί, αλλά κάθε ξηρό φαγητό που δεν βρίσκεται σε αεροστεγές δοχείο μπορεί να απορροφήσει υγρασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χοντροκομμένες σκόνες και χαλαρά μπισκότα ή κράκερ. 

Χρησιμοποιήστε δοχεία για τρόφιμα που έχουν κλειστό καπάκι και είναι κατασκευασμένα από πλαστικό , γυαλί ή μέταλλο. Χρησιμοποιείτε μόνο γυάλινα δοχεία ή κανονικά σκεύη για το φούρνο μικροκυμάτων. Η θέρμανση κάποιων πλαστικών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει την έκπλυση χημικών ουσιών στο φαγητό σας.  

Ρυθμίζετε το ψυγείο σε λάθος θερμοκρασία

Οι χώροι αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία για να προστατεύουν την ποιότητα των τροφίμων. Διατηρήστε το ψυγείο σας στους 40 βαθμούς Φαρενάιτ ή χαμηλότερα και το ντουλάπι σας μεταξύ 50 βαθμών και 75 βαθμούς Φαρενάιτ. 

Ψυγείο γεμάτο τρόφιμα
Credit: 123RF

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ντουλάπια μακριά από τη σόμπα, το φούρνο και το ψυγείο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκεται κοντά σε θερμοσίφωνα ή σωλήνες ζεστού νερού. Ένα ντουλάπι που είναι πολύ ζεστό θα κάνει τα τρόφιμα να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά, να λιώσουν ή να αλλοιωθούν πιο γρήγορα. Εάν τα ψυγεία σας δεν διατηρούνται αρκετά κρύα, δίνεται η ευκαιρία στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Αποθηκεύετε λάθος τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Ενώ τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Φαρενάιτ μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση. Εάν αποθηκεύετε τα τάπερ για πολύ καιρό σε άμεσο ηλιακό φως ή σε μέρη θερμότερα από 75 βαθμούς Φαρενάιτ, το φαγητό θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση και το χρώμα του. 

Μην ξεχάσετε να φάτε το φαγητό σας. Αγοράστε μόνο αυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Επίσης, ενώ μπορείτε να φάτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα έως και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε εντός ενός έτους. 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα