H χορεύτρια Δονάτα Λεκατσά απολαμβάνει τον όρο wellness κι εμπνέει
Credit: ΙnStyle Magazine/Νίκος Μαλιάκος

«Κάνω χορό από 3 χρόνων. Έχω περάσει από όλα τα είδη χορού. Μ’ έχει κερδίσει όμως το lindy hop. Ο lindy hop είναι ο χορός στη swing μουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη swing χορού και συνδέεται στενά με την Big Band Swing Music, που έπαιζε στις δεκαετίες ’20 και ’40», λέει η Δονάτα, για να μοιραστεί μαζί μας ότι από τα 14 της ασχολείται μ’ αυτόν τον χορό. Και σήμερα ανήκει σε μια φανταστική ομάδα, που κατακτά διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η οικειότητα που βγάζουν οι εξιστορήσεις και οι λέξεις της είναι σαν να χορεύουν οι προτάσεις της σε authentic jazz μουσική, ενώ η φαντασία της κομποζάρει με την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Για μια μόνο στιγμή αναφέρει τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και κάπως έτσι δικαιολογείται η επιτυχία του πολυχώρου της με το όνομα Hobnob (που σημαίνει παρέα). «Εδώ συναντιέται κόσμος για να δοκιμάσει εναλλακτικές δράσεις, μέσω της άσκησης, της έκφρασης, της χαλάρωσης και της κοινωνικοποίησης. Είναι ένα σημείο συνάντησης “ανήσυχων” ανθρώπων για να γυμναστούν, να χορέψουν, να διαλογιστούν και να επικοινωνήσουν. Στόχος είναι να δίνεται μια διαφορετική νότα χαράς. Εστιάζουμε στη θεραπευτική κίνηση. Μέσα από τον χορό το σώμα μπορεί να θεραπευτεί βαθιά».

Τα λόγια της λειτουργούν σαν βάλσαμο για την εποχή και σε περίπτωση που θέλετε κι εσείς να ξεκινήσετε χορό κρατήστε τα λεγόμενά της.

«Ο χορός είναι για όλους. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία. Έχω μαθήτρια 16 χρόνων και μαθήτρια 60 χρόνων. Η 60χρονη είναι πάρα πολύ καλή γιατί εξασκείται πολύ. Εδώ είναι το μυστικό. Η εξάσκηση στα πάντα. Μέσα σε 3 μήνες μπορείτε να χορεύετε τέλειο swing. Και είναι υπέροχος social χορός. Aπογειώνει την έκφραση. Έχει αυτοσχεδιασμό και είναι διασκεδαστικός. Η swing jazz μουσική επιτρέπει πειραματισμούς. Επιτρέπει να κάνεις λάθη, να τσαλακώνεσαι και να σολάρεις. Ο χορός αυτός λειτουργεί σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας. Τον προτείνω αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ».

Και η λέξη wellness μόλις κινείται αλλιώτικα ανάμεσα σε swing μουσικές και τζαζ χτυποκάρδια. Η Δονάτα λέει: «Η νοοτροπία της άσκησης –με όποια μορφή– και σαν τρόπος ζωής. Τώρα πια δουλεύουμε περισσότερο και το μέσα μας όλοι. Και σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε ένα ωραίο σώμα αν μέσα μας δεν είμαστε καλά».

Credit: ΙnStyle Magazine/Νίκος Μαλιάκος

Ενα χαμόγελο ζωγραφίζεται στα χείλη της. Και σε κάθε λέξη «χορός» κάτι σαν να λειτουργεί ξεκάθαρα ψυχοθεραπευτικά για την ίδια: «Ο χορός είναι τρόπος ζωής. Προσφέρει χαμόγελο εύκολα. Ειδικά τα χρόνια του Covid βοήθησε πολύ. Δημιουργεί μια πιο θετική στάση απέναντι στα πράγματα. Τον αγαπώ και τον πιστεύω. Κι όταν συνδυάζεται και με άλλα, όπως γιόγκα, δημιουργείται μια άλλη επίγνωση στα πάντα. Δοκιμάστε τον συνδυασμό και θα δείτε ή καλύτερα θα νιώσετε τη διαφορά!»

Και κάπου εδώ έρχεται και η σημασία της ομορφιάς: «Η ομορφιά για μένα είναι από μέσα μας ξεκάθαρα. Τα πιο σημαντικά είναι να είμαστε καλά μέσα μας, να χαμογελάμε και να έχουμε θετική αύρα και ενέργεια απέναντι στους γύρω μας».

Mέρος του κειμένου δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό InStyle

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα