Γιατί, ενώ κάνω δίαιτα, δεν χάνω βάρος;

Φτάνει εκείνη η στιγμή που παίρνετε την απόφαση πως πρέπει να κάνετε δίαιτα και να απαλλαγείτε από τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Ωστόσο, παρ’ όλη την προσπάθεια που καταβάλλετε, η ένδειξη της ζυγαριάς δεν πέφτει και εσείς χάνετε το θάρρος και τη διάθεσή σας να συνεχίσετε τη δίαιτα. Τι πραγματικά φταίει;

Αν και η διαχείριση του βάρους είναι στη βάση της απλή, καθώς στηρίζεται στην απλή μαθηματική εξίσωση του αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνετε, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η γενετική, το φύλο, το περιβάλλον, οι συνήθειες του ύπνου, η μυϊκή μάζα κ.ά.

Η απώλεια βάρους είναι σαφώς δύσκολη, δεν είναι, όμως, αδύνατη. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στις μικρές επιτυχίες, τρώγοντας περισσότερα λαχανικά και περπατώντας περισσότερο. Μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει το να εργαστείτε αντίστροφα, εντοπίζοντας τους παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας ή προκαλούν αδράνεια. Ενημερωθείτε γι’ αυτά τα συχνά «οδοφράγματα», ώστε να μπορέσετε και πάλι να βγείτε νικητές… χάνοντας!

Η συμβουλή του ειδικού

Χρειάζεται προγραμματισμός και διευκρίνιση του στόχου σας. Πολλές φορές υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, αποφεύγοντας γλυκά, λιπαρά φαγητά και αλκοόλ, και αναμένουμε απώλεια βάρους. Ωστόσο, τρώω υγιεινά και light προϊόντα δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω δίαιτα. Χρειάζεται η συμβουλή ενός διαιτολόγου, που θα ορίσει την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνετε ημερησίως ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους. Ειδικά αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, που πιθανόν προκαλεί αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλειά του, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού για να προσαρμόσετε το διαιτολόγιό σας.

Δίαιτα & άσκηση

Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση, πολύ πιθανόν η ζυγαριά να μη δείχνει την αναμενόμενη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με τη μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 1-2 κιλά. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί όμως, γιατί τα οφέλη της άσκησης στη μείωση του βάρους και στη σύσταση του σώματος είναι πολλαπλά και, έπειτα από 4-5 εβδομάδες, η απώλεια κιλών θα είναι εμφανής τόσο χάρη στη δίαιτα όσο και στην άσκηση. Μια ανάλυση σύστασης σώματος θα σας βοηθήσει να δείτε ότι η ζυγαριά μπορεί να μη μετακινείται, όμως το ποσοστό του λίπους σας μειώνεται. Αλλωστε, αυτό που καθιστά στην πραγματικότητα ένα διαιτολόγιο επιτυχές είναι η απώλεια λίπους και η επίτευξη σωματικού ποσοστού λίπους μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Εξαντλητικές δίαιτες

Μήπως ακολουθείτε μια πολύ αυστηρή δίαιτα, επιθυμώντας να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά γρήγορα; Η αναμενομένη και ιδανική απώλεια βάρους είναι 1/2 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Εάν κανείς προσδοκά μεγαλύτερη απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κατάσταση στρες και μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR), συνεπώς και τις καύσεις.

Παράγοντας αλάτι

Μήπως καταναλώνετε πολύ νάτριο; H αυξημένη κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, που μπορεί να μη δείχνει την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Αφουγκραζόμαστε το σώμα μας

Ενας συνήθης λόγος για τον οποίο η ένδειξη της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει είναι το γεγονός ότι το βάρος σας είναι ήδη φυσιολογικό! Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός σας αντιστέκεται προστατευτικά στην απώλεια βάρους και ο πιο λογικός τρόπος για να αποκτήσετε την επιθυμητή εικόνα σώματος είναι η άσκηση. Με την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα μπορείτε να βελτιώσετε το σώμα σας, μειώνοντας το λίπος και αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα.

Ένα γεύμα δεν φτάνει…

Μήπως στην προσπάθειά σας να μειώσετε το φαγητό τρώτε μόνο μία φορά την ημέρα; Ερευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, άρα και τις καύσεις, ενώ δεν επιτρέπουν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης, που αποτελούν ρυθμιστή της όρεξης μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών. Για κάθε ένα μεγάλο γεύμα, η έκκριση της ινσουλίνης ουσιαστικά σηματοδοτεί και την έναρξη της αποθήκευσης λίπους.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές, όπως η ινσουλινοαντίσταση, προκαλούν αντίσταση στην απώλεια βάρους γιατί τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη διαθέσιμη γλυκόζη να μετατρέπεται σε λίπος. Η θεραπεία του συγκεκριμένου συνδρόμου απαιτεί συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ειδικής δίαιτας.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι άλλη μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει τον μεταβολισμό, άρα και την απώλεια βάρους. Είναι λοιπόν απαραίτητο, πριν από την έναρξη μιας δίαιτας, να εξετάσετε τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία στην περίπτωση που αυτό χρειάζεται.

Όλα είναι στο μυαλό

Σκέφτεστε το φαγητό περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Οταν κάποιος ξεκινάει δίαιτα, αυτόματα αρχίζει να ασχολείται περισσότερο με το τι πρέπει να φάει και τι όχι, κάτι που σύντομα οδηγεί σε εκνευρισμό και μπορεί να κλονίσει την διάθεσή του να συνεχίσει τη δίαιτα.

Τα 3 συστατικά της επιτυχίας

Το πρώτο βήμα για να χάσετε βάρος είναι να το θέλετε πραγματικά. Είναι σημαντικό να το επιθυμείτε εσείς οι ίδιοι και όχι να πάρετε την απόφαση υπό την πίεση των φίλων, του συντρόφου ή της οικογένειάς σας. Το δεύτερο είναι να θέσετε με τη βοήθεια διαιτολόγου ρεαλιστικό στόχο απώλειας βάρους, ο οποίος θα είναι σαφής, εφικτός και χρονικά ορισμένος. Το τρίτο, ίσως και βασικότερο, είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας και να θέλετε καθημερινά να τον βελτιώνετε!

Πηγή: real taste & style

Πηγή: real taste & style

Από την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα