Gabriela Hearst: “H μόδα είναι βασικός πυλώνας για το περιβαλλοντικό κίνημα και θέλω να προσφέρω ό,τι μπορώ”
Credit Benjamin Seidler/Instagram

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε όλο και πιο συχνά (ευτυχώς) για την κλιματική αλλαγή. Την επιτακτική ανάγκη για βιωσιμότητα στις πρακτικές παραγωγής νέων ειδών αλλά και για το ποιος είναι ο ρόλος της μόδας.

Οι σχεδιαστές (επίσης ευτυχώς) έχουν αναλάβει να μας ανοίξουν τα μάτια στο ζήτημα της sustainable μόδας. Να μας εκπαιδεύσουν κατά μία έννοια. Γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ναι η μόδα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο και όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

Με αφορμή τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 (COP27), η creative director του οίκου Chloé, Gabriela Hearst, βρέθηκε στην Αίγυπτο και μοιράστηκε τις σκέψεις της για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τι είναι η COP27 και γιατί είναι σημαντική

Η COP27 (Conference of the Parties) είναι η 27η ετήσια συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα που γίνεται στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Κάθε χρόνο ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντιούνται για να συμφωνήσουν μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Ο πλανήτης θερμαίνεται λόγω των εκπομπών που παράγονται από τον άνθρωπο. Κυρίως δε από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και οδεύουν προς 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους κλιματικούς επιστήμονες του ΟΗΕ, τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 1,7 έως 1,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 1850, η IPCC εκτιμά ότι ο μισός πληθυσμός της γης θα μπορούσε να εκτεθεί σε απειλητική για τη ζωή ζέστη και υγρασία.

Για να αποφευχθεί αυτό, 194 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, δεσμευόμενες να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδιαστές προσανατολισμένοι στην βιωσιμότητα

Όταν σκεφτόμαστε μια βιώσιμη και ηθική πολυτελή μόδα, η Stella McCartney είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό. Από την ίδρυση του label της το 2001, είναι μία από τις πρωτοπόρες της eco-conscious μόδας και προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές.

Δεν μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη λίστα σχεδιαστών μόδας χωρίς να αναφέρουμε την Gabriela Hearst, η οποία πέρα από το ομώνυμο brand της βρίσκεται και στα ηνία του οίκου Chloé από τον Δεκέμβριο του 2020.

To «ιερό δισκοπότηρο» της ενέργειας

Η Gabriela Hearst έχει εμμονή με την ενέργεια πυρηνικής σύντηξης, την ενέργεια του σύμπαντος, από τότε που διάβασε για πρώτη φορά ένα σχετικό άρθρο τον Οκτώβριο του 2021. Τόσο την συντάραξε που αφιέρωσε ολόκληρη τη συλλογή της Chloé Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 σε μια πιθανή πηγή πράσινης ενέργειας, η οποία προσομοιάζει τη διαδικασία που πραγματοποιείται στο κέντρο των αστεριών. «Πραγματικά πιστεύω ότι στην σύντηξη βρήκα το ιερό μου δισκοπότηρο», λέει η σχεδιάστρια. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Hearst βρίσκεται στην COP27. Για να λάβει μέρος σε μια συζήτηση σχετικά με την ενέργεια σύντηξης. Αν και δεν βρίσκεις κάθε μέρα μια σχεδιάστρια μόδας να μιλάει για πράσινη πολιτική και ενέργεια, εκείνη θεωρεί ότι η μόδα είναι βασικός πυλώνας για το περιβαλλοντικό κίνημα.

«Στη μόδα, εστιάζουμε στη βιομηχανία μας,. Στον κόσμο της ενέργειας σύντηξης εστιάζουν στη σύντηξη», εξηγεί. «Η διασταύρωση αυτών των κόσμων είναι πραγματικά σημαντική. Το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από τη βιομηχανία μας – θέλω να προσφέρω ό,τι έχω σε κάτι στο οποίο πιστεύω».

H Hearst άδραξε ακόμα την ευκαιρία για να συζητήσει με νεαρούς ακτιβιστές που συμμετείχαν στο συνέδριο. «Υπάρχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο εδώ, επομένως είναι ένα μέρος όπου μπορείς να μάθεις και να ανταλλάξεις ιδέες», είπε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα