Θρήνος στον κόσμο της μόδας – Πέθανε ο Roberto Cavalli
O Roberto Cavalli στο show του κατά τη διάρκεια του Milan Fashion Week Ανδρική Μόδα για Φθινόπωρο/Χειμώνα 2014.
O Roberto Cavalli στο show του κατά τη διάρκεια του Milan Fashion Week Ανδρική Μόδα για Φθινόπωρο/Χειμώνα 2014. Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Πένθος στον χώρο της μόδας αφού έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια ο σπουδαίος σχεδιαστής Roberto Cavalli. Ο διάσημος μόδιστρος, που έγινε γνωστός για τα εξωτικά prints και για τη δημιουργία της αμμοβολής στα τζιν, πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία, ενώ την είδηση του θανάτου του μετέδωσαν συγγενείς του, Όπως ανέφεραν, η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο ιταλικός οίκος μόδας υψηλών προδιαγραφών Roberto Cavalli πωλεί πολυτελή ρούχα, αρώματα και δερμάτινα αξεσουάρ. Ο οίκος ανακοίνωσε τον θάνατό του αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Πριν από έναν χρόνο έγινε πατέρας για έκτη φορά, από την 38χρονη σύντροφό του, τη Σουηδή πρώην playmate, Sandra Nilsson. Σε συνέντευξή του στο ιταλικό κουτσομπολίστικο περιοδικό Novella 2000 μίλησε για τη γέννηση του παιδιού του και είπε ότι ονόμασε τον γιο του Giorgio προς τιμήν του πατέρα του, που δολοφονήθηκε από τους ναζί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε άλλα πέντε παιδιά από τους δύο προηγούμενους γάμους του.

Απέκτησε τον Tommaso και την Cristina από τον πρώτο του γάμο με τη Silvanella Giannoni, την οποία παντρεύτηκε το 1964 και χώρισαν δέκα χρόνια μετά. Στη συνέχεια απέκτησε τους Robert, Rachele και Daniele από τον δεύτερο γάμο του με την Eva Maria Düringer.

Στο παρελθόν είχε πει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα του: “Δεν είχα εύκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας μου πυροβολήθηκε από τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 1944, σε μια επιδρομή στο Castelnuovo dei Sabbioni. Ήταν τοπογράφος, δούλευε σε ένα ορυχείο στο Valdarno… Δεν μιλούσα μέχρι τα 18. Αλλά η ζωή ήταν καλή μαζί μου [και έχω ανταμειφθεί]… για όλα.

Ο Roberto Cavalli γεννήθηκε στη Φλωρεντία, τον Νοέμβριο του 1940.

Ο Cavalli προερχόταν από οικογένεια καλλιτεχνών, καθώς ο παππούς του Giuseppe Rossi ήταν ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος Macchiaioli, με έργα που εκτέθηκαν στην γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας. Ο Cavalli μετέφερε την καλλιτεχνική του ευαισθησία στα σχέδια μόδας του, αφού σπούδασε στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φλωρεντίας.

Ο Roberto Cavalli και η Irina Shayk στο πάρτι του πρώτου στο κότερό του κατά τη διάρκεια του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2014.
Ο Roberto Cavalli και η Irina Shayk στο πάρτι του πρώτου στο κότερό του κατά τη διάρκεια του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2014. Photo by Luca Teuchmann/Getty Images

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εφηύρε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια πρωτοποριακή διαδικασία εκτύπωσης σε δέρμα και άνοιξε το πρώτο του μικρό κατάστημα, με την ονομασία Limbo, στο Saint-Tropez το 1972, το οποίο ήταν τόσο επιτυχημένο που την επόμενη χρονιά προσκλήθηκε να παρουσιάσει τα δερμάτινα προϊόντα του στην ιστορική Sala Bianca της Φλωρεντίας μαζί με τους Missoni, Krizia, Fendi και Basile.

Μετά τον πρώτο του γάμο με τη Silvanella Giannoni το 1977, ο Cavalli υπηρέτησε ως κριτής στα καλλιστεία Miss Universe στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου γνώρισε τη διαγωνιζόμενη Eva Maria Düringer, την οποία παντρεύτηκε το 1980. Έγινε η κύρια συνεργάτης του και ορίστηκε δημιουργική διευθύντρια της μάρκας του το 1994. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Παρεμπιπτόντως, το 2015 ο σχεδιαστής χάρισε στη Nilsson-Bergman το νησί Stora Rullingen, στη Σουηδία, ως ένδειξη της αγάπης του.

Σίγουρα, η ζωή του ίδιου του Cavalli αντανακλούσε τη λάμψη και την υψηλή ένταση των συλλογών του με τα τολμηρά animalier prints, τα bejeweled distressed jeans και τα σέξι φορέματα που τον έκαναν διάσημο – και μάλιστα έκανε μία από τις πρώτες συμφωνίες με την H&M το 2007. Εκείνη την εποχή η φήμη του ήταν τέτοια που πλήθος κόσμου σχημάτιζε ουρές έξω από τις πόρτες του καταστήματος της μάρκας στην Πέμπτη Λεωφόρο και ένας θαυμαστής πήρε ακόμη και ένα πούρο που ο Cavalli πέταξε και φύλαξε σε μια πλαστική σακούλα ως ενθύμιο.

Με το γιοτ RC του έπλεε στη Μεσόγειο, διασκέδαζε φίλους και διασημότητες – και πολλοί ήταν εκείνοι που φόρεσαν Cavalli στο κόκκινο χαλί, από τη Charlize Theron και την Gwyneth Paltrow μέχρι τη Madonna. Δεν φοβόταν ποτέ να μιλήσει και να εκφράσει τις απόψεις του, είτε αμφισβητούσε τον μινιμαλισμό είτε συζητούσε για το σεξ, τους μιμητές ή αυτό που θεωρούσε κακή μόδα. Η τέχνη και η φωτογραφία, καθώς και τα ζώα, ήταν από τα κύρια πάθη του.
“Η υπερβολή είναι επιτυχία” ήταν ένα από τα συχνά επαναλαμβανόμενα γνωμικά του και έλεγε ανενδοίαστα ότι δεν μπορούσε να σταθεί έξω από το κατάστημά του στη Νέα Υόρκη χωρίς να προσελκύσει δεκάδες θαυμαστές-πελάτες.

Ενώ αποτελούσε τακτικό όνομα στο ημερολόγιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, πραγματοποίησε μια αξιομνημόνευτη επίδειξη μόδας κατά τη διάρκεια της Pitti Uomo στο Ponte Vecchio στη Φλωρεντία το 2006 – ένα ακόμη σημάδι της επιρροής του, δεδομένης της σημασίας της ιστορικής τοποθεσίας-ορόσημο. Ήταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που κατάλαβε τη σημασία του να προσκαλεί τους πελάτες του στον κόσμο του, όπως ο ίδιος έλεγε. Το 2002 άνοιξε ένα Just Cavalli Café στον περίφημο Πύργο Branca του Μιλάνου, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Giò Ponti το 1933. Έξι χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο του κλαμπ στη Φλωρεντία σε μια αποχαρακτηρισμένη εκκλησία του 15ου αιώνα με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Italo Rota. Το 2011, ο Cavalli υπέγραψε άδειες για πολλές κατηγορίες, όπως έπιπλα, ταπετσαρίες, πλακάκια και υφάσματα για το σπίτι, εγκαινιάζοντας μια ακόμγ επιτυχημένη σειρά για το σπίτι και με στόχο να επιπλώσει τα Cavalli Clubs και Cafés που σχεδιάζονται μετά τη Φλωρεντία και το Ντουμπάι.

Το 2014, έγραψε μια αυτοβιογραφία με τίτλο “Just Me!” “Τους κορόιδεψα όλους – υπήρξα ένας καταπληκτικός ηθοποιός”, εξομολογήθηκε ο Cavalli στο WWD. “Με αυτό το βιβλίο, ο κόσμος θα ανακαλύψει έναν Roberto Cavalli που δεν τον περιμένεις, γιατί το ρεσιτάλ τελείωσε, οπότε ανεβαίνω στη σκηνή και παρουσιάζω τον πραγματικό μου εαυτό”. Πρόθεσή του ήταν να εμπνεύσει τα παιδιά του και τις νεότερες γενιές.

Πετώντας τη φανταχτερή του μάσκα, στο βιβλίο ο Cavalli ανατρέχει στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του, ξεκινώντας από την τραγική απώλεια του πατέρα του, ο οποίος εκτελέστηκε από Γερμανούς στρατιώτες το 1944, όταν ο σχεδιαστής ήταν μόλις τριών ετών.

“Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για τη μόδα, είναι για ένα αγόρι από μια ταπεινή οικογένεια που πέτυχε την επιτυχία χάρη στη δυνατή του θέληση”, είχε πει τότε ο Cavalli, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της ζωής του – “να κάνω τις γυναίκες να φαίνονται όμορφες”.

Μάλιστα, μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας με το ιδιωτικό του τζετ Challenger 604, είχε πει ότι ήθελε “να περάσει ότι πίσω από το υπέροχο γιοτ, τη σαμπάνια, τα πάρτι, υπάρχει ένας άνθρωπος που λέγεται Roberto Cavalli, ο οποίος δούλεψε πολύ, πολύ σκληρά για να δημιουργήσει αυτή την υπέροχη ζωή” – αν και ανησυχούσε για το πώς θα ακούγονταν τα αγγλικά του και αν θα έβρισκε “αρκετά εκλεπτυσμένες” λέξεις για την ομιλία του.

Είχε μιλήσει στους μαθητές για το πρώτο του Fiat 500 – “Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου!” – την πρώτη του Ferrari, την προτίμησή του να φωτογραφίζει σύννεφα και την αγάπη του για τα σχέδια λουλουδιών και ζώων. “Ο Θεός είναι ο καλύτερος σχεδιαστής στον κόσμο. Τον αντιγράφω”, είχε δηλώσει ο Cavalli.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα