Δήθεν Συμπεριληψιμότητα: Πόσα plus size μοντέλα περπατούν σήμερα στις πασαρέλες;
plus size μοντέλο σε πασαρέλα
Credit: estermanas/Instagram

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον προηγούμενο Σεπτέμβρη να είμαι στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας εκεί. Βρέθηκα σε κάποια shows σχεδιαστών και brands και θυμάμαι να ακούγεται στο τραπέζι που πίναμε καφέ μια συνάδελφος να λέει το εξής: «Νιώθω ότι η μόδα είδε τα plus size μοντέλα σαν τάση και πλέον, που πέρασε η μόδα δεν βλέπουμε πια μοντέλα με παραπάνω κιλά». Φυσικά έγινα έξαλλη που είχε ακουστεί κάτι τέτοιο και μάλιστα, με θυμάμαι με πάθος να διατείνομαι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ότι πια είναι κανονικότητα η συμπερίληψη και όλοι οι σχεδιαστές έχουν στο καστ τους μοντέλα διαφόρων αναλογιών και πως απλώς, δεν το κάνουμε θέμα πια.

Θυμόμουν χαρακτηριστικά την Paloma Elsesser και μερικές ακόμα ζουμερές γυναίκες να οργώνουν πολλές πασαρέλες…. Δεν μπορεί να έκανα λάθος. Κι όμως!

Μια μικρή γρήγορη έρευνα που έκανα μετά από καιρό για να δω αντικειμενικά το θέμα -εννοείται ότι μου κίνησε την περιέργεια αυτή η διαπίστωση της συναδέλφου- μου φανέρωσε απογοητευτικά δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι αυτά που έχουν σημασία σε αυτή τη δουλειά, όχι το δικό μου συναίσθημα και η δικιά μου εντύπωση.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις πασαρέλες για Φθινόπωρο/Χειμώνα ‘24 για να διαπιστώσουμε πόσο fake inclusive τελικά είναι η μόδα. Και πόσο στα αλήθεια συμπεριληπτική είναι σήμερα που το inclusivity δεν είναι χοτ θέμα.

New York Fashion Week

Πέρυσι αν θυμάστε καλά μιλούσαμε για την άνοδο της χρήσης Ozempic στις ΗΠΑ. Ήταν προφανές ότι ο αντίκτυπος αυτής της τάσης μαζί με την επιστροφή των “heroine chic” και του “skinny” καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τα όσα είδαμε στο NYFW πριν λίγους μήνες.

Τα curve μοντέλα τον Σεπτέμβριο, στις πασαρέλες για Άνοιξη/Καλοκαίρι ΄24 ήταν 70. Κι αυτό είναι ένα καλό νούμερο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μπροστά όσον αφορά τη συμπερίληψη μεγέθους στις πασαρέλες. Επομένως ήταν απογοητευτικό το γεγονός πως την επόμενη σεζόν ο αριθμός έπεσε από τα 70 στα 42 μοντέλα. Δεν υπήρχε δε καμία εκπροσώπηση ανδρών στα curve μεγέθη.

Ο σχεδιαστής που σηκώνει το λάβαρο του inclusivity σεζόν με τη σεζόν είναι ο Christian Siriano. Είχε έξι και περισσότερα κορίτσια στην πασαρέλα του αυτή τη σεζόν. Ο Altuzarra είχε τρία plus size μοντέλα, ενώ ο Tommy Hilfiger, ο Coach, ο Willy Chavarria, ο Michael Kors, η Carolina Herrera είχαν όλοι από δύο μοντέλα plus size ο καθένας και όλοι οι υπόλοιποι μόνο ένα.

London Fashion Week

Το Λονδίνο είναι πάντα μπροστά γιατί η σκηνή του είναι εντελώς πειραματική. Με πάνω από 50 σχεδιαστές που εμφανίστηκαν τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνα ‘24 και μέσο όρο 40 εμφανίσεις ανά επίδειξη, έγιναν συνολικά περίπου 2000 εμφανίσεις στις πασαρέλες. 67 από αυτές θεωρήθηκαν curve ή plus.

Αν και ο αριθμός είναι υψηλότερος από εκείνον της Νέας Υόρκης, παραμένει χαμηλός. Δυστυχώς, χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης σεζόν (85 στον αριθμό).

Milan Fashion Week

Με πάνω από 64 σχεδιαστές τη σεζόν AW ‘24, και μέσο όρο 50 εμφανίσεις ανά επίδειξη, έγιναν περίπου 3200 εμφανίσεις στις πασαρέλες. 13 από αυτές ήταν mid-size και plus-size.

Εντάξει, δεν πέσαμε κι από τα σύννεφα. Δεν είναι μυστικό ότι το Μιλάνο δεν ήταν ποτέ inclusive και η σκηνή του δεν αφορά τους πολλούς. Βλέποντας τη δουλειά της Karoline Vitto την περασμένη σεζόν θα πιστεύαμε βέβαια ότι θα παρέσυρε κι άλλους στον κόσμο της συμπεριληπτικότητας.

Paris Fashion Week

Με περισσότερους από 104 σχεδιαστές τη σεζόν AW ‘24, και μέσο όρο 48 εμφανίσεις ανά επίδειξη, έγιναν περίπου 4992 εμφανίσεις στις πασαρέλες. 39 από αυτές ήταν mid-size και plus-size.

Το Ester Manas επέστρεψε με ένα απίστευτο show με δεκαέξι κορίτσια με καμπύλες. Ενώ το The Institut Francais De La Mode μάς σύστησε ένα plus size αρσενικό μοντέλο. Ο αγαπημένος μας Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood έδωσε στον Sam Smith χώρο στην πασαρέλα του.

Αν και το Παρίσι είναι στην τρίτη θέση, με 39 μοντέλα με καμπύλες, είναι η μόνη πόλη αυτή τη σεζόν που πραγματικά αύξησε την ποικιλομορφία των μεγεθών του, φέρνοντας 11 επιπλέον μοντέλα αυτή τη σεζόν. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία όμως;

Οι πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ή αυτές που κάνουν τις αλλαγές, όσο μικρές και αν μοιάζουν;

Η απάντηση δικιά σας.

Προσωπικά, θα πρότεινα να εστιάσουμε σε σχεδιαστές και brands που δίνουν χώρο σε όλα τα σώματα. Όπως οι Karoline Vitto, Sinéad O’Dwyer, Ester Manas και Di Petsa.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα