To diet or not to diet?

Αυτό είναι το ερώτημα. Ιδίως για όσους από εμάς που το τέλος της καραντίνας, το Πάσχα και γενικότερα τα ψυχολογικά μας, μάς έφτασαν να δείχνουμε λίγα ή πολλά κιλάκια βαρύτεροι…

Όμως εμείς είμαστε εδώ να σας δώσουμε συμβουλές που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Στο κάτω κάτω τι είναι; Λίγα κιλά παραπάνω. Σιγά σιγά θα τα χάσουμε. Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν.

Μείωση της ενεργειακής πρόσληψης & μεσογειακή δίαιτα

Αν ρωτήσετε άνθρωπο που έχει χάσει βάρος πώς τα κατάφερε, πιθανότατα η απάντηση που θα λάβετε είναι πως μείωσε σημαντικά την πρόσληψη φαγητού. Ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολούθησε, η απώλεια βάρους είναι τελικά θέμα μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης. Όλες οι κατά καιρούς επίκαιρες δίαιτες -η δίαιτα Dukan, η South Beach δίαιτα, η δίαιτα Atkins, η δίαιτα των ωμών φαγητών- τελικά εκεί αποσκοπούν: στη μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Όμως, υπάρχει μια δίαιτα, οι ευεργετικές ιδιότητες της οποίας έχουν μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλη: Η μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα δηλαδή που θα έπρεπε να ακολουθεί καθένας από εμάς που κατοικούμε στη Μεσόγειο. Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, κρασί, πουλερικά και άπαχο κρέας με μέτρο, ποικιλία και ισορροπία, και σίγουρα θα δείτε το βάρος σας να μειώνεται.

Μην τρώτε «στο πόδι» & με άγχος

Πόσες φορές ανοίξατε το ψυγείο και καταναλώσατε ποσότητα από το αγαπημένο σας γλυκό; Πόσες φορές γυρίσατε κουρασμένοι από τη δουλειά και φάγατε αμέσως αγχωμένοι και κουρασμένοι; Δώστε 5 λεπτά στον εαυτό σας να ηρεμήσει και καθίστε στο τραπέζι χαλαροί. Ενα χαλαρό ντους, μια μικρή συζήτηση με τον σύντροφό σας, θα σας δώσει τον χώρο και τον χρόνο να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το γεύμα σας, ακόμη και αν είναι λιτό λόγω της δίαιτας.

Το φαγητό είναι μια απόλαυση που ξεκινάει από το μάτι, φτάνει στη μύτη και καταλήγει στον ουρανίσκο. Για να αποκομίσουμε, λοιπόν, το μέγιστο της απόλαυσης αυτής, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα τρία αυτά στάδια.

Μασήστε καλά το φαγητό σας

Άτομα που τρώνε γρήγορα, συνήθως τρώνε και μεγαλύτερες ποσότητες. Μασώντας καλά το φαγητό σας, όχι μόνο διευκολύνετε την πέψη, αλλά και παρατείνετε τη διάρκεια του γεύματος. Δεκαοκτώ λεπτά απαιτούνται για να ξεκινήσει το ερέθισμα του κορεσμού έπειτα από την έναρξη του γεύματος. Ξεκινήστε, λοιπόν, με μια σαλάτα. Ποια σαλάτα; Όποια θέλετε! Μια ποικιλία λαχανικών εξασφαλίζει ποικιλία πρόσληψης βιταμινών, αρκεί να μη χρησιμοποιήσετε παχυντικές σάλτσες. Δώστε έναν τόνο γεύσης με ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι και ένα αρωματικό βότανο της αρεσκείας σας (δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη). Αν επενδύατε λίγο χρόνο στην προετοιμασία μιας πλούσιας σαλάτας, σίγουρα θα μεγεθύνατε την απόλαυση που παίρνετε από αυτήν. Ένα από τα μυστικά των αδύνατων ανθρώπων, μάλιστα, είναι ότι ξεκινούν τα γεύματά τους με μια ατομική σαλάτα.

Τα λαχανικά στην αρχή του γεύματος αφενός παρατείνουν τη διάρκειά του, αφετέρου προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες διογκώνονται στο στομάχι και, λόγω της διάτασης των τοιχωμάτων του στομάχου που προκαλούν, συντελούν στον κορεσμό.

Προσοχή στην ενυδάτωση

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να της δίνετε. Χρειάζονται τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών για να προσεγγίσετε ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης. Εξοικονομήστε θερμίδες πίνοντας υγρά χωρίς θερμίδες, όπως φυσικό μεταλλικό νερό ή ανθρακούχο με μερικές σταγόνες λεμονιού και πολλά παγάκια για να σας είναι πιο εύληπτο. Το πρώτο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης. Αν, λοιπόν, κάνετε δίαιτα, πολύ σύντομα θα παραπονεθείτε πως σας εξαντλεί, όμως η αιτία της εξάντλησης θα είναι η αφυδάτωση.

Οραματιστείτε την εικόνα του σώματος που θέλετε

Ενας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να βάλετε στόχους και να τους κατακτήσετε. Το να ξεκινήσει κανείς δίαιτα χωρίς να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση του σωματικής του σύστασης και πώς θέλει να γίνει το σώμα του είναι σαν να οδηγεί αυτοκίνητο χωρίς να ξέρει πού πάει – η διαδρομή θα σας κουράσει και σύντομα θα απογοητευτείτε.

Αγαπήστε το σώμα σας & ενθαρρύνετε καθημερινά τον στόχο σας

Σκεφτείτε θετικά. Οι σκέψεις γίνονται πράξεις και οι πράξεις συνήθεια. Μην περιμένετε την κατάλληλη Δευτέρα για να ξεκινήστε δίαιτα. Αυτό το δώρο το αξίζετε σήμερα. «To diet», λοιπόν!

Πηγή: real taste & style

Από την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφής άθλητών, πτυχιούχος χαροκόπειου πανεπιστημίου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα