Κόκκινος θησαυρός

Παρόλο που τα κράνμπερι είναι μικρά σε μέγεθος, κρύβουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό

Tα κράνμπερι, αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα με το ιδιαίτερο πορφυρό χρώμα και τη διακριτική γλυκόξινη γεύση, φυτρώνουν στη βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Συγκομιδή κράνμπερι στην Κοιλάδα Glen, στην κοιλάδα Fraser British Columbia (Βρετανική Κολομβία) του Καναδά.

Οι Ινδιάνοι τα θεωρούσαν πολύτιμα λόγω της θρεπτικής και της θεραπευτικής τους αξίας και παράλληλα τα χρησιμοποιούσαν ως συστατικό σε βαφές υφασμάτων και διακοσμητικών φτερών. Σε έγγραφα του 17ου αιώνα αναφέρεται πως το εν λόγω φρούτο χρησιμοποιούταν για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας: παθήσεις του στομάχου, ασθένειες του ήπατος και αιματολογικές διαταραχές. Μάλιστα, συνίστατο στους ναυτικούς να έχουν μαζί τους κράνμπερι στα μακροχρόνια ταξίδια τους, προκειμένου να προφυλάσσονται από το σκορβούτο.

Η διατροφική τους αξία, λοιπόν, έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες, όσο, όμως, περνούν τα χρόνια οι γνώσεις μας σχετικά με τις ευεργετικές τους δράσεις συνεχώς αυξάνονται. Ετσι, σήμερα γνωρίζουμε πως τα οφέλη απορρέουν από την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τους, χάρη στην οποία εξουδετερώνουν τις ιδιαίτερα επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα.

Καρτ ποστάλ της εταιρείας Ocean Spray. Συγκομιδή κράνμπερι. Credit: State Library of Massachusetts.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τα κράνμπερι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς 2 κουταλιές περιέχουν 2 γρ. φυτικών ινών, καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ατόμου. Πέρα από αυτό, όμως, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ είναι επίσης γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά: τανίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα. Στο σύνολό τους, οι συγκεκριμένες ενώσεις έχουν δύο και πέντε φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από εκείνη της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Συνεπώς, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες:

• Τα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL-χοληστερόλης, ενώ αντίθετα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL-χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας στον αυλό των αγγείων. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση κάποιων άλλων συστατικών τους καθιστά τα κράνμπερι μία τροφή που μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων πληρέστερα από άλλες.

• Το εκχύλισμα χυμού κράνμπερι αποδείχθηκε από μελέτες πως μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του μαστού, του δέρματος, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και του προστάτη.

• Το πιο γνωστό, ίσως, όφελος που απορρέει από την κατανάλωσή τους είναι η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως παρεμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.

• Χάρη στην αντιβακτηριδιακή τους δράση, τα κράνμπερι προστατεύουν επίσης από τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας και συμβάλλουν στην εκρίζωση του H. pylori, του μικροοργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του έλκους στομάχου.

Αγορά – κατανάλωση

Φρέσκα κράνμπερι θα βρείτε σε καταστήματα μαναβικής που πωλούν εξωτικά φρούτα και λαχανικά, ενώ στα σουπερμάρκετ πωλείται ο καρπός κατεψυγμένος. Οι χυμοί κοκτέιλ κράνμπερι με άλλα φρούτα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, συνήθως περιέχουν μόνο 30% χυμό και πολλή ζάχαρη, ως εκ τούτου καλύτερα να τους αποφεύγετε. Μπορείτε, όμως, να βρείτε καθαρό χυμό κράνμπερι, όπως και αποξηραμένους καρπούς και κράνμπερι σε ταμπλέτες, σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής.

Για την κατανάλωσή τους, καλύτερα προτιμήστε τους ωμούς ή κατεψυγμένους καρπούς, καθώς όταν μαγειρευτούν χάνουν αρκετές από τις θρεπτικές τους ουσίες. Πολτοποιήστε τους και πιείτε τον χυμό, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλους χυμούς, όπως πορτοκαλιού. Αν, παρ’ όλα αυτά, επιθυμείτε να τους εντάξετε στη μαγειρική σας, μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα κράνμπερι, που δεν ταιριάζει μόνο με τη γαλοπούλα αλλά και με τα κόκκινα κρέατα και το ψάρι, ή να τους μετατρέψετε σε μαρμελάδα ή ζελέ, μιας και είναι ιδανικοί για τέτοια χρήση λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πηκτίνη. Τους αποξηραμένους καρπούς, δε, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική όπως τις σταφίδες.

Τρεις συμβουλές

• Αν ο γιατρός σάς έχει δώσει αντιβίωση για την ουρολοίμωξη που σας ταλαιπωρεί, πίνετε δύο ποτήρια χυμό κράνμπερι ημερησίως για όσο διάστημα την παίρνετε.

• Αν γενικώς είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι την ημέρα.

• Προσοχή όμως: ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με τη βαρφαρίνη, συνεπώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αντιπηκτική αγωγή πρέπει να τον αποφεύγουν.

Πηγή: real taste & style

Από την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφής άθλητών, πτυχιούχος χαροκόπειου πανεπιστημίου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα