Το λίπος και η μεγάλη χρησιμότητά του στην πλαστική χειρουργική

Ο Γαβριήλ Στρατής, πλαστικός χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr μιλάει για τη χρησιμότητα του λίπους στην πλαστική χειρουργική.

Το λίπος δεν είναι κατ’ ανάγκην πάντα κακό στο σώμα. Μπορεί να αφαιρεθεί και να χρησιμοποιηθεί σε επεμβάσεις μόνιμης αποκατάστασης όγκου είτε του μαστού, είτε των ζυγωματικών των χειλιών, των χειλεοπαριακών αυλάκων ή ακόμα και στη βελτίωση εγκαυματικών ουλών και ουλών ακμής.

Τα λιποκύτταρα διαθέτουν πλειάδα βλαστοκυττάρων γύρω τους και με τη μεταμόσχευσή τους κάτω από ουλές ακμής στο πρόσωπο φαίνεται ότι τις βελτιώνουν, αναπλάθουν το δέρμα και το ενδυναμώνουν.

Οι επιτυχής μεταμόσχευση του λιπώδους ιστού, προσφέρει όγκο στη περιοχή, και η εφαρμογή της τεχνικής αυτής δίνει λύσεις στην αποκατάσταση του μαστού μετά από μερική εκτομή λόγω όγκων, στην αισθητική αποκατάσταση αύξησης των χειλιών και των ζυγωματικών αλλά και στο γέμισμα των βαθιών χειλεοπαριακών αυλάκων.

Η χειρουργική τεχνική είναι απλή και στη περίπτωση μικρής ανάγκης σε λίπος μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Αυτή συνιστάται σε προσεκτική λιποαναρρόφηση με ειδικά ρύγχη, συλλογή του λίπους, ήπια επεξεργασία με αφαίρεση του αίματος, και εμφύτευσή του στη περιοχή που πρόκειται να διορθωθεί.

Είναι αλήθεια ότι μέρος του μεταμοσχευμένου λίπους απορροφάται, και συχνά η διαδικασία χρειάζεται να επαναληφθεί μετά από μερικούς μήνες ώστε να ολοκληρωθεί  και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι οριστικό και μόνιμο.

Αξίζει να τονιστεί ότι μεταφορά λίπους σε λεπτά στρώματα κάτω από το δέρμα στο πρόσωπο και κυρίως στη περίπτωση των ουλών της ακμής, παρά τη μερική απορρόφηση, αφήνει ένα πιο σφριγηλό δέρμα που φαίνεται να οφείλεται στην ανάπλασή του. Ρόλο σημαντικό στην όλη διαδικασία παίζουν τα βλαστοκύτταρα που βρίθουν στο λιπώδη ιστό.

Η μεταμόσχευση λίπους εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά στην πλαστική χειρουργική, αναδεικνύοντας το ενδογενές λίπος σαν το μοναδικό και αποτελεσματικότερο «υλικό» στις περιπτώσεις που αναφέραμε.

Διαβάστε ακόμα:

H Dita Von Teese σχεδιάζει εσώρουχα

Η Gisele ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ για τη Sonia Rykiel

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα