Πώς να διαχειριστείτε το στρες με μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα
Stress
Credit: 123RF

Το στρες μάς επηρεάζει τόσο στιγμιαία όσο και χρόνια και σωματοποιείται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Μάλιστα, προκαλεί ακόμη και συγκεκριμένα νοσήματα, π.χ. καρδιαγγειακά και ψυχικά. Και επειδή όλοι αγχωνόμαστε, πρέπει να ξέρουμε πότε και πόσο το άγχος μάς κάνει κακό, να μπορούμε να το αναγνωρίζουμε και έτσι ευκολότερα να το παλέψουμε.

Σύμφωνα με την καρδιολόγο και διευθύντρια στο τμήμα καρδιαγγειακών παθήσεων, στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Ικλίμα Φέργκους, το χρόνιο στρες είναι ο χειρότερος «εχθρός» της υγείας της καρδιάς σας. Ακόμα και εάν διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, γυμνάζεστε συχνά, αποφεύγετε το αλκοόλ και το τσιγάρο.

Οι συνεχείς υποχρεώσεις της καθημερινότητας και οι γρήγοροι ρυθμοί της, είναι πολύ πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα το αυξημένο επίπεδο του άγχους μας. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το άγχος αποτελεί τον χειρότερο εχθρό της καρδιάς. Ακόμη και αν ακολουθούμε μια καλή διατροφή ή γυμναζόμαστε συχνά, υπάρχουν και άλλα «μικρά» πράγματα που συμβάλλουν στη συνολική μας ευημερία και που μπορούμε να υιοθετήσουμε αλλάζοντας τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το στρες που συνεχώς καραδοκεί

Όταν βρίσκετε σε ένταση, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορούν να οξύνουν προσωρινά τις αισθήσεις σας και να ενισχύσουν την ενέργειά σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα καλό.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι για όσους ανθρώπους έχουν ήδη υποκείμενη καρδιακή πάθηση, το συναισθηματικό στρες και η ένταση, σε σχέση με πράγματα όπως το κάπνισμα, είναι συχνά μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το αν θα πάθουν καρδιακή προσβολή ή αν θα χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος μέσα στη μέρα

Σύμφωνα με τη Δρ. Φέργκους, τα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα (5-10 λεπτών) είναι ένας σωτήριος τρόπος για να περιορίσετε το άγχος, το οποίο πολλές φορές είναι δυσβάστακτο. Μέσα σε αυτά τα 5-10 λεπτά, μπορείτε να κάνετε ό,τι σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει.

Ακόμα και ένα 10λεπτο περπάτημα ή οποιαδήποτε κίνηση, σε όποιο χώρο κι αν βρίσκεστε μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Έστω και λίγα λεπτά χαλάρωσης και ξεκούρασης μέσα στην ημέρα, είναι πολύτιμα για την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα