Σε αυτή τη σειρά των φωτογραφιών, η F. Dilek Uyer αξιοποιεί το φως και τη γεωμετρία για να πει ιστορίες από τη γενέτειρά της, την Τουρκία. Η ποικιλομορφία της χώρας λάμπει μέσα από τη δουλειά της, από τα ολοζώντανα πορτρέτα μέχρι τα εξαιρετικά ντοκουμέντα που ρίχνουν φως στην κουλτούρα, την παράδοση, την παραγωγή τροφίμων και τις σπεσιαλιτέ που δένουν τους ανθρώπους.
Γεννημένη στο Çanakkale, η F. Dilek Uyar πάντα αντλούσε έμπνευση από την πολυπολιτισμικότητα της Τουρκίας. Δικηγόρος στο επάγγελμα και ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα, στοχεύει με τις εικόνες της να αφυπνίσει τους συνανθρώπους της μέσα από ιστορίες που ανακαλύπτει έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Είναι επίσης κριτής σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, έχει κερδίσει περισσότερα από 200 βραβεία και μοιράζεται τη σοφία της μέσα από ομιλίες σε πανεπιστήμια.
Απολαύστε κάποιες λήψεις της και μάθετε την ιστορία που κρύβουν.
Πάνω: Ενας πλημμυρισμένος ορυζώνας στο Corum στη Βόρεια Τουρκία. «Το ρύζι είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί νερό. Περίπου το 70% του γλυκού νερού χρησιμοποιείται στη γεωργία» λέει η Dilek. Η φωτογραφία παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2018, συγκεκριμένα στην έκθεση με τον τίτλο «Clean water here», που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την έλλειψη πόσιμου νερού στον κόσμο.
Πάνω: Η Ταρσός στην επαρχία Μερσίνη της Νότιας Τουρκίας είναι διάσημη για τους καταρράκτες της, ως γενέτειρα του Απόστολου Παύλου και ως ο τόπος όπου πρωτοσυναντήθηκε η Κλεοπάτρα με τον Μάρκο Αντώνιο.
Πάνω: Με τον τίτλο «Innocence», αυτό το πορτρέτο ανήκει στο παιδί ενός εποχιακού εργάτη και δίνει μια γλαφυρή εικόνα από τους οικισμούς αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.
Πάνω: Μια συνηθισμένη μέρα σε ένα νοικοκυριό της Ανατολίας κατά τη διάρκεια της συγκομιδής μπάμιας. Μια γυναίκα με την πεθερά της προετοιμάζουν τα άνθη των λαχανικών για αποξήρανση. Αν και αποτελεί δημοφιλές υλικό στις τουρκικές κουζίνες, η συλλογή της μπάμιας δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Τρεις άνθρωποι μπορούν να μαζέψουν μόλις 1,5 κιλό σε μια μέρα» αποκαλύπτει η Dilek.
Πάνω: Το Kirkağaç στην επαρχία Manisa είναι διάσημο για την παραγωγή χειμωνιάτικων πεπονιών. Τα φρούτα κρεμιούνται από το κοτσάνι τους σε σκοτεινές αποθήκες μέχρι να ωριμάσουν προκειμένου να διατεθούν στις αγορές, όπου αποτελούν την πρώτη ύλη για σούπες, μαγειρευτά και ποτά.
Πάνω: Στους πρόποδες του όρους Beşparmak στη Δυτική Τουρκία βρίσκεται το χωριό Çomakdağ, γνωστό για τον πολιτισμό του που πηγάζει από αρχαίες παραδόσεις. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών φορούν μεταξωτά μαντήλια στο κεφάλι, τα οποία στολίζουν με φρέσκα λουλούδια. Σε αυτό το στιγμιότυπο μια ηλικιωμένη χωρική προετοιμάζει προμήθειες για τον χειμώνα, περνώντας πιπεριές από κλωστή για να στεγνώσουν.
Πάνω: Προς το τέλος του καλοκαιριού, οι οικογένειες στο Kahramanmaraş ετοιμάζουν αυτά τα γλυκά λουκάνικα. Καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια περνιούνται από καλαμάκια, καλύπτονται από το μείγμα hapisa και αφήνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν. «Για να φτιάξουν τη hapisa, βράζουν χυμό από γκρέιπφρουτ μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και τον ανακατεύουν με άμυλο σταριού» εξηγεί η Dilek.
Πάνω: Η παραγωγή του tarhana, μιας τροφής μοναδικής στην περιοχή Kahramanmaraş. «Φτιάχνεται αποξηραίνοντας ένα μείγμα από σιτηρά και γιαούρτι κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο» λέει η Dilek. Η υφή του, που θυμίζει ψίχουλα, είναι ιδανική για σούπες. Όσο στεγνώνει, καλύπτεται από σύρματα ώστε να μην το παρασύρει ο αέρας.
Πάνω: «Το καλαμπόκι είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές για τους ανθρώπους της Borçka στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας» εξηγεί η Dilek. Η γυναίκα σε αυτή τη φωτογραφία αλέθει σε παραδοσιακό χειροκίνητο πετρόμυλο τους χρυσούς σπόρους για να κάνει καλαμποκάλευρο, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού.
Πάνω: Χάρη στην πλούσια γεύση τους, οι πιπεριές τσίλι που καλλιεργούνται στο Kahramanmaraş είναι περιζήτητες σε όλο τον κόσμο.
Πάνω: Στην Κεντρική Ανατολία το στάρι έχει την αξία ενός πολύτιμου μετάλλου. «Πήρα αυτή τη φωτογραφία όταν ο αγρότης δούλευε πάνω σε χρυσούς λόφους από στάρι. Τη στιγμή που πάτησα το κουμπί οι κόκκοι που ήταν στον αέρα πήραν το σχήμα ψαριού, που στην Τουρκία αποτελεί σύμβολo γονιμότητας» λέει η Dilek.
Για να δείτε περισσότερα έργα της F. DILEK UYAR, επισκεφθείτε τη σελίδα της στο instagram, @fdilekuyar.
Πηγή: Food and Travel Greece