Πέθανε ο Αμερικανός γλύπτης Ρίτσαρντ Σέρα, σημαίνουσα μορφή της Σύγχρονης Τέχνης
O Richard Serra επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο the Strand στη Νέα Υόρκη.
O Richard Serra επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο the Strand στη Νέα Υόρκη. Photo by Mireya Acierto/Getty Images

Δύσκολη μέρα η 26 Μαρτίου 2024 για την Τέχνη, καθώς ήταν η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός γλύπτης Ρίτσαρντ Σέρα . Ο γλύπτης ήταν σημαίνουσα μορφή της Σύγχρονης Τέχνης, δημιουργός μνημειωδών έργων, φιλοτεχνημένων σε αρκετές περιπτώσεις με πελώρια φύλλα σκουριασμένου χαλκού. Την είδηση μετέδωσαν πρώτοι οι New York Times, επικαλούμενοι τον δικηγόρο του.

Πέθανε στα 85 του χρόνια, στο σπίτι του, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, εξαιτίας επιπλοκών πνευμονίας, εξήγησε η εφημερίδα.

Με εκθέσεις ή εγκαταστάσεις από τα σημαντικότερα αμερικανικά μουσεία ως την έρημο του Κατάρ, ο Ρίτσαρντ Σέρα δημιούργησε δεκάδες αξιομνημόνευτα έργα-αφηρημένα, πελώρια, ενίοτε λαβυρινθώδη, που έτειναν στον μινιμαλισμό, δίνοντας τροφή για σκέψη όσον αφορά στον χώρο και το περιβάλλον.

Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, παιδί μητέρας ρωσοεβραϊκής καταγωγής και Ισπανού πατέρα, σπούδασε στο Παρίσι, κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη τα χρόνια του 1960, εν μέσω καλλιτεχνικού αναβρασμού. Στα τέλη αυτής της δεκαετίας, δημοσίευσε μανιφέστο, κατόπιν αποκάλυψε το έργο «One ton prop (House of cards)», τέσσερις μολύβδινες πλάκες 122×122 εκατοστών, που ισορροπούσαν χάρη στο βάρος τους, σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Πέρασε κατόπιν σε μεγάλες πλάκες καστανού-πορτοκαλί χαλκού, που έμοιαζε σαν σκουριασμένος, δημιουργώντας έργα που εκτέθηκαν στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Μπιλμπάο και στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2014, έστησε ατσάλινους πύργους στην άμμο της ερήμου στο Κατάρ, τόσο μακριά που χρειάζεται κάποιος 4×4 και καλό χάρτη για να πάει να τους δει, κάπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντόχα.

«Όταν βλέπει κανείς τα γλυπτά μου, δεν συγκρατεί ένα αντικείμενο. Συγκρατεί μια εμπειρία, ένα πέρασμα», δήλωνε το 2004.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα