3 προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Photo by Jacobsen /Three Lions/Getty Images)

“Μια φορά κι έναν καιρό, στον παγωμένο βορρά, ζούσε ένα μικρό αγόρι. Φτωχό, ορφανό, αδύνατο και άσχημο.” 

Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός παραμυθιού, όμως είναι η πραγματική ιστορία του αγαπημένου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, προς τιμήν του οποίου η σημερινή μέρα γιορτάζεται ως  Παγκόσμα Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που σαν σήμερα γεννήθηκε, γιος τσαγκάρη από το Όντεντσε της Δανίας, έμεινε πολύ μικρός ορφανός, τελείωσε το σχολείο απόρων παιδιών και αποτύγχανε σε ό,τι καταπιανόταν, μέχρι που περπάτησε 168χλμ μέχρι την Κοπεγχάγη με τριάντα φράγκα στην τσέπη, για να δοκιμάσει να γίνει ηθοποιός και να αποτύχει κι εκεί. Από τη στιγμή που άρχισε να γράφει, η ιστορία του είναι γνωστή, όμως θα είχε επιβιώσει ο μικρός Χανς, χωρίς τη φαντασία και τις ιστορίες του; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ιστορίες; Ή καλύτερα, μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς ιστορίες; 

Από την απαρχή του κόσμου ο άνθρωπος αρχιζει να εξιστορεί. Πριν ακόμη μιλήσει, ζωγραφίζει στη σπηλιά του ιστορίες από μάχες και κάπου εκεί επινοεί σιγά σιγά τα πρώτα παραμύθια. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι αρχίζει να μιλάει, ακριβώς γι΄ αυτόν το λόγο, για να μπορέσει να πει κι άλλα παραμύθια. Αφού λοιπόν τα παραμύθια παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο να εξελιχθεί το είδος μας, πως να μην είναι απαραίτητα για να μεγαλώσουν τα παιδιά;

Για κάθε ερώτηση που κάνει ένα παιδί, απαντάμε με μια ιστορία και για κάθε τέτοια ιστορία υπάρχουν δεκάδες παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες. Βιβλία πάνινα για βρέφη, βιβλία μόνο με εικόνες, βιβλία τρισδιάστατα, εικονογραφημένα παραμύθια. 

Και να μερικές προτάσεις ιδανικές για κάθε ηλικία!

5-7 ετών: Οι Ατρόμητοι κάνουν το μεγάλο άλμα, της Έλσα Πουνσέτ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

6-9 ετών: Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο, της Άννης Θεοχάρη, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

10+ : 1821- Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία, Μάρω Βασιλειάδου-Ηλίας Κολοβός, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Για όποια απορία μπορεί να έχει ένα παιδί υπάρχει ένα βιβλίο, ικανό να του δημιουργήσει άλλες δέκα απορίες και να το οδηγήσει σε δέκα ακόμη βιβλία, βοηθώντας το να μεγαλώσει στον ανεξήγητο υπέροχο κόσμο που ζούμε. Γιατί τα βιβλία δε δίνουν απαντήσεις αλλά δημιουργούν ερωτήματα και τα ερωτήματα είναι αυτά που μας εξελίσσουν.

 “Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα, διάβαστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια” (Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Σήμερα λοιπόν, πάρτε τα παιδιά σας αγκαλιά, φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα και γνωρίστε τον κόσμο ενός βιβλίου. Δείτε το χαρτί  του, το βάρος του, το εξώφυλλο, τις εικόνες, μυρίστε το, διαβάστε την ιστορία και κυρίως δημιουργήστε την ιστορία που θα λέει το παιδί σας όταν μεγαλώσει. Φτιάξτε την ανάμνηση της τρυφερής αυτής στιγμής.

Καλή ανάγνωση!

της Έλσας Λουμπαρδιά (ηθοποιός – αφηγήτρια παραμυθιών)