Ποιος ξηρός καρπός ενδείκνυται για υγιεινή απώλεια βάρους

Η συμπερίληψη αμυγδάλων σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity περιελάμβανε 106 ενήλικες συμμετέχοντες υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα διατροφής διάρκειας εννέα μηνών, που αποτελείται από μια δίαιτα τριών μηνών περιορισμένης ενέργειας για απώλεια βάρους και μια δίαιτα ελεγχόμενης ενέργειας έξι μηνών, για τη διατήρηση του βάρους.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τυχαία στη δίαιτα με ξηρούς καρπούς, όπου έλαβαν το 15% της ενεργειακής τους πρόσληψης από ανάλατα ολόκληρα αμύγδαλα με φλούδα και στη δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς, όπου το 15% των συνολικών θερμίδων προερχόταν από σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, κράκερ ή μπάρες δημητριακών.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 30-50 γραμμάρια αμύγδαλα ή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Στο τέλος της δοκιμής, οι περισσότεροι (82%) είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους. Κατά μέσο όρο και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου 7 κιλά, που ισοδυναμεί με το 9,3% του σωματικού τους βάρους. Επιπλέον και οι δύο δίαιτες βελτίωσαν την καρδιομεταβολική υγεία.

«Ωστόσο, οι δίαιτες με συμπλήρωμα αμυγδάλου κατέδειξαν επίσης στατιστικά σημαντικές αλλαγές σε ορισμένα υποκλάσματα λιποπρωτεϊνών υψηλής αθηρογένεσης, που μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη καρδιομεταβολική υγεία μακροπρόθεσμα» τόνισε ο Δρ Sharayah Carter, ερευνητής της UniSA.

Oι συγγραφείς σημειώνουν ότι η σημαντική απώλεια βάρους είναι πιθανώς υπεύθυνη για βελτιωμένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η περίμετρος της μέσης, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης, που παρατηρούνται και στις δύο ομάδες.

Την ίδια ώρα, η μελέτη έχει ορισμένες επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους δείγματος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι από χρόνια νόσο, πράγμα που σημαίνει ότι οι καρδιομεταβολικές παράμετροι γενικά εμπίπτουν στα συνιστώμενα όρια.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τυπικών σνακ με αμύγδαλα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα υποκλάσματα λιποπρωτεϊνών. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι πάντα απαραίτητο όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Πλούσιοι σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί κέρδισαν κακή φήμη μεταξύ των ατόμων που κάνουν δίαιτα. Ωστόσο, αυτά τα λίπη είναι ακόρεστα – υγιή λίπη – που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, στην ανακούφιση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Προηγούμενη έρευνα συνέδεσε την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερο ΔΜΣ. Αν και οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται αυτή η σχέση είναι ασαφείς, μπορεί να σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης.

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή ή οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH), συνιστώνται για την πρόληψη και τη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών δεν αρκεί για υγιή απώλεια βάρους. Είναι απαραίτητο να συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας, οι οποίοι μπορεί να σας προτείνουν να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, να αυξήσετε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και να διαχειριστείτε το άγχος.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα