Ποιος ξηρός καρπός είναι «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους σύμφωνα με το Harvard
Ανάμικτοι ξηροί καρποί και οφέλη
Credit: 123RF

Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας ενώ ξεχωρίζουν και για την ωραία τους γεύση.

Περιέχουν καλά λιπαρά οξέαφυτικές ίνεςβιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, ωμέγα-3 λιπαρά, μαγνήσιο καθώς και άλλα συστατικά. Τα καρύδια είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι πολλά. Ενισχύουν τη μνήμη, την υγεία της τρίχας, ενώ βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Harvard, μία χούφτα ξηροί καρποί τις περισσότερες εάν όχι όλες τις μέρες της εβδομάδας, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καρυδιών ενεργοποιεί μία περιοχή του εγκεφάλου που έχει σχέση με τον έλεγχο της όρεξης και της παρόρμησης για κατανάλωση φαγητού.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 9 άτομα με παχυσαρκία τα οποία, τα μισά έπιναν smoothie με 14 αλεσμένα καρύδια και τα άλλα μισά smoothie χωρίς καρύδια, για πέντε συνεχόμενες μέρες. Έπειτα από έναν μήνα διακοπής, οι ίδιοι συμμετέχοντες έπιναν πάλι smoothies με ή χωρίς καρύδια για πέντε μέρες συνεχόμενα, αλλά αυτή τη φορά αντίστροφα: εκείνοι που είχαν πιει πριν smoothie με καρύδια, τώρα έπιναν smoothie χωρίς και το ανάποδο.

Ανάμικτοι ξηροί καρποί και οφέλη
Credit: 123RF

Την πέμπτη ημέρα και στις δύο περιπτώσεις υποβλήθηκαν σε εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα κοιτούσαν εικόνες λαχταριστών σνακ και φαγητών (πχ μπιφτέκια και κέικ), λιγότερο λαχταριστών τροφών (πχ λαχανικά) ή ουδέτερες εικόνες βράχων και δέντρων. Όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν τα πιο λαχταριστά φαγητά, οι τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου περισσότερη δραστηριότητα όταν κατανάλωναν τα smoothies με καρύδια. Η υψηλότερη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου έχει σχέση με την αυξημένη αυτοσυγκράτηση όταν κάποιος βλέπει ένα λαχταριστό φαγητό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προωθεί σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, λένε οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.

Καρύδια, ευεργετικές ιδιότητες

  • Είναι πλούσια σε ενέργεια και φυτικές ίνες
  • Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού
  • Περιέχουν μαγνήσιο και άρα μειώνουν τις λιγούρες για σοκολάτα, προάγοντας έτσι την καλή υγεία και βοηθώντας στην απώλεια λίπους
  • Αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, όπως η μελατονίνη (βοηθάει και στον ύπνο), το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα
  • Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την όραση
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα