Ποιος τύπος αναψυκτικού κρύβει κινδύνους για τις γυναίκες – Τι δείχνει έρευνα

Η σόδα είναι ένα ανθρακούχο άχρωμο ποτό, που πίνεται ως αναψυκτικό αλλά και ως χωνευτικό κυρίως μετά το φαγητό ή σε κοκτέιλ ποτών. Τα κύρια συστατικά του είναι νερό και ανθρακικό νάτριο, δηλαδή μαγειρική σόδα και για αυτό λέγεται και «ανθρακούχο νερό».

Ωστόσο, το να πίνετε σόδα κάθε μέρα μπορεί να σας βλάψει γιατί αρκετή περιέχει ζάχαρη, όπως όλα τα αναψυκτικά. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μια καινοτόμα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά – όπως η σόδα – και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association (JAMA). Ο Longgang Zhao, Ph.D., του Brigham’s Channing Division of Network Medicine, σημείωσε ότι: «απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της θνησιμότητας από χρόνια ασθένεια του ήπατος».

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 100.000 γυναίκες με εμμηνόπαυση, οι οποίες συνήθιζαν να καταναλώνουν αναψυκτικά όπως σόδα και διάφορα ροφήματα με γεύση φρούτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καθαροί χυμοί φρούτων.

Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές ενημέρωσαν τα δεδομένα κατανάλωσης, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε αναψυκτικά που περιείχαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η φάση παρακολούθησης για αυτή τη μελέτη διήρκεσε δύο δεκαετίες, κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν περιστατικά καρκίνου του ήπατος και θανάτων που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως ίνωση, κίρρωση ή χρόνια ηπατίτιδα.

Μεταξύ των 98.786 γυναικών με εμμηνόπαυση που συμμετείχαν στην έρευνα, όσες κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη καθημερινά όπως η σόδα (που αποτελούν το 6,8% του συνολικού δείγματος) αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο 85% για καρκίνο του ήπατος και 68% για θνησιμότητα από ηπατική νόσο, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν αντίστοιχα ποτά λιγότερο από τρεις φορές το μήνα.

Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί, ότι η μελέτη έχει χαρακτήρα παρατήρησης και επικεντρώνεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Τα δεδομένα αναφέρθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα οριστικής απόδειξης της αιτιότητας. Για την πλήρη κατανόηση αυτού του παράγοντα κινδύνου και για να διερευνηθεί γιατί τα αναψυκτικά με ζάχαρη φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατικών επιπλοκών και καρκίνου, απαιτείται επιπρόσθετη έρευνα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα