Αναψυκτικά διαίτης: Αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία σύμφωνα με μελέτη Γάλλων επιστημόνων. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η ύπαρξη τεχνητών γλυκαντικών στα αναψυκτικά, όπως η ασπαρτάμη, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών διαίτης είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγγειοεγκεφαλικές ασθένειες, όπως είναι το εγκεφαλικό. Παράλληλα, τα ίδια άτομα είχαν κατά 9% αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό πραγματοποιήθηκε σε δείγμα που ξεπερνούσε τα 100.000 άτομα, με μέση ηλικία τα 42 έτη. Αρχικά μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και κρατήθηκαν σε λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν το ιατρικό τους ιστορικό, το οποίο και παρακολούθησαν για περισσότερα από 8 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι συμμετέχοντες, το 37% εξ’ αυτών κατανάλωναν γλυκαντικά σε συστηματική βάση με μέση ημερήσια κατανάλωση τα 42,5 mg (ποσότητα που περιέχεται σε 100 mL αναψυκτικού διαίτης). Στα εννέα χρόνια που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, σημειώθηκαν 1.502 εμφράγματα, εγκεφαλικά, περιστατικά στηθάγχης και επεμβάσεις αγγειοπλαστικής.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών (τα οποία υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι ορισμένα γιαούρτια, δημητριακά και γλυκά) είναι εκείνη που κάνει τα αναψυκτικά διαίτης επικίνδυνα για την υγεία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα