Ποια λαχανικά μειώνουν τις δερματικές αλλεργίες

Τα οφέλη των λαχανικών στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητα. Ειδικοί από όλο τον κόσμο επισημαίνουν πολύ συχνά ότι μία διατροφή που βασίζεται στα φρέσκα λαχανικά, θωρακίζει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες.

Η αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δράση, συμβάλλει στη πρόληψη φλεγμονών και νεοπλασμάτων ενώ οι λίγες θερμίδες που έχουν, μας βοηθούν και στη μείωση ή την διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Αυτή τη φορά, μία νέα έρευνα έρχεται να μας επιβεβαιώσει και πάλι ότι η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών.

Πρόκειται γα έρευνα που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm), η οποία έχει δημοσιευθεί στο αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό eLife.

Ερευνητές και ερευνήτριες του Inserm και του Ινστιτούτου Κιουρί, απέδειξαν αρχικά ότι μια διατροφή ελλιπής στα συστατικά που βρίσκονται σε κάποια λαχανικά, κυρίως το μπρόκολο και το λάχανο, μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες στα ζώα.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι δερματικές αλλεργίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και ότι ο βαθμός σοβαρότητάς τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

Κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν συγκεκριμένα για τα συστατικά των τροφίμων που αντιδρούν με ένα μόριο που βρίσκεται στον οργανισμό μας, το οποίο ονομάζεται «υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων ή υποδοχέας διοξινών (AhR). Τα συστατικά αυτά υπάρχουν στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απουσία αυτών των συστατικών στα ποντίκια συνδεόταν με αύξηση του ποσοστού φλεγμονής στο δέρμα και με επιδείνωση των δερματικών αλλεργιών, κάτι που δεν συνέβη στα ποντίκια, η διατροφή των οποίων τα περιελάμβανε.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εντείνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε η Ελοντί Σεγουρά, ερευνήτρια του Inserm που ήταν επικεφαλής της έρευνας αυτής στο Ινστιτούτο Κιουρί.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα