Μπρόκολο: Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου

Μία νέα έρευνα κατέγραψε ότι ένα μόριο στο μπρόκολο που συνδέεται με τα εσωτερικά τοιχώματα του λεπτού εντέρουαναστέλλει την εξέλιξη των παθήσεων του εντέρου.

Το μόριο στο μπρόκολο –το οποίο λέγεται συνδέτης υποδοχέα υδρογονάνθρακα αρυλίου– συνδέεται με έναν τύπο πρωτεΐνης στο σώμα που ονομάζεται AHR, η οποία ευθύνεται για μια σειρά δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη λειτουργία των εντερικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες τάισαν μια ομάδα ποντικών με διατροφή που αποτελούνταν κατά 15% από μπρόκολο. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με την κατανάλωση 3,5 φλιτζανιών μπρόκολου την ημέρα για τον άνθρωπο. Τα ποντίκια που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου ακολουθούσαν διατροφή χωρίς μπρόκολο.

Τα ποντίκια που δεν τρέφονταν με μπρόκολο δεν είχαν δραστηριότητα AHR, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μια μεταβολή της λειτουργίας του εντερικού φραγμού, μειωμένο χρόνο διέλευσης της τροφής στο λεπτό έντερο, λιγότερο αριθμό καλυκοειδών κυττάρων, μειωμένη προστατευτική βλέννα, λιγότερα κύτταρα Paneth και παραγωγή λυσοσώματος και λιγότερο αριθμό εντεροκυττάρων.

«Η υγεία του εντέρου των ποντικών που δεν τρέφονταν με μπρόκολο απειλούνταν με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με πολλές ασθένειες. Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι το μπρόκολο και πιθανώς άλλα τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικές πηγές πρόσδεσης υποδοχέα υδρογονάνθρακα αρυλίου (AhR) και ότι μια διατροφή που το περιλαμβάνει συμβάλλει στην υγεία του εντέρου» είπε ο Δρ. Perdew, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Laboratory Investigation.

«Η έρευνά μας βοηθά να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία των ποντικών και ενδεχομένως των ανθρώπων. Τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής» πρόσθεσε ο Δρ. Perdew.

Η επένδυση του λεπτού εντέρου επιτρέπει σε ευεργετικές ουσίες όπως είναι το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να κινούνται μέσα στο σώμα, ενώ συγκρατεί τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που μπορούν να το βλάψουν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Perdew, ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, συμβάλλουν στη ρύθμιση αυτής της δραστηριότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η προσθήκη μπρόκολου στη διατροφή, μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα