Περπάτημα με… ανταμοιβή: Εσείς θα κάνατε περισσότερα βήματα;
Γυναίκα περπατά στη φύση
Credit: 123RF

Οι άνθρωποι στους οποίους δόθηκαν κίνητρα να ασκηθούν περισσότερο για ένα χρόνο – συμπεριλαμβανομένων και ανταμοιβών σε… μετρητά – πρόσθεσαν 1.500 βήματα, στις καθημερινές μετρήσεις βημάτων τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation. Επίσης, πρόσθεσαν περίπου 40 λεπτά μέτριας άσκησης στη ρουτίνα των δραστηριοτήτων τους κάθε εβδομάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.062 συμμετέχοντες, ηλικίας 67 ετών κατά μέσο όρο, με υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, οι οποίοι ενθαρρύνονταν να γίνουν πιο δραστήριοι. Πριν από τη μελέτη, όλοι έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 βήματα (2,4 μίλια) την ημέρα.

Συγκεκριμένα, τους δόθηκε μια φορητή συσκευή για να παρακολουθεί τα βήματά τους και στη συνέχεια ανατέθηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις ομάδες: τρία κίνητρα (οικονομικά ή συμπεριφορικά) και ένα – η ομάδα ελέγχου – απλώς λάμβανε καθημερινά μηνύματα σχετικά με τον αριθμό των βημάτων των μελών στον ιχνηλάτη τους.

Μία από τις τρεις ομάδες κινήτρων ήταν προσανατολισμένη στο παιχνίδι, με τους συμμετέχοντες να παίρνουν πόντους και να τους διατηρούν ή να τους χάνουν με την επίτευξη ή μη επίτευξη των βημάτων τους. Τρόπαια περίμεναν εκείνους με τους υψηλότερους βαθμούς όταν τελείωσε η μελέτη. Οι συμμετέχοντες σε μια ομάδα με οικονομικά κίνητρα έπαιρναν 14 $ την εβδομάδα, αλλά έχαναν 2 $ κάθε μέρα που δεν εκπλήρωναν τους στόχους των βημάτων τους. Οι συμμετέχοντες στην τέταρτη ομάδα δικαιούνταν τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά κίνητρα.

Γυναίκα περπατά στη φύση
Credit: 123RF

Συνολικά, τα άτομα στην ομάδα τυχερών παιχνιδιών και χρημάτων αύξησαν περισσότερο τον αριθμό των βημάτων τους και διατήρησαν την αυξημένη σωματική τους δραστηριότητα για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το τέλος της μελέτης διάρκειας ενός έτους.

Επίσης, οι ερευνητές συνέδεσαν τις βελτιώσεις στη δραστηριότητα των συμμετεχόντων με μια μείωση κατά 10% του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι θέλουν να μιμηθούν τις μεθόδους της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές άσκησης με υπενθυμίσεις και να ενισχύσουν τους προσωπικούς στόχους υγείας σε συνεργασία με φίλους και μέλη της οικογένειας.

Γυναίκα περπατά στη φύση
Credit: 123RF

«Ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει δραστικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, επομένως η εύρεση τρόπων χαμηλού κόστους για να κινηθούν οι άνθρωποι και να παραμείνουν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που μπορούν να κάνουν στο σπίτι είναι μια τεράστια νίκη για τη δημόσια υγεία», αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα