Ουρολοίμωξη: «Χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες – 9 συμβουλές για να προστατευτείτε το καλοκαίρι

Η ουρολοίμωξη είναι «γένους θηλυκού»… Μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει σε κάποια περίοδο της ζωής της, ένα τουλάχιστον επεισόδιο ουρολοίμωξης, ενώ το καλοκαίρι, τα περιστατικά αυξάνονται σημαντικά. Το κολύμπι σε βρώμικες θάλασσες ή πισίνες, η μολυσμένη άμμος και η παραμονή μας με βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής Β΄ Ουρολογικής Κλινικής «Μητέρα» και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας, Ηρακλής Πούλιας μιλά στο www.instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία για την ουρολοίμωξη, πως προκαλείται, ποια είναι τα συμπτώματα και πως υποχωρούν. Επίσης, μας απαντά γιατί είναι συχνότερη στις γυναίκες και μας δίνει και 9 συμβουλές – οδηγίες για να μην πάθουμε ουρολοίμωξη κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών.

Τι είναι η ουρολοίμωξη; 

Ουρολοίμωξη  είναι μια παθολογική  κατάσταση του ουροποιητικού  συστήματος  που προκαλείται  από την  είσοδο μικροβίων μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη, όπου και εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται προκαλώντας  συμπτώματα. Αν και το ουροποιητικό σύστημα διαθέτει τοπικές αμυντικές ικανότητες για να αποτρέπει την εισβολή μικροβίων, οι άμυνες αυτές μερικές φορές εξασθενούν και τα μικρόβια βρίσκουν ευκαιρία να εισβάλλουν. 

Μπορεί να επηρεάσει και τα νεφρά;

Ναι μπορεί να συμβεί αυτό ευτυχώς λίγες φορές. Μία απλή κυστίτιδα  ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η αντιμετώπιση  και συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα ,όπως διαβήτης, η φλεγμονή επεκτείνεται στο νεφρό προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη του νεφρού (πυελονεφρίτιδα) με πυρετό και κακουχία που πολλές φορές απαιτεί νοσηλεία. 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες. Για ποιο λόγο; Ποιο είναι το ποσοστό;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι οι συχνότερες στις γυναίκες και αφορούν στο κατώτερο ουροποιητικό, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και καλούνται κυστίτιδες. Η ανατομία της γυναικείας ουρήθρας προδιαθέτει στην εμφάνιση συχνότερων  ουρολοιμώξεων και πιο συγκεκριμένα η γυναικεία ουρήθρα είναι κοντύτερη της ανδρικής, βρίσκεται κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό με αποτέλεσμα εύκολα τα μικρόβια να την προσεγγίζουν και εισβάλλουν ευκολότερα στην  ουροδόχο κύστη. Αυτή η είσοδος των μικροβίων από τον κόλπο προς την κύστη προσαυξάνεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη σεξουαλική επαφή.

Παίζει ρόλο η ηλικία της γυναίκας, η καθαριότητα και η σεξουαλική της ζωή;

Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες  στις νεαρές γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών, λόγω της έντονης σεξουαλικής ζωής. Η τοπική καθαριότητα και η τήρηση ορισμένων κανόνων τοπικής υγιεινής προφυλάσσουν. 

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα;

Συχνουρία, καύσος στην ούρηση(τσούξιμο), αίσθημα δυσφορίας ή πόνος στην υπερηβική χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις αιματουρία και πυρετός.  

Πως υποχωρούν;

Βασικός κανόνας είναι η λήψη πολλών υγρών 2-2,5 λίτρα νερό ημερησίως  ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και η χορήγηση αντιβιοτικών αφού προηγηθεί η καλλιέργεια των ούρων και διαπιστωθεί μικρόβιο και βάσει αντιβιογράμματος.

Υπάρχει περίπτωση υποτροπής της ουρολοίμωξης και γιατί; Χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις;

Οι ουρολοιμώξεις υποτροπιάζουν συχνά λόγω μη επαρκούς και σωστής αγωγής ή λόγω μη τηρήσεως των προληπτικών κανόνων. Επί πολλαπλών υποτροπών, πάνω από 4 φορές τον χρόνο επιβάλλεται ο πλήρης έλεγχος του ουροποιητικού από ουρολόγο.

Γιατί είναι πιο συχνές οι ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει εποχιακή διακύμανση στην εμφάνισή των ουρολοιμώξεων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουρολοιμώξεις ενδέχεται να είναι πιο συχνές κατά τους θερινούς μήνες. Υποστηρίζεται στις μελέτες αυτές, ότι τους θερινούς μήνες η αφυδάτωση και η αυξημένη εφίδρωση (υπεριδρωσία) ενδεχομένως αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες  για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Οι πλύσεις με αντισηπτικά προϊόντα βοηθάνε

Όχι,  οι πλύσεις με αντισηπτικά συνήθως δεν βοηθάνε, αντιθέτως η συχνή χρήση των τοπικών αντισηπτικών καταστρέφει τη φυσιολογική χλωρίδα,  καθιστώντας την περιοχή ευάλωτοι σε λοιμώξεις και προάγει την εμφάνιση υποτροπών.

9 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΟΞΕΩΝ

* Να πίνετε άφθονο νερό για να μην νιώθετε δίψα, που αποτελεί ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης.

* Να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς με αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ο χυμός κράνμπερι. Μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

* Να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C (λ.χ. πορτοκάλια), διότι έχουν ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

* Να μην αναβάλλετε ποτέ την ούρηση, αλλά να αδειάζετε την κύστη αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη να το κάνετε.

* Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται μετά την τουαλέτα από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην μεταφέρονται βακτήρια από την περιοχή του εντέρου προς την ουρήθρα.

* Να προτιμάτε το ντους και όχι το αφρόλουτρο.

* Να αδειάζετε την κύστη μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και να πλένεστε καλά, αλλά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις (διαταράσσουν την φυσική χλωρίδα της περιοχής). 

* Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τοπικών αντισηπτικών για την υγιεινή  της ευαίσθητης περιοχής.

* Να φοράτε βαμβακερά και άνετα εσώρουχα, διότι διατηρούν την περιοχή γύρω από την ουρήθρα στεγνή και έτσι δεν αναπτύσσονται βακτήρια, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει όταν φορά κανείς στενά και συνθετικά εσώρουχα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα