Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες: Αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου – Σημαντική απώλεια λίπους, διατήρηση μυϊκής μάζας
Healthy low carbs products. Ketogenic diet concept. Top view

Η πρωτεΐνη, η οποία αποτελείται από «δομικά στοιχεία» που ονομάζονται αμινοξέα, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μυών και των οστών, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις μεταβολικές αντιδράσεις. Η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια λίπους διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο ASM Microbe διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους, μειωμένο σωματικό λίπος και προκάλεσε άμεσες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου στα ποντίκια.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια κρίσιμη βάση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεϊνικές δίαιτες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και ανοίγουν πόρτες για περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην προαγωγή ενός υγιούς εντέρου και της συνολικής υγείας», τονίζει ο Samson Adejumo, υποψήφιος διδάκτορας στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα τεσσάρων εβδομάδων με 16 ποντίκια. Στα ποντίκια δόθηκε αρχικά μια τυπική δίαιτα για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από διατροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Η ερευνητική ομάδα συνέλεγε καθημερινά δείγματα κοπράνων και εβδομαδιαίες μετρήσεις σύστασης σώματος για να παρακολουθεί τις αλλαγές στη μάζα λίπους και χωρίς λίπος.

Credit: 123RF

Μια σύγκριση της μικροβιακής σύνθεσης μεταξύ των τεσσάρων πρωτεϊνικών ομάδων αποκάλυψε σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα μετά από εμπλουτισμό πρωτεΐνης. Τα βακτήρια του εντέρου ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στις διατροφικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ομάδων αμινοξέων.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές μικροβιώματος εμφανίστηκαν στην ομάδα που τροφοδοτήθηκε με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Αυτά είναι απαραίτητα στο κρέας , τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια. Εν τω μεταξύ, οι πλούσιες σε αρωματικά αμινοξέα πρωτεΐνες συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη απώλεια βάρους και λίπους σε σύγκριση με τις τυπικές πρωτεΐνες και τις πλούσιες σε αμινοξέα πρωτεΐνες διακλαδισμένης αλυσίδας.

Στα ζώα και στον άνθρωπο, τα αρωματικά αμινοξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση πολλών βιολογικά και νευρολογικά ενεργών ενώσεων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των φυσιολογικών βιολογικών λειτουργιών. Βρίσκονται στο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι οι πρωτεϊνικές δίαιτες προκάλεσαν όλες τις παρατηρούμενες αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και στα βακτήρια του εντέρου. Δεδομένου ότι η μελέτη διεξήχθη σε ζωικά μοντέλα, τα αποτελέσματα της μετάβασης σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να διαφέρουν στους ανθρώπους.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το οικοσύστημα περίπου 100 τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, ιών και μυκήτων που βοηθούν στη διάσπαση ορισμένων συστατικών των τροφίμων και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Η ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου συνδέεται με καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παχυσαρκία και ο καρκίνος. Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης τη σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και των συνθηκών ψυχικής υγείας. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που προκαλεί η πρωτεΐνη στο μικροβίωμα, παραμένει ουσιαστικό μέρος μιας ανθρώπινης διατροφής.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα