Ποια είναι η ιδανική ώρα της ημέρας για γυμναστική – Ο ρόλος της στη μείωση του σακχάρου
gym
Credit: Unsplash.com

Πολλά έχουν γραφτεί για τις ώρες που είναι πιο κατάλληλες για να κάνουμε γυμναστική. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η συνέπεια στο καθημερινό ραντεβού με τη γυμναστική είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι με διαβήτη, καθώς βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου. Μια νέα έρευνα από την Ισπανία αποκάλυψε ποια είναι η ιδανική ώρα της ημέρας για να κάνετε γυμναστική, ώστε να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα πρέπει να ασκούνται το βράδυ για να διαχειριστούν καλύτερα το σάκχαρό τους.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του τομέα της συνταγογράφησης ασκήσεων ακριβείας» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jonatan R. Ruiz, καθηγητής σωματικής δραστηριότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

«Στην κλινική άσκηση, το πιστοποιημένο αθλητικό και ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να εξετάζει τη βέλτιστη ώρα της ημέρας για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και σωματικής δραστηριότητας που συνταγογραφούν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το σάκχαρο στο αίμα και τη σωματική δραστηριότητα 186 ενηλίκων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σημειώνοντας εάν ασκούνταν μεταξύ 6 π.μ. και μεσημεριού, μεσημέρι έως 6 μ.μ. ή 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η βραδινή άσκηση συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου την ημέρα, τη νύχτα και συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες με προδιαβήτη, μια σοβαρή, κοινή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν φέτος στο Obesity, το κορυφαίο περιοδικό της Obesity Society.

Ασκήσεις γυμναστικής
Credit: Kat B | Home Workouts/Instagram

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο έβγαλε παρόμοια συμπεράσματα, προτείνοντας ότι η νυχτερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το πρωί.

Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι η άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα, ειδικά μετά τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Μαΐου 2023 ανέφερε ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 είδαν καλύτερα αποτελέσματα σακχάρου στο αίμα όταν ήταν πιο δραστήριοι μεταξύ 1:43 μ.μ. και 5 μ.μ.

«Η απογευματινή άσκηση συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη, αλλά οι λόγοι γι’ αυτό είναι ασαφείς και τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τους βέλτιστους χρόνους άσκησης είναι ανάμικτα», δήλωσε στο CNN η Δρ Lucy Chambers, επικεφαλής της ερευνητικής επικοινωνίας στο Diabetes UK, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων πέρυσι.

«Εάν ζείτε με διαβήτη τύπου 2, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε μια άσκηση που σας αρέσει και να μπορείτε να την ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας μακροπρόθεσμα», συνέχισε η Chambers, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, «αν είναι πριν τη δουλειά, στο μεσημεριανό διάλειμμα ή το βράδυ».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα