“Νόσος των δοκιμαστηρίων”: Γιατί προτιμά τις γυναίκες – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η «νόσος των δοκιμαστηρίων» ή αλλιώς ροδόχρους πιτυρίαση όπως είναι ο επιστημονικός της όρος, είναι ένα συχνό δερματικό νόσημα που προσβάλλει κυρίως άτομα από 10 ως 35 ετών και ειδικά τις γυναίκες.

Και αυτό, γιατί οι γυναίκες είμαστε φίλες του shopping therapy, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που για να περάσει απλά η ώρα μας ή για να αποφορτιστούμε από ένα γεγονός, δοκιμάζουμε… ρούχα σε ένα δοκιμαστήριο μεγάλου ή μικρού καταστήματος.

Παρότι φαίνεται να συνδέεται με τις δοκιμές ρούχων στα δοκιμαστήρια, το αίτιο εμφάνισης της ροδόχρου πιτυρίασης είναι άγνωστο. 

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα που έχει η νόσος, είναι η εκδήλωση μικρής έκτασης εξανθημάτων σε περιοχές του σώματος όπως ο θώρακας, η κοιλιά και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια και τα πόδια ή την πλάτη.

Τα εξανθήματα αυτά έχουν ροζ χρώμα και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2-6 cm. Σε περίπου δύο εβδομάδες, μετά την εκδήλωση των πρώτων, εμφανίζονται και άλλα εξανθήματα, αλλά συνήθως είναι μικρότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονη φαγούρα για αυτό και είναι απαραίτητο να επισκεφτούν τον δερματολόγο τους.

Αντιμετώπιση

Τόσο η διάγνωση της ροδόχρου πιτυρίασης, όσο και η αντιμετώπισή της είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς η νόσος δεν είναι μεταδοτική και τα εξανθήματα υποχωρούν μετά από κάποιο διάστημα, συνήθως 6 με 8 εβδομάδες.

Αφού περάσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ροζ εξανθήματα υποχωρούν, αφήνοντας όμως μία δυσχρωμία στην περιοχή των εξανθημάτων η οποία όμως εξαφανίζεται με τον καιρό.

Η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση της φαγούρας. Οι δερματολόγοι συνιστούν μπάνια με χλιαρό νερό, όχι σφουγγάρια και τριβή στις ευάλωτες περιοχές και ειδικές ενυδατικές κρέμες που προσφέρουν ανακούφιση στην ασθενή.

Χρειάζεται υπομονή γιατί η συγκεκριμένη νόσος πρέπει να κάνει τον κύκλο της για να περάσει. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει μία φορά δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια, αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα