Τελικά πρέπει να πλένουμε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσουμε;
Credit: Emili Sindlev/Instagram

Τα θέλατε καιρό, ανυπομονούσατε να τα κάνετε δικά σας και τώρα που τα αποκτήσατε θέλετε οπωσδήποτε να τα φορέσετε. Η ερώτηση τώρα είναι: να πλυθούν ή όχι τα ρούχα πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά; Θεωρητικά, τα κομμάτια είναι καινούργια και συνεπώς, καθαρά – αλλά είναι όντως υγιεινό να τα φορέσουμε ή πρέπει να τα πλύνουμε;

Σύμφωνα με αρκετούς δερματολόγους, η απάντηση είναι απόλυτα κατηγορηματική- ναι, πρέπει! Και στη συνέχεια θα σας εξηγήσουμε γιατί.

Απομακρύνετε ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα

Καταρχάς, τα νέα ρούχα συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία για απωθητικότητα στους λεκέδες, σταθερότητα χρώματος, ενίσχυση μαλακότητας και πολλές άλλες χημικές επεξεργασίες και φινιρίσματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα.

Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη για να βελτιώσουν την υφή διάφορων υφασμάτων και να μειώσουν το τσαλάκωμα στα ρούχα. Και η ουσία αυτή μπορεί να μην ενοχλεί τους πάντες, αλλά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να σας προκαλέσει μέχρι και εξάνθημα ή αλλεργική δερματίτιδα με την πρώτη κιόλας επαφή.

Με βάση το νόμο, οι κατασκευαστές ενδυμάτων δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουν στους πελάτες τις επεξεργασίες και τα φινιρίσματα που χρησιμοποιούν και πολλές από τις χημικές ουσίες που εφαρμόζονται στα ρούχα έχουν ελάχιστη ή καθόλου έρευνα για την ασφάλειά τους. Άρα ποτέ δεν ξέρουμε τι φοράμε! Άρα πλένουμε κάθε καινούργιο ρούχο!

Τα νέα ρούχα χρησιμοποιούνται περισσότερο από ότι πιστεύετε!

Σκεφτείτε το έτσι- πριν γίνουν δικά σας, πέρασαν από πολλά χέρια και σώματα προκειμένου να δοκιμαστούν. Μάλλον δεν θα θέλατε άγνωστους να αγγίζουν το δέρμα σας, έτσι; Αν λοιπόν, δεν τα πλύνετε πιθανότατα και να το κάνουν. Και μόνο η ιδέα μας φτάνει για να απλώσουμε μπουγάδα τώρα κιόλας!

Ειδικά για τα vintage και τα μεταχειρισμένα ρούχα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Το υπέροχο vintage φόρεμα Prada που απλά δεν μπορείτε να περιμένετε για να φορέσετε, πιθανότατα ανήκε σε κάποια άλλη στιλάτη. Έτσι, καλό θα ήταν να το καθαρίσετε όχι απλά στο πλυντήριο αλλά σε ένα καθαριστήριο πριν το φορέσετε. Ωραίο και το στιλ αλλά η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά.

Και μη φοβάστε το ρούχο δεν θα υποστεί ζημιά από το πλύσιμο. Τηρήστε της οδηγίες που θα βρείτε πάνω στην ετικέτα και φορέστε φρεσκοπλυμένα μυρωδάτα καινούργια ρούχα. Αξίζει τον κόπο!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα