Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Πώς συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις

Οι εξάψεις είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η γυναίκα ξαφνικά ζεσταίνεται, ιδρώνει, νιώθει «φούντωμα» κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Κάποιες γυναίκες νιώθουν και κρυάδες.

Οι εξάψεις συχνά χαρακτηρίζονται ως ένα δυσάρεστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, περισσότερο άβολο παρά επιβλαβές. Ωστόσο, μια νέα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ των εξάψεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό CNN.

Για τη μελέτη, λήφθηκε και αναλύθηκε αίμα από γυναίκες που φορούσαν συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας που παρακολουθούσαν τον ιδρώτα και τον ύπνο τους.

Στη μελέτη για το Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές έψαχναν για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη – το βήτα-αμυλοειδές 42/40 – η οποία σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας «φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ».

«Είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη δείχνει ότι οι εξάψεις συνδέονται με βιοδείκτες αίματος της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε στο CNN η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Ειδικής Κλινικής Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic και ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society .

Οι εξάψεις, φυσικά, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, που ορίζεται ως η διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά από 12 μήνες χωρίς περίοδο. Χαρακτηρίζονται από ένα ξαφνικό αίσθημα ζεστασιάς και μπορεί να συνοδεύονται από κρίσεις έντονης εφίδρωσης, συχνά τη νύχτα, λέει η Mayo Clinic.

Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα 51, σύμφωνα με την Mayo Clinic , αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα.

«Βρήκαμε ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις συσχετίστηκαν με δυσμενή προφίλ βήτα-αμυλοειδούς 42/40, υποδεικνύοντας ότι οι εξάψεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι δείκτης των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας Αλτσχάιμερ», η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rebecca Thurston, καθηγήτρια ψυχιατρικής. Η επιδημιολογία και η ψυχολογία που διευθύνει το Εργαστήριο Γυναικείας Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στο Πιτ Δημόσιας Υγείας, δήλωσε στο CNN.

Οι εξάψεις έδειξαν επίσης πιθανή καρδιακή νόσο. Για αυτή τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε επίσης έλεγχο του αίματος γυναικών που φορούσαν ολονύκτια οθόνη, οι ερευνητές αναζήτησαν C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία σύμφωνα με την Mayo Clinic παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή και μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει φυσιολογικά μετρούμενες εξάψεις σε σχέση με τη φλεγμονή και προσθέτει στοιχεία σε ένα αυξανόμενο σύνολο βιβλιογραφίας που υποδηλώνουν ότι οι εξάψεις μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο αγγειακό κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mary Carson, διδακτορική φοιτήτρια κλινικής και βιο-υγείας στο το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, δήλωσε στο CNN σε δήλωση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι εξάψεις δεν ήταν αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της καρδιακής νόσου, απλώς ένας δείκτης. Προειδοποίησαν όσους αντιμετωπίζουν εξάψεις να μιλήσουν με τους γιατρούς τους και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα