Έρευνα: Οι φλαβανόλες “ασπίδα” για τη μνήμη μας – Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται

Οι φλαβανόλες βρίσκονται σε τρόφιμα που είναι πολύ εύκολο να τα συμπεριλάβουμε στη καθημερινή μας διατροφή και δεν έχουν καθόλου παρενέργειες. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, που εντοπίζονται μεταξύ άλλων σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το λάχανο, τα σταφύλια, το ροδάκινο, οι ντομάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα κρεμμυδάκια.

Η συμπερίληψη περισσότερων φλαβονοειδών στη διατροφή μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων υγείας.

Συγκεκριμένα, οι φλαβανόλες εμφανίζουν:

  • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  • Σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου

Ωστόσο μία νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στα οφέλη των φλαβονοειδών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν με τεστ την πρόσληψη φλαβανόλης και την απώλεια μνήμης, λόγω φυσιολογικής γήρανσης σε 3.500 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι η αναπλήρωση αυτών των συστατικών διατροφής σε ενήλικες άνω των 60 ετών με ήπια έλλειψη φλαβανόλης βελτίωσε τις επιδόσεις τους σε αυτά τα τεστ. Συγκεκριμένα, οι φλαβανόλες βελτίωσαν τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας, μιας συγκεκριμένης περιοχής μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή ζωτικής σημασία για την εκμάθηση νέων αναμνήσεων. Ωστόσο, δεν βελτίωσαν τη μνήμη που σχετίζεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο γηράσκων εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του, όπως και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή του.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Άνταμ Μπρίκμαν, «η βελτίωση μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες ήταν σημαντική και εγείρει τη δυνατότητα χρήσης διατροφής ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε φλαβανόλες για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα