Εποχική γρίπη: Τέσσερις θάνατοι έως σήμερα στην Ελλάδα
άρρωστη γυναίκα
Credit: 123RF

Η θετικότητα της γρίπης παραμένει κάτω του 10% στην κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα. Η επίπτωση της εποχικής γρίπης έχει αυξητική πορεία στη χώρα μας καθώς ο χειμώνας άρχισε να δείχνει τα “δόντια” του. Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφηκε επιπλέον ένας θάνατος λόγω γρίπης, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε τέσσερις.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες επτά ημέρες δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α(Η3) με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται για μία γυναίκα 59 ετών. Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένα σοβαρό περιστατικό εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α(Η1)pmd09 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αφορά σε μια γυναίκα 40 ετών.

Από την αρχή της φετινής περιόδου επιτήρησης έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ έξι άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Στα κέντρα αναφοράς για γρίπη έχουν βρεθεί 20 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (πρόκειται για δείγματα τόσο από την κοινότητα όσο και από τα νοσοκομεία). Τα 19 ήταν θετικά σε γρίπη τύπου Α και ένα σε γρίπη τύπου Β. Από τα 19 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα τέσσερα (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 15 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

άρρωστη γυναίκα
Credit: 123RF

Η θετικότητα της γρίπης παραμένει κάτω του 10% στην κοινότητα, όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται να πραγματοποιήσουν κατά προτεραιότητα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι όλοι οι πολίτες από 60 ετών και πάνω, καθώς και παιδιά (από 6 μηνών) και ενήλικες που έχουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην κατηγορία με τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης συμπεριλαμβάνει, επίσης, τους επαγγελματίες υγείας, τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τους φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, τους κλειστούς πληθυσμούς, πχ τους διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων, τους αστέγους, καθώς και τους κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς. 

Εφέτος κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη χώρα μας νέου τύπου εμβόλια ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία (65 ετών και άνω). Χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν και τα συμβατικά εμβόλια τα οποία από την 1η Νοεμβρίου γίνονται και χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα