Ενσυνείδητη διατροφή (Mindful Eating): Έξι τρόποι να την καθιερώσετε ως καθημερινή συνήθεια – Ποια τα οφέλη στην υγεία σας

Το ερευνητικό ενδιαφέρον για τον πιο “σκεπτόμενο” τρόπο διατροφής ολοένα και μεγαλώνει και αναζητά το κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει σε προβλήματα βάρους και να αποτρέψει κάποιον από κακές επιλογές στη διατροφή του.

Είναι γνωστό πως χωρίς αλλαγή στη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης, η δίαιτα μόνη της δεν φτάνει.

Η Διατροφή με ενσυνειδητότητα (Minful Eating) είναι η τέχνη του να είσαι παρών την ώρα που τρως, σκεπτόμενος πως το φαγητό σου επηρεάζει εσένα αλλά και το περιβάλλον σου, και πώς το περιβάλλον σου επηρεάζει εσένα την ώρα που τρως. Το mindfulness στα ελληνικά μεταφράζεται ως «εγρήγορση», «ενσυνειδητότητα», «επίγνωση».

Η ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Αγγελική Γουλή, μιλά στο instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία για τη διατροφή με ενσυνειδητότητα, εξηγεί τι είναι και μας δίνει λόγους αλλά και τρόπους να την καθιερώσουμε ως καθημερινή συνήθεια.

Σακχαρώδης Διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, εκφυλιστικές αρθροπάθειες, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ουρική αρθρίτιδα, υπνική άπνοια, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κακοήθειες: πολλά από τα θέματα υγείας τα οποία καλείται ένας ιατρός να αντιμετωπίσει, σχετίζονται με σταθερά λάθη στην καθημερινή μας διατροφή και αντίστροφα, μέρος της λύσης τους πηγάζει από αλλαγές στις μικρές καθημερινές μας συνήθειες γύρω από το φαγητό.

Αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο όφελος που θα είχαμε ως άτομα αλλά και ως κοινωνία από μια υποστηρικτική προς τον οργανισμό διατροφή, θα διερωτηθεί στη συνέχεια γιατί αυτή η τόσο καλά τεκμηριωμένη γνώση δεν αρκεί για να μας πείσει να αρνηθούμε κάθε είδους ακατάλληλες τροφές και να μείνουμε σταθεροί σε μια ρουτίνα γευμάτων που γίνονται στη σωστή ώρα, με τη σωστή σύσταση και με το σωστό τρόπο;

Είναι η δύναμη της συνήθειας. Συμβαίνει συχνά οι επιλογές μας γύρω από το τι θα φάμε και πόσο να γίνονται αυτόματα, χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Δεν είναι περίεργο που αρκετοί από εμάς αδυνατούν να περιγράψουν με ακρίβεια τι περιείχαν τα γεύματα της ημέρας τους.

Συχνά τα γεύματα γίνονται υπό πίεση, στο πόδι, ενώ συζητάμε ή επεξεργαζόμαστε με το μυαλό μας άλλα θέματα ή, πολύ συνηθισμένο, ενώ διαβάζουμε ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο. Δεν μένει δευτερόλεπτο για να αφιερώσουμε στο να προσέξουμε ακριβώς αυτό που κάνουμε τη στιγμή εκείνη, δηλαδή το πώς τρώμε.

Τι είναι η διατροφή με ενσυνείδηση;

Το mindful eating έρχεται από ένα σύνολο ασκήσεων με τον εαυτό μας που μας διδάσκει την ενσυνειδητότητα, ή αλλιώς περιφραστικά το να δίνουμε όλη μας την προσοχή στη δραστηριότητα της εκάστοτε στιγμής. Αν τρώμε, όλη μας η προσοχή εστιάζεται σε αυτό. Οι οθόνες κλείνουν, η συζήτηση για κάποιο άλλο ζήτημα μπορεί να περιμένει, το ίδιο και οι διευθετήσεις σε σημαντικά προβλήματα της ημέρας και για λίγα λεπτά μένουμε μόνοι, εμείς και το φαγητό μας. Μπορούμε να το κοιτάξουμε, να το μυρίσουμε και να το αισθανθούμε- πέραν της γεύσης, επιστρατεύουμε κι όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Μπορούμε να νιώσουμε πολύ καλύτερα αν μας αρέσει, το πότε και αν μας χόρτασε, καθώς επίσης την ανταπόκριση του οργανισμού μας σε αυτό.

Ποια τα οφέλη της διατροφής με ενσυνείδηση για την υγεία μας;

Πολλά, αρκεί κανείς να το δοκιμάσει για τον εαυτό του. Αν το καλοσκεφτούμε, δεν πρόκειται για καινοφανείς οδηγίες. Μιλάμε για το γνωστό “ όταν τρώμε δεν μιλάμε και το πιάτο μας κοιτάμε” , που λέμε στα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για τέτοιου είδους διδαχές είναι να μας βλέπουν να τις εφαρμόζουμε στην πράξη. Σαν πρακτική συνιστάται από χρόνια από τους διαιτολόγους, καθώς βοηθά στο να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού και να εξασφαλίσουμε το να έχουν τα γεύματά μας αρκετή διάρκεια.

Αντικειμενικά, για τα δεδομένα του αεικίνητου δυτικού τρόπου ζωής, το να τρώει κανείς με τέτοιο τρόπο δείχνει αρκετά δύσκολο. Οι παλιές συνήθειες έχουν δυνατό ρεύμα.

Έξι τρόποι για να καθιερωθεί μια νέα συνήθεια:

  • Αποφασίζουμε για ποιο λόγο θέλουμε να το καθιερώσουμε
  • Ορίζουμε κάποιο αρχικό στόχο, πχ, να είναι έτσι το βραδινό γεύμα, στο οποίο συνήθως δεν πιεζόμαστε χρονικά
  • Φέρνουμε στο μυαλό μας τι έχουμε αποφασίσει να καθιερώσουμε την ώρα που καθόμαστε για φαγητό
  • Δεν πτοούμαστε αν δεν το υλοποιήσουμε όπως το φανταζόμασταν, δηλαδή ιδανικά
  • Παρατηρούμε τις αισθήσεις μας στη διάρκεια του γεύματος και μετά. Αν νιώθουμε καλύτερα, αυτό θα μας ενθαρρύνει να το επαναλάβουμε.
  • Σημειώνουμε την πρόοδο, το πόσες φορές ακολουθήσαμε αυτή τη ρουτίνα μέσα στην ημέρα ή στην εβδομάδα. Σε παλιομοδίτικο ημερολόγιο ή σε εφαρμογή κινητού.

Η διατροφή εκφράζει μια από τις πιο σταθερές σχέσεις μας με το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω μας. Έχει πολλά να μας δώσει, πέρα από τα προφανή της πρώτης ύλης και της ενέργειας. Αρκεί να της δώσουμε την προσοχή μας. Ας κάνουμε μια δοκιμή, από απλή περιέργεια!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα