Μεταβολικό σύνδρομο: Το νόσημα του… «πολιτισμού» – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το μεταβολικό σύνδρομο εξελίσσεται σε μάστιγα της σύγχρονης εποχής καθώς ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο. Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή αυξάνουν τα περιστατικά του σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε μικρότερες ηλικίες.

Όπως ανέφερε στο www.instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία, η Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Αγγελική Γουλή, «ο ίδιος πολιτισμός που υπερνίκησε θανατηφόρες παθήσεις, μέσω της ορθολογικής σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι αυτός που ευθύνεται για την εμφάνιση κι εξάπλωση των δύο κυριότερων αιτίων θανάτου στο δυτικό κόσμο: τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Πρόκειται για καταστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής και διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου: αφθονία και ποικιλία στις τροφές, μαζί με ελαχιστοποιημένη σωματική δραστηριότητα, είναι τα δύο “δώρα” της τεχνολογίας που απαιτούν προσοχή στη χρήση.

Τόσο τα καρδιαγγειακά όσο και κάποια είδη καρκίνου, έχουν τη ρίζα τους στο μεταβολικό σύνδρομο.  Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των μεταβολικών διαταραχών που οφείλονται σε μη ισορροπημένη διατροφή και που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία: αυξημένο σπλαγχνικό λίπος και περίμετρος κοιλιάς, αυξημένες τιμές σακχάρου, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης, μειωμένο κλάσμα καλής χοληστερίνης (HDL). Όταν, δε, συνδυαστούν με γενετική προδιάθεση από την οικογένεια, μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, της στεφανιαίας νόσου, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και κάποιων καρκίνων.

Τι είναι η ινσουλίνη

Όλα ξεκινούν από το μόριο διαχείρισης της γλυκόζης: την ινσουλίνη. Αυτή αναλαμβάνει να παραλάβει τη γλυκόζη από τις τροφές και να την παραδώσει στα κύτταρα ως πηγή ενέργειας.

Το αυξημένο σπλαγχνικό λίπος καθιστά την ινσουλίνη λιγότερο δραστική στο έργο της. Καλλιεργεί την κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και που αποτελεί την αρχή των υπολοίπων: εξαιτίας της τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, καθώς δεν μπορούν να εισχωρήσουν στα κύτταρα, όπως επίσης εξαιτίας της αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια του αίματος, ελαττώνεται η προστατευτική χοληστερίνη (HDL) και καλλιεργούνται συνθήκες συστηματικής φλεγμονής στον οργανισμό.

Η μεγάλη παγίδα είναι πως όλα τα παραπάνω εξελίσσονται για χρόνια χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα. Ένα ποσοστό 80% των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο αγνοούν την ύπαρξή του. Κάποιοι άνθρωποι θα ειδοποιηθούν όταν πια έχουν εγκαταστήσει διαβήτη, ή, ακόμα και σε ένα οξύ έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκε ονομασία στο σύνολο των πρόδρομων συμπτωμάτων: ώστε κάποιος να γνωρίζει, πριν ενοχληθεί, ότι έχει μπει στον προθάλαμο σοβαρών νοσημάτων. Στο στάδιο το προσυμπτωματικό, όπως λέγεται, στο οποίο κανείς μπορεί να αναστρέψει την πορεία και να δει την έξοδο.

Είναι εύκολο; Ναι, γιατί δεν απαιτούνται παρά νέες συνήθειες στη διατροφή, στη σωματική δραστηριότητα, στον ύπνο και  Όχι, για ακριβώς τους ίδιους λόγους. Οι αλλαγές στις συνήθειες προϋποθέτουν μια σταθερή απόφαση και μακροχρόνια καθοδήγηση από ειδικούς.

Αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου

Οι κυριότερες συστάσεις που δίνονται σε σχέση με τις συνήθειες, είναι βασισμένες σε μεγάλη μελέτη που συμπεριέλαβε χιλιάδες άτομα με μεταβολικό σύνδρομο:

  • Πρώτος στόχος: ελάττωση σωματικού βάρους , όταν αυτό είναι εκτός φυσιολογικών ορίων, κατά 5-7%.
  • Ελάττωση περιμέτρου κοιλίας : στους άνδρες ο στόχος είναι κάτω από 102 εκ, στις γυναίκες κάτω από 88 εκ.
  • Άσκηση: καθιέρωση συστηματικά 150 λεπτών την εβδομάδα
  • Διατροφή: αποδεδειγμένα η δίαιτα που σταθερά υπερτερεί είναι η μεσογειακή διατροφή με έλεγχο και στο αλάτι που περιέχει: λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι είναι τα βασικά της συστατικά.
  • Ύπνος: ποιοτικός και συνεχόμενος βαθύς ύπνος βοηθούν στον έλεγχο του στρες και του σωματικού βάρους.
  • Φαρμακευτική αγωγή; Αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί από ιατρό, καθώς κάποια άτομα θα φανεί ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σύντομα σακχαρώδη διαβήτη, άρα είναι προς όφελός τους να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια και κάποιου φαρμακευτικού παράγοντα.

Θεραπεύεται το Μεταβολικό σύνδρομο;

Στο βαθμό που οι αλλαγές τρόπου ζωής είναι μόνιμες, καταφέρνει κάποιος να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Πάντα με ιατρική καθοδήγηση και γνωρίζοντας ότι εδώ ο αστάθμητος παράγοντας είναι η κληρονομικότητα.

Είναι έργο ζωής, με όλη τη σημασία των λέξεων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα