Μεσογειακή διατροφή: Το καλύτερο φάρμακο για την υγεία και τη μακροζωία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Πανάκεια» συνεχίζει να αποτελεί η μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κοσμήτορα της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας, Κάθριν Ιτσιόπουλος, που παρουσιάστηκαν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο. Διοργανωτές ήταν το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την πολυετή έρευνά της, η κα. Ιτσιόπουλος χαρακτήρισε τη μεσογειακή διατροφή ως το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών συγκλίνουν ότι η μεσογειακή διατροφή περιέχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες ευθύνονται για πολλές χρόνιες παθήσεις.

Σημείωσε η κα. Ιτσιόπουλος:

«Οι χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ, η στεφανιαία νόσος, η σπλαχνική παχυσαρκία, ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από χρόνιες φλεγμονές. Σε αυτές τις φλεγμονές, συγκεκριμένοι βιοδείκτες προφλεγμονής ανταποκρίνονται σε διατροφικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, αυτό που καταφέρνει η μεσογειακή διατροφή είναι να μετριάζει τη φλεγμονή επειδή είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά».

Buffet Dinner Dining Food Celebration Party Concept

Έρευνα στην ελληνική διασπορά στην Αυστραλία

Μεταξύ άλλων παρουσίασε μία έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή που έγινε στην Αυστραλία, όπου Ελληνίδες της διασποράς μαγείρεψαν ντολμάδες, γεμιστά και άλλα βασικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί με προζύμι.

Το μοντέλο αυτής της διατροφής ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ασθενείς με διαβήτη, που δεν είχαν ποτέ ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή και άρχισαν να τρέφονται αποκλειστικά με αυτά τα φαγητά και τρόφιμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι λάτρεψαν το φαγητό και μάλιστα δεν ήθελαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα διατροφικά μοντέλα που εφάρμοζαν.

Mediterranean diet concept – meat, fish, fruits and vegetables on bright green background

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε στατιστικά σημαντικές μεταβολές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ισοδύναμες με τη μείωση κατά 10% της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε διαβήτη τύπου δύο. Τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία καταγράφηκαν, επίσης, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Παράλληλα, η κα. Ιτσιόπουλος γνωστοποίησε ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν προσέφερε την πληθώρα των συστατικών που έχει η μεσογειακή διατροφή ως προς την δυνατότητά της να μειώνει τις φλεγμονές.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα