Έχετε αυπνίες; Προσθέστε αυτά τα 8 superfoods στη διατροφή σας για έναν υγιή και καλύτερο ύπνο
Credit: Unsplash.com

Ο ύπνος είναι μία φυσιολογική διαδικασία απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως, ο «καλός ύπνος» είναι για πολλούς ανθρώπους ένα άπιαστο όνειρο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι ο ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται είτε με την ποιότητα είτε με την ποσότητά του.

Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες, σε εργαζόμενους σε βάρδιες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η αϋπνία μπορεί να συνδέεται με ιατρικά θέματα αλλά και με το άγχος και την υπερένταση της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπερτροφές (superfoods), είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη στην υγεία. Ό,τι καταναλώνουμε καθημερινά, παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Αν προσθέσετε στη διατροφή σας, τα παρακάτω 8 superfoods, είναι πολύ πιθανό να βελτιώσετε την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας, νιώθοντας σταδιακά συνολική ευεξία.

Credit: 123RF

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι άφθονα σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Η θρεπτική τους πυκνότητα και οι χορταστικές τους ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικό σνακ πριν τον ύπνο.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού πριν τον ύπνο μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας βοηθήσει για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Ακτινίδια

Το ακτινίδιο είναι γεμάτο σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη ρύθμιση της διάθεσης και στους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης. Οι ιδιότητές του, τονώνουν τη μελατονίνη και το καθιστούν μια πολύτιμη προσθήκη στις ρουτίνες πριν τον ύπνο.

Ένα μπολ γιαούρτι
Credit: 123RF

Γιαούρτι

Το γιαούρτι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, η οποία συνδέεται στενά με την ποιότητα του ύπνου. Πλούσιο σε βιταμίνη Β12, ασβέστιο και πρωτεΐνη, η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει σε καλύτερο ύπνο.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια διαθέτουν βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτά τα οφέλη επηρεάζουν έμμεσα την ποιότητα του ύπνου προάγοντας την συνολική ευεξία.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με τον καλύτερο ύπνο και την υγεία της καρδιάς. Η ντομάτα στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο θετικό κύκλο ύπνου.

Μπρόκολο

Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, το μπρόκολο έχει αυξάνει τον ύπνο REM, μια κρίσιμη φάση του κύκλου του ύπνου. Το μπρόκολο στα γεύματα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο γνωστό για την ικανότητά του να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα