Η “υπερτροφή” που φέρνει επανάσταση στη διατροφή μας – Μετατρέπει την απώλεια κιλών σε… παιχνίδι
Credit: Unsplash.com

Το ιπποφαές ή αλλιώς sea-buckthorn είναι ένας μικρός θησαυρός και σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας. Περιέχει περισσότερα από 190 ενεργά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και φλαβονοειδή. Το ιπποφαές έχει χαρακτηριστεί ως η πολυβιταμίνη της φύσης και όχι άδικα. Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και των ευεργετικών συστατικών του. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προέρχεται από τον Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη και την Ασία είναι η «υπερτροφή» που μπορεί να φέρει επανάσταση στη διατροφή μας, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Όπως δήλωσαν ερευνητές στο Memorial University of Newfoundland, το ιπποφαές, πλούσιο σε βιταμίνες, με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευρέως υγιεινή επιλογή αλλά και για απώλεια βάρους.

“Το ιπποφαές είναι μια μοναδική καλλιέργεια με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Renan Danielski. «Δημοφιλές στην Ασία και τη Βορειοδυτική Ευρώπη, υπάρχει η ευκαιρία να επαναληφθεί αυτή η επιτυχία στη Βόρεια Αμερική αξιοποιώντας τις μοναδικές ιδιότητες των τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται».

Credit: Unsplash.com

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι τα εκχυλίσματα ιπποφαούς έχουν «υποσχόμενες» δυνατότητες ως εφαρμογές κατά της παχυσαρκίας και κατά του διαβήτη.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση του πώς οι πολυφαινόλες του ιπποφαούς μπορούν να ρυθμίσουν τη φυσιολογία μας με ευεργετικό τρόπο», πρόσθεσε ο Danielski. «Μπορούμε να οραματιστούμε τη χρήση πολυφαινολών από ιπποφαές για θεραπευτικούς και φαρμακολογικούς σκοπούς».

Πως καταναλώνουμε το ιπποφαές;

 Το ιπποφαές λόγω της όξινης και στυπτικής γεύσης του είναι δύσκολο να καταναλωθεί ωμό.

  • Αποξηραμένο: Σκέτο ή σαν προσθήκη στο γιαούρτι, σε μούσλι ή σε διάφορες άλλες παρασκευές. Επίσης, μπορούμε να το απολαύσουμε στη μορφή ροφήματος, σαν αφέψημα ή έγχυμα συνδυαστικά με άλλα βότανα.
  • Σε μορφή ελαίου: Διαλύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού σε νερό ή χυμό. Εναλλακτικά, μπορούμε να καταναλώσουμε 1 κουταλιά το πρωί και μια το βράδυ μετά φαγητού ή αναλόγως τη σύσταση του προϊόντος. Το έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά για δερματικές παθήσεις.
  • Σε ξηρή σκόνη: Προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε νερό, χυμό, στα δημητριακά ή σε γιαούρτι.
  • Σε συμπυκνωμένο χυμό: Προσθέτουμε ¼ του ποτηριού συμπυκνωμένο χυμό και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Επίσης, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothies, σαλάτες κ.α.
  • Ως συμπλήρωμα διατροφής: Ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος καθώς η περιεκτικότητα μπορεί να διαφέρει.
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα