Διαβήτης: Το σύμπτωμα που πρέπει να σας κινητοποιήσει άμεσα αν το παρατηρήσετε στο πρωινό ξύπνημα
Credit: Lenin Estrada/Unsplash

Είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή για τα συμπτώματα παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, καθώς η γρήγορη δράση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου καταστρέφει και επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα ενός ατόμου δεν αντιδρά στην ινσουλίνη με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 είναι διαφορετικά σύμφωνα με το NHS και οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν χρόνια χωρίς να παρατηρήσουν ότι έχουν διαβήτη τύπου 2, καθώς ορισμένοι δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Ο τύπος 2 είναι ο πιο δημοφιλής τύπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα σιωπηλό σύμπτωμα του διαβήτη που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν και το οποίο θα μπορούσε να είναι δείκτης της πάθησης. Συγκεκριμένα, το να αισθάνεστε καρφίτσες και βελόνες όταν ξυπνάτε το πρωί. Σύμφωνα με το UNC Health Wayne: «Η επιπλέον ζάχαρη στο αίμα μπορεί να βλάψει τις νευρικές απολήξεις, ειδικά εκείνα τα νεύρα που βρίσκονται πιο μακριά από το νωτιαίο μυελό, όπως τα πόδια σας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανός δείκτης διαβήτη εάν αισθάνεστε «ένα μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα που σαν να καίνε στα πόδια σας όταν ξυπνάτε». Οι καρφίτσες και οι βελόνες εντάσσονται στη λίστα ως σύμπτωμα του διαβήτη μαζί με συχνουρία, όπως πρόσθεσε η UNC Health Wayne: “Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν τέσσερις έως επτά φορές την ημέρα. Εάν κάνετε περισσότερα ταξίδια στην τουαλέτα, ειδικά ξυπνώντας πολλές φορές τη νύχτα να πάτε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα νεφρά σας δουλεύουν υπερωρίες για να ξεπλύνουν το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα σας».

Credit: Apostolos- Vamvouras/Unsplash

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι οι ασταθείς διαθέσεις καθώς το ασταθές σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει “τρενάκι συναισθημάτων”. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μιμείται επίσης συμπτώματα κατάθλιψης, όπως η χαμηλή ενεργειακή ορμή και η επιθυμία να μείνουμε στο κρεβάτι.

Άλλα κοινά συμπτώματα του διαβήτη σύμφωνα με το NHS είναι αίσθημα δίψας, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους και απώλεια μυϊκού όγκου και φαγούρα γύρω από το πέος ή τον κόλπο. Ο ιστότοπος του NHS αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντικό ο διαβήτης να διαγνωστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, επειδή είναι πιθανό να επιδεινωθεί εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα