Έρευνα: Παχυσαρκία και διαβήτης μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον εγκέφαλο

Από την Αθηνά Δαβαρία

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας τις ψυχιατρικές διαταραχές και τη γνωστική έκπτωση, επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Metabolic Brain Disease.

«Τα ευρήματά μας, υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Είναι πολύ πιθανό ότι ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη, θα οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και θα αυξήσει τους ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας», επισημαίνει η ερευνήτρια νευροεπιστήμης και βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας Larisa Bobrovskaya.

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών μπήκαν ενήλικα ποντίκια, μία ανθρώπινη πρωτεΐνη αλλά και ένας συνηθισμένος τρόπος διατροφής. Συγκεκριμένα «μελετήθηκαν» ποντίκια, με μια μετάλλαξη στην ανθρώπινη πρωτεΐνη (P301L), τα οποία ονομάστηκαν «ποντίκια pR5» και από την άλλη τα ποντίκια ελέγχου (γνωστά ως ποντίκια άγριου τύπου). Οι δύο ομάδες ποντικών τράφηκαν είτε με κανονική διατροφή είτε με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, στην περίπτωση των ποντικών με τη μετάλλαξη pR5 που τρέφονταν με τη συγκεκριμένη δίαιτα μια σειρά προβλημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος, σημάδια Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στους ανθρώπους, η μετάλλαξη έχει συσχετιστεί με δυσλειτουργίες που προκαλούν άμεσα τον τύπο του νευρικού εκφυλισμού που σχετίζεται με τη νόσο του Α. Ομοίως, στα ποντίκια, τα γονίδια έχουν παράσχει στους ερευνητές έναν τρόπο να εντοπίσουν με ακρίβεια τους μηχανισμούς που συνδέουν την άνοια με άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης.

Η ομάδα διερεύνησε τη διασταύρωση της νόσου Αλτσχάιμερ, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην έρευνα:

«Είναι γνωστό ότι η χρόνια παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται συχνά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μαζί με πολλές άλλες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νεφρικής δυσλειτουργίας. Επιπλέον, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται όλο και περισσότερο με την εξασθενημένη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος επιδεινώνοντας ψυχιατρικές και γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης, της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα