Ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά περιλάμβανε το γεύμα της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία επέλεγε σταθερά δύο υλικά για το μεσημεριανό της.
Η αείμνηστη βασίλισσα θα γιόρταζε τα 99ά γενέθλιά της τη Δευτέρα, 21 Απριλίου, και οι Βρετανοί την τιμούν. Λέγεται ότι οι επιλογές της για μεσημεριανό έπαιξαν ρόλο στη λαμπερή επιδερμίδα και την καλοστεκούμενη εμφάνισή της παρά τα 90 και πλέον χρόνια της, καθώς συνέχιζε να αντεπεξέρχεται στις βασιλικές υποχρεώσεις της. Και ενώ πολλοί μπορεί να επιλέγουν για το μεσημεριανό τους γεύμα επιλογές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά ή σάντουιτς, ή κάτι επεξεργασμένο και έτοιμο, η αείμνηστη βασίλισσα προτιμούσε ελαφριά, πιο υγιεινά γεύματα, όπως αποκάλυψαν πρώην βασιλικοί σεφ.
Queen Elizabeth II smiles as royal fans cheered "we love you ma'am" as she left The Goring Hotel after lunch, 2017. #QueenElizabethII pic.twitter.com/ZMVGhBy8uF
— Lilibet (@QueenLilibet_) October 21, 2023
Η επιλογή της για μεσημεριανό συχνά περιλάμβανε ψητή γλώσσα Dover πάνω σ’ ένα στρώμα από μαραμένο σπανάκι ή κολοκυθάκι, όπως ανέφερε το GloucestershireLive. Ο Darren McGrady, ο οποίος είχε την τιμή να μαγειρέψει για τη βασιλική οικογένεια, σημείωσε: «Αλλά η βασίλισσα ποτέ δεν ήταν φαγού. Πάντα έτρωγε για να ζήσει, παρά να ζήσει για να φάει. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ο φαγάς. Ήθελε να δοκιμάζει κάθε νέο πιάτο συνέχεια και ενθουσιαζόταν με νέα συστατικά, ενώ η βασίλισσα, όταν είχαμε μια νέα συνταγή, έπρεπε να τη δει ολόκληρη πριν πει: Εντάξει, ας τη δοκιμάσουμε. Αλλά, κυρίως, έμενε στα ίδια πιάτα εβδομάδα με εβδομάδα.»
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς εργασίας του στο Παλάτι του Κένσινγκτον, ο Darren παρατήρησε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μια ιδιαίτερη προτίμηση στο μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα από μανιτάρια και ουίσκι για βραδινό, ιδιαίτερα όταν το συνδύαζε με ελάφι, όπως εξήγησε ο σεφ. Η επιλογή της για μεσημεριανό, η ψητή γλώσσα Dover πάνω από μαραμένο σπανάκι, δεν είναι μόνο χαμηλή σε λιπαρά, αλλά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D και Β-12. Ο Darren μοιράστηκε επίσης στην ιστοσελίδα του: «Η Βασίλισσα Ελισάβετ απολάμβανε πατάτες και σπανάκι με το ψάρι της.»
Our food producer Lirim cooks one of Queen Elizabeths favourite dishes – Gaelic steak inspired by her former chef Chef Darren McGrady 💚 pic.twitter.com/yna0h2c5Vw
— Tasty UK (@TastyUK) September 18, 2022
Τα οφέλη από το σπανάκι
Έχοντας διαπιστώσει την προτίμηση της αείμνηστης βασίλισσας στο σπανάκι, αξίζει να διερευνήσουμε γιατί αυτό το πράσινο φυλλώδες θεωρείται τόσο ευεργετικό. Το BBC συνέταξε μια λίστα με τις 100 πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο, κατατάσσοντας το κατεψυγμένο σπανάκι στο νούμερο 24.
Το σπανάκι περιέχει μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, βήτα καροτίνη και ζεαξανθίνη, με την κατάψυξη να δρα στη διατήρηση αυτών των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Το Surrey Live αναφέρει ότι το σπανάκι είναι επίσης άφθονο σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος, καθώς και σε βιταμίνη Α, ζωτικής σημασίας για την όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί μπορεί να πιστεύουν, το φρέσκο σπανάκι δεν είναι πάντα ανώτερο- τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειωθούν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι το σπανάκι μπορεί να χάσει έως και το 75% της βιταμίνης C μέσα σε μια εβδομάδα, εξ ου και η πρακτική της κατάψυξης αμέσως μετά τη συγκομιδή για να διατηρηθεί η θρεπτική του αξία.
Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και συνιδρυτής της εφαρμογής υγείας Zoe, προειδοποίησε μάλιστα τους ακόλουθούς του στο Instagram να μην είναι «σνομπ» με τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Ο ίδιος ανέφερε: «Όπως κι εγώ, πιθανότατα πάντα πίστευες ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Μην είστε σνομπ όταν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συχνά μπορούν να είναι σωτήρια».
Εξήγησε περαιτέρω: «Και στην πραγματικότητα η διαδικασία κατάψυξης και ο τρόπος συσκευασίας σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά του σπανακιού διατηρούνται τέλεια, οπότε δεν χάνετε τίποτα από την αγορά του φρέσκου προϊόντος».
Η Martha Stewart επισημαίνει ότι ενώ το σπανάκι μπορεί να ξεπαγώσει μέσα στη νύχτα, μπορεί επίσης να ενσωματωθεί γρήγορα σε γεύματα όπως ζυμαρικά, κάρι ή οποιοδήποτε πιάτο της επιλογής σας. Η ήπια γεύση και η πλούσια περιεκτικότητα του σπανακιού σε βιταμίνες το καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε smoothies, ενώ είναι επίσης εξαιρετικό σε ομελέτες.
Επιπλέον, το κατεψυγμένο σπανάκι δεν είναι μόνο πιο θρεπτικό από το φρέσκο, αλλά είναι και πιο οικονομικό και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένας κύβος κατεψυγμένου σπανακιού μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί σε πολλές άλλες συνταγές.
Η ψητή γλώσσα Dover αναγνωρίζεται ως ένα πυκνό σε θρεπτικά συστατικά πλατύψαρο με άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η ειδική διατροφολόγος Dominique Ludwig, η οποία σπούδασε στο King’s College του Λονδίνου, τονίζει πόσο κρίσιμα είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά από τα ψάρια για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και καρδιάς.
Ειδικότερα, η γλώσσα Dover προβάλλεται από τον ιστότοπο Nutrition And You ως ένα από τα πιο θερμιδικά και αποδοτικά πλατύψαρα που διατίθενται και αναγγέλλεται ως «εξαιρετική» πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων. Έρευνες του Πανεπιστημίου Cornell και του προγράμματος επέκτασης Sea Grant της Νέας Υόρκης υπογράμμισαν τον ζωτικό ρόλο των απαραίτητων λιπαρών οξέων στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών.