Σπάνια φωτογραφία: Όταν ο Θανάσης Βέγγος αποθεώθηκε στην Επίδαυρο και ξέσπασε σε δάκρυα

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία, όπου ο Θανάσης Βέγγος πραγματοποιεί την πρώτη εμφάνιση του στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη που ανεβαίνει από το “Ανοιχτό Θέατρο” σε σκηνοθεσία του σημαντικού σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαηλίδη. 

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Τον Αύγουστο του 1995 ο Θανάσης Βέγγος πραγματοποιεί την πρώτη εμφάνιση του στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη που ανεβαίνει από το “Ανοιχτό Θέατρο” σε σκηνοθεσία του σημαντικού σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαηλίδη. Ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός κουβαλώντας την ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κιν/φου σε μια μεγαλειώδη καλλιτεχνική διαδρομή, αποδέχεται με χαρά την πρόταση του σκηνοθέτη να ερμηνεύσει τον “Τρυγαίο”, αποτυπώνοντας με τέλειο τρόπο τον Αριστοφανικό ήρωα, προσδίδοντας έξοχα και τη λαϊκή κωμική διάσταση που έχει ο συγγραφέας στα έργα του.

Κατά τη διάρκεια των προβών ακούει με απόλυτη προσήλωση, σεβασμό και σεμνότητα τις σκηνοθετικές οδηγίες, χωρίς ίχνος βεντετισμού, νιώθοντας την κάθε πρόβα σαν μια πρεμιέρα. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, ο Γιώργος Μιχαηλίδης αποδέχεται την επιθυμία του να συμπεριληφθεί στο κείμενο του ρόλου και η χαρακτηριστική φράση της καριέρας του “Καλοί μου άνθρωποι”, την οποία αναφέρει στην σκηνή όπου επιστρέφοντας από τον Όλυμπο κάθεται και πλένει τα πόδια του.

Το βράδυ της παράστασης, το θέατρο κατακλύζεται από το κοινό το οποίο παρά την βροχή παραμένει στις θέσεις του και τον αποθεώνει κυριολεκτικά στο τέλος φωνάζοντας ρυθμικά και δυνατά το όνομα του, με εκείνον σε τρομερή αμηχανία να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του (φωτογραφία,). Όπως αναφέρει λίγο αργότερα στην θρυλική ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό ο Μηνάς Χατζησάββας που συμμετέχει στο έργο, “Τέτοια εκδήλωση αγάπης σε καλλιτέχνη στον συγκεκριμένο χώρο δεν έχει γίνει ποτέ ξανά”.

Τρία χρόνια αργότερα ο Θανάσης Βέγγος θα εμφανισθεί ξανά με την ίδια επιτυχία στο αρχαίο θέατρο ερμηνεύοντας τον “Δικαιόπολι” στους “Αχαρνής” του Αριστοφάνη. Μέγιστος καλλιτέχνης, μοναδικός στο είδος του, αεικίνητος, αληθινός και γενναιόδωρος με μια παροιμιώδη σεμνότητα και καλοσύνη που εποίησε πραγματικά το ήθος τόσο μέσα από την καριέρα του όσο και μέσα από την προσωπική του ζωή.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα